x

Na Beogradskih 21 i 10 km 4000 učesnika

Na Beogradskih 21 i 10 km 4000 učesnika

Skupštinu grada Beograda okupirali su trkači. Razlog je bio susret s predstavnicima medija povodom Prvog beogradskog polumaratona.


– Održali smo obećanje koje smo dali Beograđanima, ljubiteljima trčanja i rekreacije, da ćemo krajem 2017. organizovati Prvi beogradski polumaraton i on će se održati u nedelju 3. decembra. Još jednom smo se, na posetama velikih maratona poput onih u Njujorku, Čikagu, Ljubljani i Atini, uverili da se milioni ljudi širom sveta bave trčanjem, da veliki maratoni sa po 50.000 učesnika, organizuju i polumaratone i trke na 5 i 10 kilometara i uvereni smo da je Beograđanima potreban i jesenji polumaraton i kao zasebna manifestacija i kao priprema za prolećni Beogradski maraton. Prilikom dogovora sa Beogradskim maratonom mi smo insistirali na ovom terminu – i hvala organizatoru Beogradskom maratonu što je tu sugestiju prihvatio - jer smo želeli da se on održi kada se završe infrastrukturni radovi u gradu, a naredni polumaratoni održavaće se u za trčanje pogodnijem terminu. Pozivam Beograđane da nam se pridruže na Prvom beogradskom polumatratonu u nedelju 3. decembra. Gradonačelnik Siniša Mali se priprema za svoj drugi polumaraton, a ja ću dati skroman doprinos učešćem u trci na 10 kilometara – rekao je Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda.


Ove reči potvrdio je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona:

– Sarađivali smo dobro sa mnogo gradskih uprava, u našem partnerskom udnosu učestovali su gradske službe i javna komunalna preduzeća, a verujem da smo među malim brojem trkačkih manifestacija na svetu na kojima aktivno učestvuju gradonačelnik i njegov zamenik. „Beogradskih 21 i „Beogradskih 10” imaće start i cilj na istom mestu kao i Beogradski maraton, na platou ispred Narodne skupštine odnosno Terazijama, staze se delimično poklapaju sa stazom polumaratonske trke na Beogradskom maratonu, uvedene promene će doprineti zanimljivosti staze, a nedelja kao dan održavanja manifestacije omogućiće da Beograđani imaju manje problema prilikom kretanja svojim gradom. Mi smo planirali da na prvom polumaratonu, imamo „samo” 4.000 učesnika, jer smo relativno kasno oglasili događaj. Međutim već imamo 3.500 prijavljenih i do 30. novembra, poslednjeg dana za prijavljivanje, ostalo je da se raspodeli po 250 brojeva za polumaraton i trku na 10 kilometara. Nije na odmet da kažem i da će London svoj prvi polumaraton dobiti tek naredne godine... Drugi beogradski polumaraton najavićemo mnogo ranije, da bi i učesnici iz inostranstva mogli da planiraju dolazak u Beograd, a kraj septembra i početak oktobra je odličan termin za turističko-trkačku posetu našem glavnom gradu.


I ovog puta Beogradski maraton priprema novine ali ne zapostavlja ni humanitarnu dimenziju.

Maratonac Igor Kovačević, koji je osmislio akciju „SMS za kilometar fondacije „Budi human” pozvao je učesnike polumaratona i trke na 10 km da se uključe u nju:

– Svako ko je human može da ukuca 195 na 3030 i da tako donira 200 dinara, a to je i cena jednog našeg kilometra, za pomoć maloj Mariji Martinov kojoj je potrebno hitno lečenje u Beču.


– Naš novi partner je kompanija „Nikatecčiji je softver dopreneo dobroj organizaciji i kontroli mnogih velikih maratona uključujući i Čikaški maraton, koji je verovatno jedan od najbolje organizovanih na svetu. Taj softer primenićemo prvi put na „Beogradskih 21” da bi ga potpuno primenili za organizaciju 31. Beogradskog maratona narednog aprila i načinili dodatni korak u približavanju Beogradskom maratona najboljim i najvećim svetskim martonima. Prošle godine dogovorili smo partnerske odnose sa Čikaškim maratonom, a ove godine na maratonskom expo-u u Čikagu, koji je posetilo 140.000 trkača, naš štand posetio je veliki broj pripadnika druge i treće generacije iseljenika iz Srbije izrazivši želju da dođu u domovinu svojih predaka i da učestvuju na Beogradskom maratonu. Podsetiću vas i da su Čikago i Beograd već više od decenije gradovi pobratimi, ali i njihove vazdušne luke „O Hara”, jedan od najveći aerodroma na svetu, i „Nikola Tesla” – dodao je Nikolić.


– Svi događaji koje smo u poslednje tri decenije organizovali bili su u Beogradu, ali smo upravo izradili projekat na temu „Srbija trči“ ili „SRBRUN“ koji za cilj ima dalji razvoj i popularizaciju trčanja i neće se ograničiti samo na Beograd. Budući učesnici imaće mogućnost da učestvuju na nekoliko događaja u toku godine i na takav način steknu određene privilegije. – zaključio je Nikolić.


– Veoma sam srećan što postajemo partneri Beogradskog maratona i grada Beograda i verujem da ćemo zahvaljujući primeni novog programa, zajedno sa organizatorom, podići ovu manifestaciju na nivo najvećih maratona. Naša firma pruža IT usluge i doprinosi boljoj komunikaciji i koordinaciji svih timova i službi koje učestvuju u organizaciji ovako složene manifestacije i to ne samo u Čikagu već i u još nekoliko velikih svetskih maratona – objasnio je Ahiles Koronaros iz kompanije „Nikatec”.


Saša Porubski, osnivač pokreta „Maturanti maratonci”, najavio je masovno učešće maturanata u polumaratonu i trci na 10 km, objasnivši da će polumaraton trčati oni koji će na 31. Beogradskom maratonu startovati na 42.195 metara, a da će 10 km biti zadatak onih koji će u arpilu trčati 21 km.
Datum: 24.11.2017. Autor: ‚Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...