x

Srpski padobranci nastupaju na svetskoj sceni

Srpski padobranci nastupaju na svetskoj sceni

Članovi Vazduhoplovnog saveza Srbije i pripadnici Vojske Srbije, sportski i vojni padobranci – zastavnik Radmila Đurić, potpukovnik Slobodan Jovanović, zastavnik prve klase Miroljub Janićijević, zastavnik Milan Svetozarević, zastavnik Ivan Mitić, vodnik Dejan Cvetković i major Nenad Stojiljković trenutno su u mađarskom gradu Solnok, gde od 9. do 21. avgusta nastupaju na 42. Svetskom vojnom prvenstvu u padobranstvu.


Naši takmičari će se u konkurenciji od 250 učesnika iz 38 država boriti u tri discipline – skok na cilj, pojedinačni figurativni skokovi i grupni likovi skokovi. U ženskoj konkurenciji će nastupiti jedina dama iz reprezentacije Radmila Đurić, a Nenad Stojiljković će biti predstavnik Srbije u ulozi sudije takmičenja. Skokovi na cilj se izvode sa 1.100 metara, figurativni pojedinačni skokovi sa 2.200 metara, a figurativni grupni skokovi sa visine od 3.200 metara.


Takmičenje se organizuje od strane Međunarodnog komiteta za vojni sport od 1964. godine. Pravo učešća imaju samo vojne reprezentacije, članice komiteta, a Vojska Srbije je ove godine poslala reprezentaciju deseti put na ovo prestižno takmičenje. Da je sam uspeh i učešće na takmičenju, govori činjenica da je pozvano preko 130 vojnih reprezentacija, a da je selektovano samo ovih 38 reprezentacija, među kojima je i Srbija.


Svetsko vojno prvenstvo je zvanično otvoreno 10. avgusta, a takmičarski dani su od 11. pa sve do 20. avgusta.


Po povratku sa ovog takmičenja, deo ekipe će iz „vojnog“ preći u „sportski“ vazduhoplovni svet, i nastupiti na 35. FAI Svetskom padobranskom prvenstvu u klasičnim disciplinama, koje će se održati od 24. do 31. avgusta u Montani u Bugarskoj. Srbiju će predstavljati Miroljub Janićijević, Dejan Cvetković i Siniša Mićić iz PEVS „Nebeske vidre“, zajedno sa Igorem Žmirićem i Slobodanom Terzićem iz Padobranskog kluba „Delta“ iz Beograda.

Miroljub Janićijević iz PEVS „Nebeske vidre“, zastavnik prve klase Vojske Srbije, predsednik Komisije za padobranstvo VSS i član reprezentacije VSS u padobranstvu, kao i vojne reprezentacije, krajem jula meseca ove godine zabeležio je lični rekord u broju padobranskih skokova, evidentiravši u svoju knjižicu 6000. skok.

Datum: 16.08.2018. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...