x

Beograd proslavlja stotu kritičnu masu

Beograd proslavlja stotu kritičnu masu

U subotu, 27. jula, biciklisti i građani Beograda se ponovo okupljaju, ovog puta da bi proslavili JUBILEJ: STOTU KRITIČNU MASU!

 

Okupljanje pred vožnju počinje na Trgu Nikole Pašića u 16:30 sati, a u 17:00 PO STOTI PUT kreće redovna mesečna vožnja, beogradska Kritična masa.

 

Pozivamo sve - pojedince, parove, porodice s decom, grupe prijatelja svih uzrasta, da se okupimo 27. jula kako bismo se zajedno provozali biciklima, trotinetima, skejtbordovima, rolerima i drugim nemotorizovanim vozilima.

 

Dođite da proslavimo STOTU zajedničku vožnju!

 

Planirana je vožnja uz SPECIJALNO ODABRANU MUZIKU sa nekoliko teretnih bicikala i, kao i obično, obezbeđenje saobraćajne policije. Pre vožnje bicikliste očekuju simbolični pokloni.

 

Trasa STOTE KRITIČNE MASE je dugačka 16 kilometara (https://ridewithgps.com/routes/30604985).

 

Zajedno ćemo proći najpre kroz strogi centar Beograda do Senjaka, a pored Beogradskog sajma i Mostom na Adi preko Save stići do Novog Beograda, zatim do same ivice Zemuna, a potom ćemo, preko Mosta u Brankovoj, kraj Kosančićevog venca i Kalemegdana, do "Dorćol placa".

 

Kraj STOTE KRITIČNE MASE obeležićemo zabavom u Dorćol Platzu, gde građane, bicikliste i goste nakon vožnje čeka zabava uz muziku i posebne goste. 

18:15 - 20h Šepine vragolije Dj set (Igor Šćepanović)

20 - 20:30 h Draga Mrvoš Mott - nastup

20:30 - 22h Soulful grooves - Dj set

 

Za slučaj kvara bicikla nekog od učesnika, naši uvek spremni majstori biće tu!



Kao i pre na KRITIČNIM MASAMA, molimo učesnike da radi efekta vožnje kojom ćemo građanima i gradu pokazati kakvi smo i koliko nas je, kao i u interesu bezbednosti, poštuju uputstva označenih redara.


U Beogradu je pre više od osam godina, aprila 2011. godine, prvi put priređena Kritična masa - grupna vožnja biciklista ulicama grada kojom se ističe da su biciklisti ravnopravni i korisni učesnici u saobraćaju i da grad pripada ljudima, a ne motornim vozilima.

 

Prva Kritična masa je bila u San Francisku 1992. godine, a sada se jednom mesečno održava u više od 300 gradova sveta da bi se javnosti i vlastima skrenula pažnja na potrebe i svakodnevne probleme biciklista i biciklistkinja u saobraćaju.

 

OSNOVNA PRAVILA

(U celini na https://www.facebook.com/pg/beogradskakriticnamasa/about):

 

- Ova vožnja pripada svima nama. Čuvajmo je, negujmo i promovišimo.

- Prepustite ritam i brzinu vožnje organizatorima na čelu kolone. Ovo nije trka.

- Držite se u desnoj traci kolovoza, osim kada dežurni redari signaliziraju drugačije.

- NE ODGOVARAJTE vozačima motornih vozila koji će možda sirenom ili vikom iskazati nezadovoljstvo zbog kratkotrajnog zastoja saobraćaja. Ne osvrćite se na to, mirno uživajte u svojoj vožnji, policijska pratnja i redari se staraju o redu i bezbednost učesnika Kritične mase.

- Opasno je piti alkoholna pića pre i tokom vožnje jer posledice mogu ugroziti i vas, i bicikliste oko vas. Pošto svi nismo podjednako vešti i uvežbani, pijenje vode i bezalkoholnih napitaka nije preporučljivo tokom vožnje bicikla. Molimo vas da to činite tek pošto se zaustavite ili posle vožnje.

- Nemojte upravljati biciklom na bilo koji način koji bi ugrozio ostale učesnike i druge gradjane.

- Čuvajte se oštećenja kolovoza i tramvajskih šina u koje točak bicikla lako upada, posle čega biciklisti sledi pad.

- Pobrinite se da je vaš bicikl potpuno ispravan, siguran za vožnju i dobro osvetljen.

- Uživajte u Kritičnoj masi i ne zaboravite da SVAKI UČESNIK predstavlja CELU KRITIČNU MASU! Svojim primerom pomozite da održimo dobru reputaciju pred gradom, pred vozačima motornih vozila s kojima delimo kolovoz i pred svim drugim gradjanima koji će nas videti, a koje ćemo pozdraviti zvonima i trubama.


Datum: 25.07.2019. Autor: UG Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...