x

Bojan Zdelar: U Segedinu sam mnogo naučio

Bojan Zdelar: U Segedinu sam mnogo naučio Foto: NebojšaRadović / KSS

Šampion Evrope u jednosedu na 1000 metara i vicešampion na dvostruko kraćoj deonici u konkurenciji takmičara do 23 godine, Bojan Zdelar, pripreme za predstojeću sezonu počeo je još sredinom oktobra. Posle početnog treninga sa ostatkom reprezentacije u Trebinju, bazične pripreme nastavio je i u rodnoj Sremskoj Mitrovici.

Imali smo lepo vreme i dok se temperatura nije spustila mogli smo da održavamo treninge na vodi. Sada smo prešli u potpunosti na rad u teretani i na trenažerima. Ti treninzi su obimni i najviše se koncentrišemo na mišiće koji su dominantni u kajaku, a to su pre svega mišići grudi, leđa, trupa i mišići ruku. Naravno, radimo i sve ostale mišićne grupe s obzirom da su ovo bazične fizičke pripreme„, objašnjava Bojan.

Na ergometrima su treninzi koncipirani da se veslaju deonice malog intenziteta i dugog trajanja do veslačkih priprema. Sastavni deo treninga je i trčanje.

Trčanje mi nije jača strana, tako da ponekad izbegavam da trčim, ali više volim da vozim bicikl i da veslam„, dodaje kroz smeh Bojan.

To što zimske pripreme odrađuje kod kuće, Bojan koristi da sprema ispite s obzirom da studira inžinjersko programiranje.

Veoma sam srećan što sam upisao fakultet i što mi je omogućeno da studiram i bavim se sportom na vrhunskom nivou. Već sam dao deo ispita, tako da ću na drugi deo priprema moći da odem rasterećen„, naglašava Zdelar.

Na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Račicama, Bojan je osvojio zlato u K1-1000 i istovremeno izvezao najbržu trku, dok je u K1-500 osvojio srebro. Na seniorskom šampionatu u Segedinu, završio je u B finalu.

Ono glavno što sam u Segedinu naučio jeste da sam došao na profesionalni nivo i da ovde više ne može medalja da se osvoji sa malo manje rada već da su svi talentovani i da mnogo rade i da nijanse odlučuju„, dodaje Bojan.

Zdelar naglašava da u narednu sezonu ulazi korak po korak, da se prvo dobro pripremi za veslačke pripreme, zatim da izbori mesto u seniorskom timu i posle toga da pokuša na dokvalifikacijama za izbori normu za Olimpijske igre 2020.

Dokvalifikacije su stvarno veoma važno takmičenje, ali pre toga mora da se izbori mesto u nacionalnom timu„, naglašava Bojan.


Datum: 30.12.2019. Autor: Nebojša Radović

PROČITAJTE JOŠ...