x

Ko će osvojiti titulu na Australian openu 2019?

Ko će osvojiti titulu na Australian openu 2019?

Otvoreno prvenstvo Australije (Australian open), prvi od četiri grend slem turnira u sezoni, održava se u periodu od 14. do 27. januara 2019. godine, na Melburn park stadionu u Melburnu (Australija).


Programom Australian opena predviđena su takmičenja u singlu u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i u parovima i u mešovitim parovima u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, na kojima će učestvovati sam krem svetskog tenisa. Takođe programom manifestacije, predviđeno je održavanje i takmičenja u tenisu u kolicima za osobe sa invaliditetom, u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i u parovima.

Titulu sa prethodnog turnira (Australian open 2018.) u muškoj konkurenciji brani Rodžer Federer, dok titulu u ženskoj konkurenciji brani Karolina Voznjacki. Branioci titule u muškom dublu su Oliver Marach i Mate Pavić, dok titulu u ženskom dublu brane Timea Babos i Kristina Mladenović.

Da li će titula sa Australian open-a 2019 ponovo završiti u kolekciji nekih od najboljih tenisera/teniserki ili će se pojaviti neka nova “zvezda” koja će zauzeti svoje mesto među elitom?


The Game Insight Group (GIG) u saradnji sa Tenis Australia (Tennis Australia) i Univerzitetom Victoria, “poigrali” su se sa brojevima i na osnovu njih odredili šanse za osvajanje titule na AO 2019… Ove prognoze zasnovane su na GIG igračkim rejtinzima, odnosno sistemu koji prati igrače, njihovu “snagu” iz meča u meč, uzimajući u obzir žreb, moguće protivnike na terenu, psiho-fizičku pripremu, eventualne povrede…


Prema ovim prognozama najveće šanse da osvoji Australian open 2019 u muškoj konkurenciji ima Novak Đoković, koji je napravio jedan od najneverovatnijih povrataka u teniskoj istoriji, kada se 2018. godine vratio na prvu poziciju ATP-a.


Drugi igrač sa najviše šansi za osvajanje AO 2019, prema ovim predviđanjima, je ujedno i branilac titule, Rodžer Federer, koji ima 18% šansi da osvoji titulu, dok je treći Rafael Nadal sa 15%, a na četvrtom mestu je Kevin Anderson sa 7%, što je skoro tri puta manje od Novaka Đokovića.


Kad je u pitanju ženska konkurencija, Karolina Pliškova koja je 2018. završila veoma dobro, odigravši tri finala u završnici sezone, uz tesan poraz u WTA finalu, dok je početkom ove godine odbranila titulu u Brizbejnu, dovevši sebe u poziciju da bude jedan of favorita za osvajanje AO 2019.


Prema GIG prognozama, Karolina Pliškova ima najveće šanse da osvoji ovogodišnji Australian open sa 13% i tako osvoji svoju prvu Gren Slem titulu, druga igračica sa najvećim šansama je Elina Svitolina sa 11%, dok su na trećem mestu Andželik Kerber sa 7% i branilac titule Karolina Voznjacki sa 5%.



Datum: 13.01.2019. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...