x

Preleti vazduhoplovnim jedrilicama iznad Vojvodine

Preleti vazduhoplovnim jedrilicama iznad Vojvodine Foto: VSS

U nedelju 12. jula na sportskom aerodromu Čenej kod Novog Sada, počelo je 64. Državno prvenstvo Srbije u vazduhoplovnom jedriličarstvu. Ovo najvažnije domaće takmičenje za pilote vazduhoplovnih jedrilica, okupilo je sedam takmičara iz četiri srpska aerokluba, koji će se do subote 18. jula boriti za titulu državnog prvaka.


Prema programu takmičenja, mesto okupljanja i početak izvršenja takmičarskih zadataka svakog dana je sportski aerodrom Čenej kod Novog Sada, a pored Vazduhoplovnog saveza Srbije, domaćin i neposredni organizator je Aero klub „Novi Sad“. Takmičari će sa svojim jedrilicama startovati uz pomoć vuče aviona Utva-75, a dalje će prema zadatim rutama letenja, jedriti uz korišćenje termičkih stubova, koji omogućavaju „penjanje“ do visina od nekoliko hiljada metara i izvođenje preleta od više desetina i stotina kilometara. Najuspešniji jedriličar će biti onaj koji bude najdalje i najbrže leteo u konačnom plasmanu i zbrajanju rezultata od svakog takmičarskg dana.


Državno prvenstvo su u nedelju 12. jula na novosadskom aerodromu otvorili Ognjen Cvjetićanin, član Gradskog veća za sport i omladinu grada Novog Sada i Dragoljub Samardžić, predsednik AK „Novi Sad“. Oni su istakli da je zajednička težnja da grad Novi Sad postane ponovo prepoznatljiv po vazduhoplovnim sportovima, da se vrati stara slava ovog aerokluba i svih sportova koji se na aerodromu neguju već 97 godina, koliko postoji AK „Novi Sad“.


Organizator će voditi računa da se takmičenje odvija u skladu sa zakonom i propisanim merama Vlade Republike Srbije za aktuelnu situaciju sa virusom Covid-19, a takmičari će pored vođenja računa o propisima, imati zadatak i da ostvare što duže prelete i time obezbede sebi najviše pozicije na ovom takmičenju.


Državno prvenstvo koje se održava ove godine je 64. po redu i ima dugu tradiciju još od 1947. godine kada je održan „Prvi savezni vazduhoplovni jedriličarski slet“ u mestu Cerklje kod Brežica u Sloveniji. 


Domaćin „Drugog saveznog vazduhoplovnog jedriličarskog sleta“ 1949. godine je bila Ruma, a 1969. godine državno prvenstvo je održano prvi put na sportskom aerodromu Čenej. Od tada „Čenej“ i Aero klub „Novi Sad“ su tradicionalno u ulozi jednog od najčešćih domaćina prvenstva Srbije u vazduhoplovnom jedriličarstvu.   


Datum: 16.07.2020. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...