x

Treće prvenstvo Balkana od 6. do 8. oktobra u Somboru

Treće prvenstvo Balkana od 6. do 8. oktobra u Somboru
Treće po redu prvenstvo Balkana u američkom fudbalu – Balkan Bowl – održaće se od 6. do 8. oktobra. Grad Sombor ponovo je domaćin turnira na kojem će učestvovati šest izabranih selekcija iz okruženja.

Drugi put zaredom organizatori takmičenja su Srpska asocijacija američkog fudbala (SAAF) i Savez američkog fudbala Vojvodine (SAFV), a u saradnji sa upravom Grada Sombora, Sportskim savezom Grada Sombora, KAF Celtis i Sportskim centrom „Soko” iz Sombora. Očekuje se da na šampionatu učestvuje preko 200 takmičara i takmičarki iz regiona.

Kao i prošle godine, svoje sportske izaslanike imaće Srbija, Slovenija, Hrvatska i All star SEVER tim Saveza američkog fudbala Vojvodine, a posebno raduje i dolazak reprezentativaca Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj je američki fudbal tek odnedavno u zamahu.

Predsednik srpske asocijacije američkog fudbala Rade Rakočević iskazao je veliko zadovoljstvo što se po treći put u našoj zemlji organizuje jedan ovakav događaj s ciljem razvoja američkog fudbala i povezivanja nacionalnih saveza iz okruženja.

– Koliko je naša zamisao o pokretanju jednog ovakvog takmičenja bila dobra, govori i podatak da ćemo ove godine ugostiti još više sportista nego prethodne. Svi imamo isti cilj, a to je razvoj američkog fudbala u regionu i povezivanje nacionalnih saveza, međusobna saradnja koja može ići samo uzlaznom putanjom, a Balkan Bowl i jeste pravi dokaz da smo na dobrom putu – rekao je predsednik Rakočević, poželevši svim učesnicima sreću i uspeh, da daju sve od sebe i da im ovo takmičenje ostane u lepom sećanju, koje će biti podstrek i za buduća okupljanja.

On je posebno istakao zahvalnost institucijama i organizacijama Grada Sombora koji su i ove godine ponudili domaćinstvo i svesrdnu pomoć u realizaciji ovog značajnog sportskog događaja za sve nas, kao i Savezu američkog fudbala Vojvodine.

Vukašin Simonović, koordinator tima za organizaciju Balkan Bowla 2017 ispred Srpske asocijacije američkog fudbala, rekao je da je Balkan Bowl svojevrstan siže američkog fudbala u regionu, manifestacija koja okuplja sve više takmičara i nacionalnih timova u različitim kategorijama fudbala, ali i polaznu tačku za saradnju i formiranje balkanske federacije.

– Balkan Bowl je prilika i za razmenu iskustava, druženje, zajedničko učenje, a od ove godine, nadam se i prekretnica američkog fudbala u regionu. Naime, na sastanku predstavnika nacionalnih asocijacija američkog fudbala iz regiona biće potpisan protokol o saradnji asocijacija iz kojeg se u narednom periodu formira balkanska federacija koja će raditi na unapređenju američkog fudbala u celom regionu – najavio je Simonović.

Na ovogodišnjem Balkan Bowlu izabrane selekcije će se takmičiti u četiri kategorije:
  • U15 fleg fudbal (beskontakna verzija, za uzrast do 15 godina)
  • fleg fudbal u ženskoj konkurenciji
  • fleg fudbal u muškoj konkurenciji (stariji od 15 godina)
  • američki fudbal „9–9” seniori
Pored takmičarskog dela, na predstojećem balkanskom prvenstvu biće organizovani i brojni drugi sadržaji: takmičenje igrača ofanzivne i defanzivne linije, seminari, prezentacije, klinike o prevenciji povreda u američkom fudbalu, o antidoping pravilima, o importima i slično.

Više informacija o ovog jedinstvenom događaju u regionu možete pratiti na zvaničnom sajtu Srpske asocijacije američkog fudbala (SAAF), kao i na zvaničnim društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter.

Datum: 05.10.2017. Autor: Slobodan Todorović

PROČITAJTE JOŠ...