Vrhunac sezone u predvorju Olimpijskih igara

Na veslačkom mundijalu pokraj Linca Srbija ima pet čamaca.

U Otenshajmu nadomak Linca u nedelju 25. avgusta počinje najznačajnije takmičenje u veslanju ove godine, važno i zbog toga što će se na 49. svetskom prvenstvu podeliti najveći broj olimpijskih karata za Letnje igre u Tokiju dogodine. Organizatori s ponosom ističu da je ovaj veslački mundijal rekordan po broju zemalja (80) i po broju učesnika (1.171).

Srbiju predstavlja pet čamaca. To su u muškoj konkurenciji dvojac, četverac, skif i skif za lake veslače, a u ženskoj dubl skul. Završne pripreme su obavljene na zagrebačkom Jarunu, odakle su reprezentativci prešli u Austriju. Žreb je u subotu u 15 časova.

Svakako da se najviše očekuje od Martina Mačkovića i Miloša Vasića u dvojcu. U ovoj sezoni, prvoj zajedničkoj, odmah su načinili proboj u vrh posada koje i u Otenshajmu imaju najviše pretenzije. Bili su pobednici prvog takmičenja za Svetski kup, u Plovdivu, a na Evropskom prvenstvu u Lucernu medalja im je izmakla u samoj završnici.

U njihovoj disciplini biće 29 čamaca, a 11 najboljih izvadiće olimpijsku vizu, što znači da kroz to sito neće proći samo poslednji u B finalu. Njih dvojica prvi i kreću u izazove jer su kvalifikacione trke za dvojac u nedelju od 10.24 časova.

Nedugo za njima, oko podneva, na stazu će i četverac. Veslaće Igor Đerić, Veselin Savić, Nenad Beđik i Viktor Pivač. Načinjena je, dakle, jedna izmena u odnosu na Evropsko prvenstvo. U čamcu je Savić umesto Aleksandra Beđika, koji je bio u posadi kada je četverac u Lucernu pobedio u B finalu, u svom prvom takmičarskom iskušenju u tom sastavu. Mlađi od braće Beđik je rezerva.

Prijavljene su 22 posade. Olimpijsku kartu steći će osam najboljih.

Na kraju prepodnevnog dela prvog dana Miloš Stanojević se ogleda u skifu za lake veslače, što je neolimpijska disciplina. Biće 32 takmičara. 

U popodnevnom programu, posle 17 časova, veslaće skifista Aleksandar Filipović. U toj kategoriji je ubedljivo najviše prijavljenih čamaca – 44. Podeliće se devet viza za Tokio.

Drugog dana, u ponedeljak, na stazu će naša ženska posada. Oko 11 časova u jednoj od četiri kvalifikacione trke nadmetaće se Milica Slijepčević i Jovana Arsić. U toj disciplini ima 22 čamca, a na Igre će pola. 

Posle podne su repesaži za dvojac, skif i skif za lake veslače, repesaž za četverac je u utorak pre podne, a za ženski dubl skul u sredu popodne. U sredu kreću četvrtfinala...

Uz reprezentativce su treneri Nebojša Ilić, koordinator seniorskih muških selekcija, Aleksandar Ivković, Lazo Pivač i Dušan Kovačević, fizioterapeuti Marko Bundalo i Vladimir Radulović, lekar dr Milan Babić i generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović, koji je vođa tima. 

Datum: 24.08.2019. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...