U Đeru ulaganje u budućnost

Približava se početak ovogodišnjeg Prvenstva Evrope vazdušnim oružjem, čiji će domaćin, kao i 2016, biti mađarski Đer. Šampionat je formalno počeo danas, ali prvi dan je previđen za dolaske reprezentacija i eventualne nezvanične treninge.


Prva takmičenja na EP  na programu su 20. februara, a dva dana ranije će biti održan kvalifikacioni turnir za ovogodišnje Olimpijske igre mladih u Buenos Ajresu. Srbiju će u kvalifikacijama predstavljati Katarina Maricki, juniorka pištoljem. Jedna zemlja na streljačkom takmičenju na OIM ima pravo najviše na po jednog strelca po disciplini, a Srbija je već ispunila kvotu za pušku, jer su Đorđe Savić i Marija Zavišić vize izborili na prvom kvalifikacionom takmičenju održanom letos u Bakuu.


Srpski strelci i treneri će u Đer stizati u grupama. Uz Katarinu Maricki, u prvoj grupi su Dragan Marković, sportski direktor SSS i vođa puta, i Ivan Manojlović,trener koordinator za mlađe kategorije u stručnom štabu reprezentacije.


Našu zemlju će na šampionatu u Đeru predstavljati 19 strelaca. Seniorska reprezentacija je podmlađena, u najjačoj konkurenciji na EP debitovaće petoro strelaca (Lazar Kovačević, Stevan Jovanović, Milica Babić i Sanja Vukašinović – svi puška i Jelena Tomić  pištolj)


Prosek uzrasta juniorske selekcije je nešto manji od 18 godina, najmlađi je Đorđe Savić, rođen 2003. Po pravilima Svetske streljačke federacije, u juniorskoj konkurenciji učestvuju 20-godišnjaci i mlađi.


– Imamo mnogo mladih strelaca u reprezentaciji, jedan od ciljeva prvenstva u Đeru je ulaganje u budućnost – kazao je pred polazak na put Dragan Marković, sportski direktor SSS i nastavio. – Najmlađi deo ekipe nam je muški juniorski tim puškom. Za njih je najvažnije da uče i stiču iskustvo. Ženska juniorska ekipa nam je prilično jaka i imamo šanse i za visokom ekipni plasman, a i za finala.


Juniorska takmičenja će biti održana od utorka 20. do četvrtka 22. februara. Seniorska nadmetanja su na programu od 23. do 25. februara.


– Naši standardni seniorski reprezentativci, kao i na prethodnim takmičenjima,  spadaju u konkurente za finala, a od oba tima pištoljem i ženske selekcije puškom se očekuje i visok ekipni plasman- najavljuje Marković. – Prvenstvo Evrope nam je bitno, ali glavni cilj sezone su olimpijske kvote, koje se dele od Svetskog prvenstva u Čangvonu.


Kao i prethodnih godina među favoritima su i srpski miksevi. Pre dve godine u Đeru, kada su mešoviti parovi prvi put zvanično uvršteni u program EP, zlato pištoljem osvojili su Zorana Arunović i Damir Mikec, a puškom Andrea Arsović i Milutin Stefanović. Oba miksa su lane u Mariboru odbranili evropske titule. Srebro u juniorskom miksu puškom u Mariboru su osvojili sadašnji seniori Sanja Vukašinović i Lazar Kovačević.


EP u Đeru će biti prvo veliko takmičenje na kome će žene gađati po novim pravilima kvalifikacija. Umesto dosadašnjih 40, pucaće 60 hitaca u kvalifikacijama.


Novost je i borba za ekipne medalje. Ranije se plasman određivao zbirom rezultata sva tri člana ekipe u kvalifikacijama. Sada će ekipno takmičenje biti održano posebno. Posle kvalifikacija (u svim disciplinama svaki strelac gađa po 30 dijabola), osam najboljih timova (po zbiru rezultata) odlazi u četvrtfinale i takmičenje se nastavlja po kup sistemu,ekipe se međusobno sastaju. U četvrtfinalu će se boriti prvi protiv osmog u kvalifikacijama, drugi protiv sedmog, treći protiv šestog i četvrti protiv petog tima. Pobednici prolaze u polufinale, a potom slede finale i u meč za bronzu. Ovaj sistem je u revijalnom delu prošlogodišnjeg EP testiran u nekoliko disciplina (puška za seniorke i juniore i pištolj za seniore i juniorke). Srbija je osvojila zlato pištoljem za seniore i srebro puškom za seniorke.


- Streljaštvo je pretrpelo dosta promena u poslednjih nekoliko godina, a na svaku promenu se treba prilagoditi. Zato je realno očekovati niže rezultate u ženskim nego u muškim kvalifikacijama, ali vremenom će i ostvarenja žena po novim pravilima napredovati. Kad je o novom ekipnom takmičenju reč, ne bih ocenjivao koliko je dobro ili loše. U svakom slučaju zanimljivo je, strelci se sada bore isključivo za uspeh ekipe, a ne kao ranije u okviru pojedinačnog takmičenja – kazao je Marković.Sastav Srbije za Evropsko prvenstvo u Đeru

Seniori, puška: Milutin Stefanović („Čika Mata“, Kragujevac), Lazar Kovačević (Jagodina 92), Stevan Jovanović („Čika Mata“).

Seniorke, puška: Andrea Arsović (Partizan, Beograd), Milica Babić (Pobednik, Beograd), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790).

Seniorski miks parovi: Arsović/Stefanović i Babić/Kovačević.

Juniori puška: Đorđe Savić (Oko sokolovo, Kosjerić), Veljko Ilić (Smederevo), Aleksa Mitrović (Novi Beograd – Ušće).

Juniorke puška:Marija Malić (Jedinstvo, Stara Pazova), Ivana Marić, Marija Zavišić (obe Policajac, Beograd).

Juniorski miks parovi puškom: Malić/Savić i Marić/Ilić.

Seniori, pištolj: Damir Mikec (Policajac, Beograd), Dimitrije Grgić (Akademac, Beograd), Duško Petrov („Aleksa Dejović“, Užice).

Seniorke pištolj: Zorana Arunović (Olimpik 011, Beograd), Bobana Veličković (Bor 030), Jelena Tomić (Kikinda).

Seniorski miksevi pištoljem: Arunović/Mikec i Veličković/Grgić.

Juniorka pištolj: Katarina Maricki („Živko Relić Zuc“, Sremska Mitrovica).


Stručni štab – vođa puta: Dragan Marković, seniori i seniorke puška: Dragan Donević, seniori i seniorke pištolj: Jelena Arunović i Goran Mikec, juniori i juniorke puška i pištolj: Ivan Manojlović i Saša Iker, treneri reprezentacije po pozivu za pištolj: Jasna Šekarić i Mitja Grgić, lekar reprezentacije: dr Slaviša Jovanović.


Sudije kao prethodnica

Prethodnica srpskog tima na Evropskom prvenstvu je tandem sudija. U Đer su u četvrtak stigli Nikola Marić, koga je Evropska streljačka federacija, baš kao i 2017. na EP u Mariboru, delegirala za predsednika Žirija za klasifikaciju rezultata, i Aranka Binder, koja je član Žirija za pušku, na poziv Streljačkog saveza Mađarske.


Datum: 16.02.2018. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...