x

Srpski veslački tim u utorak putuje na Evoropski šampionat

Srpski veslački tim u utorak putuje na Evoropski šampionat Autor fotografije: Zlatko Blašković / VSS

Regatna staza u Strathklajdu u Glazgovu od 2. do 5. avgusta 2018. biće poprište Evropskog prvenstva za veslanje, koje će biti deo jednog ogromnog evropskog sportskog događaja budući da će u ovom britanskom gradu u isto vreme, pored ovog sporta, održani šampionati Starog kontinenta i u vodenim sportovima, biciklizmu, golfu, gimnastici i trijatlonu.

Boje naše zemlje na Evropskom šampionatu u veslanju, koje će okupiti 494 takmičara i takmičarki iz 32 zemlje, braniće 11 reprezentativaca i reprezentativki. Oni će nastupiti u pet disciplina, u četiri u muškoj i u jednoj u ženskoj konkurenciji. U skifu će veslati Marko Marjanović, u dvojcu Miloš Vasić i Nenad Beđik, u dubl skulu Igor Đerić i Aleksandar Beđik, u četvercu Miloš Stanojević, Aleksandar Filipović, Viktor Pivač i Martin Mačković, a u ženskom dvojcu Nataša Zarić i Jovana Arsić. Pred odlazak u Glazgov koordinator programa za seniore i seniore B Nebojša Ilić, ujedno i trener Marjanovića, Vasića i Nenada Beđika, istakao je da su svi reprezentativci dobro radili u završnim pripremama za predstojeće takmičenje i da spremno dočekuju start šampionata.

– Iza nas su nedelje odličnih treninga u Jajcu, gde su radili Marjanović, Vasić i Nenad Beđik, i na Srebrnom jezeru gde su se pripremala ostale naše posade. Svi reprezentativci su zdravi i mislim da mogu da računaju na svoje trenutno najbolje moguće plasmane – bio je kratak Ilić – Za Strathklajd nas vežu lepe uspomene budući da smo na tom mestu pre 22 godine osvojili, doduše pod zastavom tadašnje Jugoslavije, svetsku juniorsku vicešampionsku titulu u dubl skulu koji su činili Boban Ranković i Miloš Vujanić. Regatna staza je malo više izloženija vetru, pa uslovi znaju da budu nemirni.

Aleksandar Ivković predvodiće “s klupe” dubl skul Igor Đerić, Aleksandar Beđik, koji je lane osvojio vicešampionsku titulu u ovom čamcu na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Krušvicama.

– Naš dubl skul je mlada ekipa budući da je Đerić i dalje mlađi senior, dok je Beđiku ovo prva godina u seniorima A. Zadovoljan sam kako su odradili završne pripreme, a siguran sam da su svoje veslanje podigli na viši nivo u odnosu na početni deo sezone. Na licu mesta, u jednoj izuzetno jakoj konkurenciji, videćemo šta im maksimalan domet na ovom takmičenju – istakao je Ivković.

Srpski četverac je posada koja je poslednja formirana u ovoj godini, tj. nakon junskog povratka Viktora Pivača i Martina Mačkovića sa studija u Americi. Pored njih dvojce, koji su kao mlađi seniori od 2014. do 2017. osvojili četiri svetska odličja u dvojcu, zlato i tri bronze, u teškom četvercu će veslati i Aleksandar Filipović, koji se 2018. vratio u reprezentaciju posle dvogodišnje pauze, i Miloš Stanojević, godinama unazad najbolji srpski “lakić”.

– Iako je reč o veslačima različitih generacija dobro su se uklopili od prvog sedanja u čamac. Na poslednjim treninzima pred odlazak u Glazgov pokazali su zavidan nivo i sa tim utiskom odlazimo na šampionat. Pre svega nadam se da će na samoj regati uspeti da ponove ono što su radili na pripremama i da će uspeti da zabeleže dobar plasman. Nema sumnje da ih očekuje izuzetno težak posao. Protiv sebe će imati iskusne i kvalitetne četverce. Za razliku od njih naša posada će u Glazgovu izveslati svoju prvu trku u ovom sastavu i u ovom čamcu na nekom zvaničnom takmičenju. Jednostavno, priliku za bilo kakvu takmičarsku probu nismo imali s obzirom na to kada smo formirali ovu posadu – kazao je trener teškog četverca Lazo Pivač.

Koordinator za žensko veslanje Dušan Kovačević predvodiće jedinu srpsku žensku posadu u Glazgovu.

– Devojke su dobro radile u proteklom periodu i sigurno napravile skok u odnosu na formu koju su imale na svetskim kupovima u Beogradu i Otenshajmu. Nadam se da ćemo u Glazgovu napraviti i plasmanski skok u odnosu na pomenuta takmičenja. Konkurencija će biti jaka, a naš jedini cilj jeste da prikažemo svoje najbolje trke u dosadašnjem delu sezone i da se nekim posadama približimo u rezultatu, a neke čak i da nadvisimo. U ovom ženskom dvojcu vesla i seniorka B Nataša Zarić, a sve što trenutno radimo je u svrhu što bolje pripreme za narednu sezonu, glavnu kvalifikacionu za Igre u Tokiju 2020 – rekao je Kovačević.

Inače, u skifu je prijavljeno 20 čamaca, u dvojcu 18, u dubl skulu 14, u četvercu 13, a u ženskom dvojcu 11. Žreb kvalifikacionih grupa biće održan u sredu, 1. avgusta, a kvalifikacije u svim disciplinama su dan kasnije, kada će biti održani i repesaži u muškom dvojcu i četvercu. U petak, 3. avgusta, veslaće se repesaži u skifu, dubl skulu i ženskom dvojcu, kao i polufinala u dvojcu i četvercu. Subota je rezervisana za A i B finala u dvojcu, četvercu i ženskom dvojcu, kao i polufinala u skifu i dubl skulu čija su A i B finala zakazana za nedelju.


Datum: 30.07.2018. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...