Održan okrugli sto - Bezbednost biciklista u Srbiji

Foto: Ulice za bicikliste

Danas 15.09.2020 je povodom Evropske nedelje mobilnosti u Kulturnom centru Grad organizovan skup pod nazivom "Bezbednost biciklista/biciklistkinja u Srbiji". Skup je organizovalo udruženje Ulice za bicikliste uz podršku Beogradske otvorene škole i USAID-a.


Na skupu su učestvovali predstavnici Uprave saobraćajne policije Vladan Nikolić i Milan Petrov, Svetlana Miljuš - pomoćnica direktorke Agencije za bezbednost saobraćaja, Aleksandar Bulatović - rukovodilac sektora za bezbednost Sek. za saobraćaj grada Beograda i Ognjen Petar Todorović  - načelnik odeljenja za unapređenje urbane mobilnosti Sek. za saobraćaj grada Beograda. Kao organizatori skupa razgovor su vodili Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative, Dragan Jovanović iz šabačkog udruženja Vozi ulice i Zoran Bukvić iz udruženja Ulice za bicikliste iz Beograda.


Skup je trajao tri sata, a učesnici su se dotakli tema bezbednosne opreme za bicikliste, primene predloga Zakona o bezbednosti saobraćaja koje su  udruženja predložila za poboljšanje bezbenosti biciklista i opšte saobraćajne kulture u Srbiji.


Opšti zaključak skupa je da je potrebno dodatno raditi sa vozačima motornih vozila a i ostalim učesnicima u saobraćaju, a predstavnici Uprave saobraćajne policije su najavili da će razmatrati neke od predloga za izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja i da će usvajanju novog zakona prethoditi javna rasprava na koju će udruženja biti pozvana.


Ipak, iako je konstatovano da su i udruženja i institucije na istom zadatku,  između predstavnika biciklističkih udruženja i predstavnika   MUP-a kao predlagača zakona još uvek postoji neusaglašenost po pitanju primene predloga izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja i spremnosti svih učesnika u saobraćaju u Srbiji da te izmene prihvate. Dok su udruženja na stanovištu da se vozači neće ni edukovati ako se zakon ne izmeni i ako se promene javno i kampanjski ne prezentuju, predstavnici saobraćajne policije izdražavaju skepsu da je nivo saobraćajne kulture u Srbiji na dovoljno visokom nivou da bi vozači motornih vozila prihvatili biciklističke ulice i dvosmerno kretanje bicikista u jednosmernim ulicama.


Kao neodgovoreno pitanje i tema za idući skup ostalo je sledeće: ko treba da unapredi saobraćajnu kulturu u Srbiji i na koji način?


Sadržaj dokumenta isključivo je odgovornost organizacije Ulice za bicikliste i ne predstavlja nužno stavove USAID-a, Vlade SAD ili BOŠ-a.


Datum: 15.09.2020. Autor: Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...