x

U Đeru ulaganje u budućnost

U Đeru ulaganje u budućnost

Približava se početak ovogodišnjeg Prvenstva Evrope vazdušnim oružjem, čiji će domaćin, kao i 2016, biti mađarski Đer. Šampionat je formalno počeo danas, ali prvi dan je previđen za dolaske reprezentacija i eventualne nezvanične treninge.


Prva takmičenja na EP  na programu su 20. februara, a dva dana ranije će biti održan kvalifikacioni turnir za ovogodišnje Olimpijske igre mladih u Buenos Ajresu. Srbiju će u kvalifikacijama predstavljati Katarina Maricki, juniorka pištoljem. Jedna zemlja na streljačkom takmičenju na OIM ima pravo najviše na po jednog strelca po disciplini, a Srbija je već ispunila kvotu za pušku, jer su Đorđe Savić i Marija Zavišić vize izborili na prvom kvalifikacionom takmičenju održanom letos u Bakuu.


Srpski strelci i treneri će u Đer stizati u grupama. Uz Katarinu Maricki, u prvoj grupi su Dragan Marković, sportski direktor SSS i vođa puta, i Ivan Manojlović,trener koordinator za mlađe kategorije u stručnom štabu reprezentacije.


Našu zemlju će na šampionatu u Đeru predstavljati 19 strelaca. Seniorska reprezentacija je podmlađena, u najjačoj konkurenciji na EP debitovaće petoro strelaca (Lazar Kovačević, Stevan Jovanović, Milica Babić i Sanja Vukašinović – svi puška i Jelena Tomić  pištolj)


Prosek uzrasta juniorske selekcije je nešto manji od 18 godina, najmlađi je Đorđe Savić, rođen 2003. Po pravilima Svetske streljačke federacije, u juniorskoj konkurenciji učestvuju 20-godišnjaci i mlađi.


– Imamo mnogo mladih strelaca u reprezentaciji, jedan od ciljeva prvenstva u Đeru je ulaganje u budućnost – kazao je pred polazak na put Dragan Marković, sportski direktor SSS i nastavio. – Najmlađi deo ekipe nam je muški juniorski tim puškom. Za njih je najvažnije da uče i stiču iskustvo. Ženska juniorska ekipa nam je prilično jaka i imamo šanse i za visokom ekipni plasman, a i za finala.


Juniorska takmičenja će biti održana od utorka 20. do četvrtka 22. februara. Seniorska nadmetanja su na programu od 23. do 25. februara.


– Naši standardni seniorski reprezentativci, kao i na prethodnim takmičenjima,  spadaju u konkurente za finala, a od oba tima pištoljem i ženske selekcije puškom se očekuje i visok ekipni plasman- najavljuje Marković. – Prvenstvo Evrope nam je bitno, ali glavni cilj sezone su olimpijske kvote, koje se dele od Svetskog prvenstva u Čangvonu.


Kao i prethodnih godina među favoritima su i srpski miksevi. Pre dve godine u Đeru, kada su mešoviti parovi prvi put zvanično uvršteni u program EP, zlato pištoljem osvojili su Zorana Arunović i Damir Mikec, a puškom Andrea Arsović i Milutin Stefanović. Oba miksa su lane u Mariboru odbranili evropske titule. Srebro u juniorskom miksu puškom u Mariboru su osvojili sadašnji seniori Sanja Vukašinović i Lazar Kovačević.


EP u Đeru će biti prvo veliko takmičenje na kome će žene gađati po novim pravilima kvalifikacija. Umesto dosadašnjih 40, pucaće 60 hitaca u kvalifikacijama.


Novost je i borba za ekipne medalje. Ranije se plasman određivao zbirom rezultata sva tri člana ekipe u kvalifikacijama. Sada će ekipno takmičenje biti održano posebno. Posle kvalifikacija (u svim disciplinama svaki strelac gađa po 30 dijabola), osam najboljih timova (po zbiru rezultata) odlazi u četvrtfinale i takmičenje se nastavlja po kup sistemu,ekipe se međusobno sastaju. U četvrtfinalu će se boriti prvi protiv osmog u kvalifikacijama, drugi protiv sedmog, treći protiv šestog i četvrti protiv petog tima. Pobednici prolaze u polufinale, a potom slede finale i u meč za bronzu. Ovaj sistem je u revijalnom delu prošlogodišnjeg EP testiran u nekoliko disciplina (puška za seniorke i juniore i pištolj za seniore i juniorke). Srbija je osvojila zlato pištoljem za seniore i srebro puškom za seniorke.


- Streljaštvo je pretrpelo dosta promena u poslednjih nekoliko godina, a na svaku promenu se treba prilagoditi. Zato je realno očekovati niže rezultate u ženskim nego u muškim kvalifikacijama, ali vremenom će i ostvarenja žena po novim pravilima napredovati. Kad je o novom ekipnom takmičenju reč, ne bih ocenjivao koliko je dobro ili loše. U svakom slučaju zanimljivo je, strelci se sada bore isključivo za uspeh ekipe, a ne kao ranije u okviru pojedinačnog takmičenja – kazao je Marković.



Sastav Srbije za Evropsko prvenstvo u Đeru

Seniori, puška: Milutin Stefanović („Čika Mata“, Kragujevac), Lazar Kovačević (Jagodina 92), Stevan Jovanović („Čika Mata“).

Seniorke, puška: Andrea Arsović (Partizan, Beograd), Milica Babić (Pobednik, Beograd), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790).

Seniorski miks parovi: Arsović/Stefanović i Babić/Kovačević.

Juniori puška: Đorđe Savić (Oko sokolovo, Kosjerić), Veljko Ilić (Smederevo), Aleksa Mitrović (Novi Beograd – Ušće).

Juniorke puška:Marija Malić (Jedinstvo, Stara Pazova), Ivana Marić, Marija Zavišić (obe Policajac, Beograd).

Juniorski miks parovi puškom: Malić/Savić i Marić/Ilić.

Seniori, pištolj: Damir Mikec (Policajac, Beograd), Dimitrije Grgić (Akademac, Beograd), Duško Petrov („Aleksa Dejović“, Užice).

Seniorke pištolj: Zorana Arunović (Olimpik 011, Beograd), Bobana Veličković (Bor 030), Jelena Tomić (Kikinda).

Seniorski miksevi pištoljem: Arunović/Mikec i Veličković/Grgić.

Juniorka pištolj: Katarina Maricki („Živko Relić Zuc“, Sremska Mitrovica).


Stručni štab – vođa puta: Dragan Marković, seniori i seniorke puška: Dragan Donević, seniori i seniorke pištolj: Jelena Arunović i Goran Mikec, juniori i juniorke puška i pištolj: Ivan Manojlović i Saša Iker, treneri reprezentacije po pozivu za pištolj: Jasna Šekarić i Mitja Grgić, lekar reprezentacije: dr Slaviša Jovanović.


Sudije kao prethodnica

Prethodnica srpskog tima na Evropskom prvenstvu je tandem sudija. U Đer su u četvrtak stigli Nikola Marić, koga je Evropska streljačka federacija, baš kao i 2017. na EP u Mariboru, delegirala za predsednika Žirija za klasifikaciju rezultata, i Aranka Binder, koja je član Žirija za pušku, na poziv Streljačkog saveza Mađarske.


Datum: 16.02.2018. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...