x

Održan okrugli sto - Bezbednost biciklista u Srbiji

Održan okrugli sto - Bezbednost biciklista u Srbiji Foto: Ulice za bicikliste

Danas 15.09.2020 je povodom Evropske nedelje mobilnosti u Kulturnom centru Grad organizovan skup pod nazivom "Bezbednost biciklista/biciklistkinja u Srbiji". Skup je organizovalo udruženje Ulice za bicikliste uz podršku Beogradske otvorene škole i USAID-a.


Na skupu su učestvovali predstavnici Uprave saobraćajne policije Vladan Nikolić i Milan Petrov, Svetlana Miljuš - pomoćnica direktorke Agencije za bezbednost saobraćaja, Aleksandar Bulatović - rukovodilac sektora za bezbednost Sek. za saobraćaj grada Beograda i Ognjen Petar Todorović  - načelnik odeljenja za unapređenje urbane mobilnosti Sek. za saobraćaj grada Beograda. Kao organizatori skupa razgovor su vodili Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative, Dragan Jovanović iz šabačkog udruženja Vozi ulice i Zoran Bukvić iz udruženja Ulice za bicikliste iz Beograda.


Skup je trajao tri sata, a učesnici su se dotakli tema bezbednosne opreme za bicikliste, primene predloga Zakona o bezbednosti saobraćaja koje su  udruženja predložila za poboljšanje bezbenosti biciklista i opšte saobraćajne kulture u Srbiji.


Opšti zaključak skupa je da je potrebno dodatno raditi sa vozačima motornih vozila a i ostalim učesnicima u saobraćaju, a predstavnici Uprave saobraćajne policije su najavili da će razmatrati neke od predloga za izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja i da će usvajanju novog zakona prethoditi javna rasprava na koju će udruženja biti pozvana.


Ipak, iako je konstatovano da su i udruženja i institucije na istom zadatku,  između predstavnika biciklističkih udruženja i predstavnika   MUP-a kao predlagača zakona još uvek postoji neusaglašenost po pitanju primene predloga izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja i spremnosti svih učesnika u saobraćaju u Srbiji da te izmene prihvate. Dok su udruženja na stanovištu da se vozači neće ni edukovati ako se zakon ne izmeni i ako se promene javno i kampanjski ne prezentuju, predstavnici saobraćajne policije izdražavaju skepsu da je nivo saobraćajne kulture u Srbiji na dovoljno visokom nivou da bi vozači motornih vozila prihvatili biciklističke ulice i dvosmerno kretanje bicikista u jednosmernim ulicama.


Kao neodgovoreno pitanje i tema za idući skup ostalo je sledeće: ko treba da unapredi saobraćajnu kulturu u Srbiji i na koji način?


Sadržaj dokumenta isključivo je odgovornost organizacije Ulice za bicikliste i ne predstavlja nužno stavove USAID-a, Vlade SAD ili BOŠ-a.


Datum: 15.09.2020. Autor: Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...