x

Reprezentacija Srbije u vazduhoplovnom jedriličarstvu na SP

Reprezentacija Srbije u vazduhoplovnom jedriličarstvu na SP

S obzirom da je takmičarska sezona u sportskom vazduhoplovstvu u punom jeku, saobraćajni piloti putničkih aviona Zoran Frenc i Branko Blagojević, napustili su na kratko poslovne obaveze kako bi predstavljali Srbiju na 35. FAI Svetskom prvenstvu u vazduhoplovnom jedriličarstvu, koje se održava od 29. jula do 11. avgusta u Hosinu u Češkoj.


Na svetskom prvenstvu vazduhoplovnom jedriličarstvu Zoran se takmiči u otvorenoj klasi sa jedrilicom tipa „JS1C-21“ zajedno sa 31 takmičarem iz 15 svetskih reprezentacija, a Branko nastupa u 18 metarskoj klasi sa jedrilicom tipa „JS1C-18“ uz 45 takmičara iz 22 reprezentacije.


Prema programu takmičenja, 28. jula je bilo svečano otvaranje, nakon čega su od 29. jula počeli takmičarski dani do 11. avgusta slede takmičarski dani i vreme predviđeno za zadatke i prelete. Proglašenje pobednika je 12. avgusta. U ulozi pomoćnika Zorana Frenca, naći će se pilot Mario Hrelja.


Danas je na redu treći takmičarski dan i naše jedriličare očekuju zadaci preleta od preko 500 kilometara. Prethodna dva takmičarska dana, letelo se svakog dana preko 300 kilometara.

Zoran Frenc iz Aero kluba „Vaja“ iz Beograda jedan je od najmlađih kapetana iz Srbije u velikim svetskim avio kompanijama. Trenutno je zaposlen u Kataru i upravlja Boingom 777 od januara ove godine, gde je bio i za komandama aviona 787. Prethodno je u avio kompaniji Indije proveo devet godina takođe kao kapetan. Iako je sa 25 godina otišao u „svet visokog avio saobraćaja“, nije zapostavio ni sportsku karijeru i vazduhoplovno jedriličarstvo. Na domaćim terenima je bio višestruki državni prvak – od 2003. godine je šest puta osvojio zlatno na državnim prvenstvima.


Branko Blagojević iz Aero kluba „Mihajlo Petrović“ iz Kraljeva osvojio je brojne medalje na državnim prvenstvima od 1991. godine – jednu zlatnu, jednu srebrnu i šest bronzanih.

Dnevne zadatke i rezultate možete pratiti putem linka https://www.soaringspot.com/en/35th-world-gliding-championships-hosin-2018/results, a 11. avgusta ćemo ispratiti da li su naši jedriličari uspeli da poremete ustaljeni poredak i svetske jedriličarske velesile – Nemačku, Poljsku, Francusku, Veliku Britaniju…

Datum: 31.07.2018. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...