x

Srbija osvojila srebro u Evropskoj ligi mladih vazdušnom puškom

Srbija osvojila srebro u Evropskoj ligi mladih vazdušnom puškom Foto: SSS

Reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju u ovogodišnjoj Evropskoj ligi mladih vazdušnom puškom, ekipnom takmičenju za strelce od 14 do 18 godina.


U meču za zlato završnog turnira u Budimpešti, Srbija se sastala sa domaćinom Mađarskom, koja je u izjednačenoj borbi naš tim pobedila minimalnom razlikom od dva boda – 81:79.


Veliki uspeh ostvarila je ekipa Srbije u sastavu Kristina Lazarević, Teodora Vukojević, Marko Ivanović i Đorđe Savić.


Srbija je do sada osvojila četiri odličja u takmičenju uvedenom 2009. U prvom izdanju pre deset godina, naš tim je osvojio zlato. Pre dve godine okitio se bronzom, a 2018. srebrom. 


Takmičenje u grupi Srbija je završila sa maksimalne tri pobede. Posle jučerašnjih trijumfa nad Švedskom (28:20) i Slovenijom (25:23), Srbija je danas pre podne u meču koji je odlučivao o prvom mestu ubedljivo savladala najvećeg rivala u grupi Rusiju sa 29:19 u poenima iz serija.


Mađarska je takmičenje u svojoj grupi, poput Srbije, završila sa bilansom 3 pobede i nijedan poraz. 


U takmičenju u grupi svaki član četvoročlanog tima ima direktnog rivala u protivničkom timu. Puca se šest serija od po 10 dijabola. Posle svake serije bolji strelac u duelu dobija dva boda, a ukoliko je nerešeno rivalima ide po bod. Bodovi iz pojedinačnih duela sabiraju se za konačan rezultat.


Sistem bodovanja u mečeima za medalje je nešto drugačiji. Bodovi se dele posle svakog hica.Pobeđuje ekipa koja prva skupi više od 80 bodova.


Finale je bilo trka „rame uz rame“, Srbija nije bila daleko od zlata. Posle prvih osam hitaca finala rezultat je bio nerešen 32:32, posle je Mađarska preuzela vođstvo, ali naš tim je držao korak za rivalom. Vodila se izjednačena borba do poslednjeg 20. hica, posle koga su domaćini došli do minimalnog trijumfa 81:79.


Mađari su proslavili duplu krunu, jer domaćini su osvojili i zlato pištoljem, u kome su pobedili Italiju 82:62.


Bronzanu medalju puškom osvojila je Italija, a pištoljem Poljska.


Sledeće godine finalni turnir biće održan u Srbiji.


Evropska liga mladih, finalni turnir Budimpešta, drugi dan


Treće kolo


A grupa: Poljska – Italija 4:44, Mađarska – Finska 44:4. Plasman: 1. Mađarska 3 pobede, 2. Italija 2, 3. Finska 1, 4. Poljska 0.


B grupa: Rusija – Srbija 19:29 (Olga Ščerbakova – Teodora Vukojević 4:8, Elizaveta Sisojeva – Marko Ivanović 7:5, Anton Tovarnov – Kristina Lazarević 2:10, Matrei Potapov – Đorđe Savić 6:6), Slovenija – Švedska 17:31.


Plasman: 1. Srbija 3 pobede, 2. Rusija 2, 3. Švedska 1, 4.Slovenija 0.


Mečevi za medalje


Meč za bronzu: Italija – Rusija 83:61.


Finale: Mađarska – Srbija 81:79 (Ester Mesaroš – Teodora Vukojević 20:20, Gita Bajoš – Marko Ivanović 23:17, Marton Klencer – Kristina Lazarević 21:19, Ferenc Terek – Đorđe Savić 17:23).TREĆA MEDALJA ZA SAVIĆA


Đorđe Savić je danas stigao do svoje treće medalje u Evropskoj ligi mladih, jer bio je član srpskog tima na finalnim turnirima 2017 (bronza), 2018. (srebro) i 2019.godine (srebro). Ostali naši strelci su u Budimpešti prvi put gađali na završnom takmičenju, do koga je Srbija došla osvajanjem prvog mesta na kvalifikacionom turniru Regiona „Istok“ u Novom Sadu, u maju, kada je naš tim nastupio u istom sastavu kao i u glavnom gradu Mađarske.


Datum: 06.10.2019. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...