x

Majk Pauel podržava 2. Beogradski polumaraton

Majk Pauel podržava 2. Beogradski polumaraton

Majk Pauel, aktuelni svetski rekorder u skoku u dalj (8,95 m) obratio se porukom Beogradskom maratonu i zahvalio se na čestitkama povodom 27 godina od postizanja njegovog svetskog rekorda u Tokiju 1991. godine.


U svojoj poruci Majk Pauel zahvalio se Beogradskom maratonu, predstavnicima Grada Beograda, Republike Srbije i učesnicima Beogradskog maratona na izuzetno toploj dobrodošlici i vrlo bliskom prijemu tokom njegovih prethodnih boravaka u Beogradu na dva Beogradska maratona u funkciji promotera.


Majk Pauel je prvi put bio na Beogradskom maratonu 2007. godine zajedno sa Bobom Bimonom (dugogodišnjim svetskim rekorderom u skoku u dalj i još uvek vlasnikom drugog rezultata u ovoj disciplini svih vremena) što je u tom trenutku bila svetska senzacija.


Majk Pauel je u Beogradu bio i na jubilarnom 30. Beogradskom maratonu 2017. godine u sklopu zajedničkog projekta Grada Beograda i Beogradskog maratona „Legende ponovo u Beogradu“ – kada su zajedno sa njim na 30. Beogradskom maratonu bile i sportske legende, svetski rekorderi i osvajači mnogih medalja na Olimpijskim igrama i Svetskim prvenstvima: Bob Bimon, Kevin Jang, Galina Čistjakova, Roza Mota, Lase Viren i Havijer Sotomajor – takođe promoteri Beogradskog maratona u prethodne tri decenije.


Pauel je iskoristio priliku da čestita Beogradskom maratonu na odličnoj organizaciji 31. Beogradskog maratona i da organizatorima, Gradu Beogradu i učesnicima poželi uspešnu organizaciju i nastup na 2. Beogradskom polumaratonu 30.09.2018. godine.


Majk Pauel postigao je svetski rekord u skoku u dalj 30.08.1991. godine na Svetskom prvenstvu u Tokiju, na takmičenju koje je proglašeno za jedno od najboljih i najatraktivnijih u istoriji – ne samo atletskog sporta. Dotadašnji svetski rekord u skoku u dalj iznosio je 8,90 m, držao ga je Bob Bimon. Karl Luis koji je takođe učestvovao na tom takmičenju, 5 dana pre toga je postigao svetski rekord na 100 m i bio je u životnoj formi. Luis je na tom svetskom prvenstvu skočio najbolju seriju u istoriji skoka u dalj. Takmičenje je počeo rezultatom 8,68 m što je u tom trenutku bio rekord Svetskih šampionata. U četvrtoj seriji Luis je skočio 8,91 m što je bio bolji rezultat od dotadašnjeg svetskog rekorda Bimona, ali sa nešto jačim vetrom od dozvoljenog, ali čak ni taj, do tada najbolji rezultat na svetu, nije bio dovoljan za pobedu. Pauel je u petoj seriji skočio 8,95 m, postavio svetski rekord i ušao u istoriju svetskog sporta. Od 30.08.1991. godine do danas niko od atletičara u ovoj disciplini se nije približio ovom rezultatu ni na 20 cm.


Datum: 04.09.2018. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...