x

Humanitarna akcija na Apatinskom polumaratonu

Humanitarna akcija na Apatinskom polumaratonu

Na predstojećem Apatinskom polumaratonu koji će se održati 20.10. 2019. kao organizatori odlučili smo da organizuju humanitarnu akciju podizanja svesti u javnosti o Plućnoj hipertenziji.


24. Dunavski polumaraton održaće se u nedelju, 20. oktobra 2019. godine, u Apatinu, u organizaciji Atletskog kluba Apatin, uz podršku Atletskog saveza Srbije, Opštine Apatin, Banje Junaković Apatin, Sportskog saveza opštine Apatin, Turističke organizacije Apatin…


Pod sloganom “Ostani bez daha za Plućnu hipertenziju” će se pokušti dodatno podignu svest u javnost I pomognu da obeleil od ove bolesti, što pre dođu do što ranije dijagnoze i adekvatnih terapija koje im, bukvalno život znači.


PH je retka, teška, progresivna i smrtonosna bolest. Prošečan životni vek obolelog je kraći od 2,5 godina. Od PH oboljevaju uglavnom mlade osobe uzrasta od 20-40 godina. Jedino i krajnje izlečenje je transplatacija srca ili srca i pluća. U svetu postoji 14 terapija koje im olakšavaju simptome ali I ono što je najvažnije produžavaju život.



Trakači su možda i jedine osobe koje mogu da razumeju sa čime se oboleli od PH susreću.


Za osobe sa Plućnom hipertenzijom, slovi da su “Medicinski sportisti”, jer usled suženih arterija u plućima, njihovo srce radi pod ogromnim opterećenjem, tj kaže se da non stop trči “Maratonsku trku”, odnosno radi kao srce kod 7 aktivnih sportista, s tim što sportisti imaju mogućnost da se odmore, a osobe sa PH taj luksuz na žalost nemaju..


Na Apatinskom polumaratonu učetvovaće i poseban tim koje je osnovalo Udruženje pacijenata Plućna hipertenzija Srbija – Inspired by HOP tim, koji je nastao sa znanjem da pronalaženje leka, počinje sa podizanjem svesti u javnosti o ovoj bolesti. Tim čine trkači ultra maratona, maratona, polu maratona i triatlona. Koriste ove ekstremno izdržljive i najteže sportske discipline kao platformu za podizanje svesti u javnosti, pokušavajući da edukujujemo ljude o Plućnoj arterijskoj hipertenziji (PAH), o značaju uspostavljanja što ranije dijagnoze i njihovim potrebama za adekvatnim terapijama, inspirišući druge da se uključe u njihovu misiju, da pomognu timu u što boljem funkcionisanju i organizovanju kako bismo postali što vidljiviji. Svaki dan kašnjenja sa uspostavljanjem dijagnoze i nekorišćenja adekvatne terapije je nenadoknadiv za pacijenta.


Kao tim učestvuju na dosta najznačajnih i najtežih trka u svetu, regionu i Srbiji i tako daju originalni i veliki doprinos o podizanju svesti o PH.


Datum: 05.10.2019. Autor: AK Maraton

PROČITAJTE JOŠ...