Beograd proslavlja stotu kritičnu masu

U subotu, 27. jula, biciklisti i građani Beograda se ponovo okupljaju, ovog puta da bi proslavili JUBILEJ: STOTU KRITIČNU MASU!

 

Okupljanje pred vožnju počinje na Trgu Nikole Pašića u 16:30 sati, a u 17:00 PO STOTI PUT kreće redovna mesečna vožnja, beogradska Kritična masa.

 

Pozivamo sve - pojedince, parove, porodice s decom, grupe prijatelja svih uzrasta, da se okupimo 27. jula kako bismo se zajedno provozali biciklima, trotinetima, skejtbordovima, rolerima i drugim nemotorizovanim vozilima.

 

Dođite da proslavimo STOTU zajedničku vožnju!

 

Planirana je vožnja uz SPECIJALNO ODABRANU MUZIKU sa nekoliko teretnih bicikala i, kao i obično, obezbeđenje saobraćajne policije. Pre vožnje bicikliste očekuju simbolični pokloni.

 

Trasa STOTE KRITIČNE MASE je dugačka 16 kilometara (https://ridewithgps.com/routes/30604985).

 

Zajedno ćemo proći najpre kroz strogi centar Beograda do Senjaka, a pored Beogradskog sajma i Mostom na Adi preko Save stići do Novog Beograda, zatim do same ivice Zemuna, a potom ćemo, preko Mosta u Brankovoj, kraj Kosančićevog venca i Kalemegdana, do "Dorćol placa".

 

Kraj STOTE KRITIČNE MASE obeležićemo zabavom u Dorćol Platzu, gde građane, bicikliste i goste nakon vožnje čeka zabava uz muziku i posebne goste. 

18:15 - 20h Šepine vragolije Dj set (Igor Šćepanović)

20 - 20:30 h Draga Mrvoš Mott - nastup

20:30 - 22h Soulful grooves - Dj set

 

Za slučaj kvara bicikla nekog od učesnika, naši uvek spremni majstori biće tu!Kao i pre na KRITIČNIM MASAMA, molimo učesnike da radi efekta vožnje kojom ćemo građanima i gradu pokazati kakvi smo i koliko nas je, kao i u interesu bezbednosti, poštuju uputstva označenih redara.


U Beogradu je pre više od osam godina, aprila 2011. godine, prvi put priređena Kritična masa - grupna vožnja biciklista ulicama grada kojom se ističe da su biciklisti ravnopravni i korisni učesnici u saobraćaju i da grad pripada ljudima, a ne motornim vozilima.

 

Prva Kritična masa je bila u San Francisku 1992. godine, a sada se jednom mesečno održava u više od 300 gradova sveta da bi se javnosti i vlastima skrenula pažnja na potrebe i svakodnevne probleme biciklista i biciklistkinja u saobraćaju.

 

OSNOVNA PRAVILA

(U celini na https://www.facebook.com/pg/beogradskakriticnamasa/about):

 

- Ova vožnja pripada svima nama. Čuvajmo je, negujmo i promovišimo.

- Prepustite ritam i brzinu vožnje organizatorima na čelu kolone. Ovo nije trka.

- Držite se u desnoj traci kolovoza, osim kada dežurni redari signaliziraju drugačije.

- NE ODGOVARAJTE vozačima motornih vozila koji će možda sirenom ili vikom iskazati nezadovoljstvo zbog kratkotrajnog zastoja saobraćaja. Ne osvrćite se na to, mirno uživajte u svojoj vožnji, policijska pratnja i redari se staraju o redu i bezbednost učesnika Kritične mase.

- Opasno je piti alkoholna pića pre i tokom vožnje jer posledice mogu ugroziti i vas, i bicikliste oko vas. Pošto svi nismo podjednako vešti i uvežbani, pijenje vode i bezalkoholnih napitaka nije preporučljivo tokom vožnje bicikla. Molimo vas da to činite tek pošto se zaustavite ili posle vožnje.

- Nemojte upravljati biciklom na bilo koji način koji bi ugrozio ostale učesnike i druge gradjane.

- Čuvajte se oštećenja kolovoza i tramvajskih šina u koje točak bicikla lako upada, posle čega biciklisti sledi pad.

- Pobrinite se da je vaš bicikl potpuno ispravan, siguran za vožnju i dobro osvetljen.

- Uživajte u Kritičnoj masi i ne zaboravite da SVAKI UČESNIK predstavlja CELU KRITIČNU MASU! Svojim primerom pomozite da održimo dobru reputaciju pred gradom, pred vozačima motornih vozila s kojima delimo kolovoz i pred svim drugim gradjanima koji će nas videti, a koje ćemo pozdraviti zvonima i trubama.


Datum: 25.07.2019. Autor: UG Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...