Iz tri od četiri trke direktno u četvrtfinale

 
 

Počela su nadmetanja na 49. svetskom prvenstvu, koje se do sledeće nedelje održava u Otenshajmu kod Linca, a rekordno je i po broju zemalja (80) i po broju takmičara (1.171). Na stazu su izašla sva četiri naša čamca u muškoj konkurenciji. Tri su se direktno domogla četvrtfinala, koja su u sredu, a jedan će u utorak u repesaž za polufinale, što mu dođe na isto.

Vrhunac sezone u predvorju Olimpijskih igara

U trci dvojaca Martin Mačković i Miloš Vasić su i ostvarili cilj da se odmah probiju dalje (po četiri prvoplasirana iz svake grupe) i rasporedili snagu za značajnije izazove. U drugoj polovini staze su pretekli drugoplasirane Rumune Kozmijuka i Tudosu, evropske vicešampione iz Lucerna nedavno, a svetske viceprvake iz Plovdiva lane. 

Sjajno je veslao skifista Aleksandar Filipović, koji je jedini ostao za popodnevni program. U njegovoj disciplini imalo je ubedljivo najviše čamaca (44), a on je vozio u četvrtoj od osam grupa. I pobedio je, vodeći od početka do kraja. U četvrtfinale je otišao i drugoplasirani Belorus.

I dvojac i četverac u grupi s evropskim viceprvacima

Direktno je prošao i Miloš Stanojević u skifu za lake veslače. U svojoj grupi je među pet takmičara zauzeo treće mesto, taman koliko mu je i trebalo da izbegne repesaž. Iako ga je u drugom delu trke s drugog mesta potisnuo Amerikanac Nase, njegov plasaman dalje ni u jednom trenutku nije došao pod znak pitanja. 

Već je bio odmakao Ircu Geriju O`Donovanu, koji se ove godine ogleda samostalno, a inače je s rođenim bratom Polom olimpijski i svetski viceprvak u dubl skulu za lake veslače. I Stanojević u četvrtfinalu vesla u sredu od 13.40 časova.

Četverac Igor Đerić, Veselin Savić, Nenad Beđik i Viktor Pivač je završio poslednji u svojoj kvalifikacionoj grupi među pet čamaca. Kvalifikacije u ovoj disciplini su bile izuzetno zahtevne jer tu nema četvrtfinala, a direktno u polufinale ide samo pobednik. Budući da su Poljaci, evropski viceprvaci nedavno u Lucernu, bili neprikosnoveni, našima je svakako sledovalo da poprave utisak u repesažu. 

Ta trka je u utorak u 10 časova. Rivali za jedno od prva dva mesta koja vode u polufinale biće im Austrijanci, Nemci, Danci i Egipćani. U ovoj našoj posadi izvršena je jedna izmena u odnosu na Evropsko prvenstvo, kada je ostvarena pobeda u B finalu. Savić je u čamcu umesto Aleksandra Beđika.

U ponedeljak se nadmeću naše jedine predstavnice. U trećoj od četiri kvalifikacione grupe, u 11.10 časova, Milica Slijepčević i Jovana Arsić u dubl skulu pokušaće da se domognu jednog od prva dva mesta koja direktno vode u polufinale. Rivalke su im Kubanke, Švajcarkinje, Novozelanđanke i Čehinje.


REZULTATI

Dvojac (peta od pet grupa): Smit, Britejn (Južna Afrika) 6.36,03, Mačković, Vasić (Srbija) 6.39,08, Kozmijuk, Tudosa (Rumunija) 6.41,96, Dijaz, Hak (Argentina) 6.49,25, Ahete Hauregi, Alfonso Rodrigez (Kuba) 6.59,43.

Četverac (četvrta od četiri grupe): Poljska 6.01,52, Rumunija 6.06,59, Južna Afrika 6.10,73, Češka 6.12,49, Srbija 6.12,71.

Skif za lake veslače (četvrta od šest grupa): Šojble (Švajcarska) 7.19,19, Nase (SAD) 7.24,45, Stanojević (Srbija) 7.37,82, G. O`Donovan (Irska) 8.06,49, Vanko (Slovačka) 8.59,95.

Skif (četvrta od osam grupa): Filipović (Srbija) 7.04,15, Pavukou (Belorusija) 7.06,97, Ven (Finska) 7.08,90, Čiruta (Rumunija) 7.09,20, Kim (Južna Koreja) 7.23,61, Hinkati (Benin) 7.48,32.

Datum: 26.08.2019. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...