x

Nenad Putnik o Skupštini ISSF: Lisina preporučili rezultati u Evropi

Nenad Putnik o Skupštini  ISSF: Lisina preporučili rezultati u Evropi

Izborna Skupština Međunarodne streljačke federacije (ISSF), koja je minulog vikenda održana u Minhenu, donela je istorijske promene na vrhu svetske streljačke porodice. Posle 38 godina, sa funkcije predsednika ISSF se povukao Meksikanac Olegario Vaskez Ranja. U „tesnom“ glasanju za novog predsednika izabran je Rus Vladimir Lisin, koji od 2009. godine predsednik Evropske streljačke konfederacije (ESK). Dobio je 148 glasova, četiri više od protivkandidata Italijana Lućijana Rosija. Obojica su u prethodnom  mandatu bili potpredsednici ISSF.


Delegati Streljačkog saveza Srbije su na Skupštini u Minhenu bili su predsednik SSS Nenad Putnik i generalni sekretar Nenad Petković. Čelni ljudi SSS su Lisinu, čestitali posle izbora, poželeli mu uspeha u radu. Stav za koga će naš savez glasati je bio javno poznat i pre Skupštine.


Sumirajući utiske po povratku iz Minhena, Nenad Putnik kaže:


-Vladimir Lisin je imao podršku Streljačkog saveza Srbije, a to smo javno potvrdili tokom predizbornog perioda. Podršku smo mu otvoreno pružili i prošle godine na redovnoj Skupštini Evropske streljačke konfederacije u Bakuu. Opredelili smo se za Lisina, pre svega zbog toga što smatramo da je mnogo uradio za napredak streljaštva vodeći ESK. Recimo, tokom njegova dva mandata uvedene su nova discipline,  poput mikseva vazdušnim oružjem, koji se sada nalaze i u olimpijskom programu. Takođe, razvijena su nova takmičenja, kao što je Evropska liga mladih.


Lisin je sedmi predsednik u dugoj istoriji Međunarodne streljačke federacije, koja je osnovana još 1907. Lisinov prethodnik Olegario Vaskez Ranja, nekadašnji meksički olimpijac, ostaje u ISSF kao počasni predsednik.


Dosadašnji generalni sekretar, Nemac Franc Šrejber je otišao u penziju, a na njegovo mesto dolazi Rus sa nemačkim državljanstvom Aleksander Ratner, koji je u Minhenu dobio najviše glasova u krugu tri kandidata. Ratner je do sada bio generalni sekretar Evropske streljačke konfederacije.


–Lisin i Ratner su bili uigran tandem vodeći Evropsku streljačku konfederaciju. Verujem da će kontinuitet uspeha i dobrog rada nastaviti  i u Međunarodnoj streljačkoj federaciji – kazao je Putnik, dodajući da će kancelarija ISSF ostati u Minhenu, ali ne i na istoj lokaciji na kojoj se sada nalazi.


Datum: 04.12.2018. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...