Seniori B spremni za EP

Foto: VSS

Trojica srpskih reprezentativaca poslednjeg dana avgusta 2017. putuju u poljske Krušvice gde će 2. i 3. septembra braniti boje Srbije na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine. Članove dubl skula Igora Đerića i Aleksandra Beđika i skifistu Dušana Slavnića na poprištu prvog kontinentalnog šampionata za mlađe seniore dočekaće njihovi treneri Aleksandar Ivković i Dušan Kovačević koji su u Poljsku stigli dan ranije. Svi oni će imati još dva dana da skuju plan nastupa na takmičenju na kojem će se za odličja boriti veslači i veslačice iz 30 zemalja. Štroker dubl skula Aleksandar Beđik na šampionatu u Krušvicama staviće tačku na svoj staž u konkurenciji mlađih seniora. Pred odlazak u Poljsku Beđik je bio veliki optimista. Kako je istakao Đerić i on, koji iza sebe u ovoj sezoni imaju “upisane” nastupe u četvercu bez kormilara na tri velika svetska takmičenja (osmo mesto na Svetskom kupu u Beogradu, 10. mesto na Evropskom prvenstvu za seniore u Račicama i peto mesto na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu), maksimalno su spremni da u dva dana šampionata u Krušvicama izvuku ono najbolje iz sebe.

– Nadamo se do možemo i do medalje u Poljskoj, iako smo svesni da će put do postolja biti izuzetno težak. Odmah nakon Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine u Plovdivu, gde smo u četvercu bez kormilara sa Lazićem i Obradovićem osvojili peto mesto, Đerić i ja smo seli u dubl skul. Od samog početka smo uhvatili dobre brzine, iz treninga u trening išli uzlaznom linijom i mislim da smo dosegli nivo koji je neophodan da bismo razmišljali o visokom plasmanu. U Krušvicama je prijavljeno devet dubl skulova, od kojih je samo Slovenija u istom sastavu nastupila na planetarnom šampionatu u Plovdivu, koji je završila na sedmom mesto. Međutim, mnoge ostale posade čine veslači koji su učestvovali na tom takmičenju, ali koji su veslali u nekim drugim čamcima. U svakom slučaju pored Slovenije i Grci, Nemci i Rumuni imaju sjajne posade i ove četiri reprezentacije će nam, sudeći po rezultatima, biti najveći konkurenti za postolje – istakao je Beđik i dodao – Meni je ovo poslednja godina u seniorima B i jarko želim da se medaljom oprostim od ove uzrasne konkurencije. To bi mi bio dodatni motiv da snažno krenem u susret narednoj sezoni i da već u prvoj godini staža u seniorima A izborim svoje mesto u reprezentaciji za velika takmičenja.

Skifisti Dušanu Slavniću će, za razliku od Đerića i Beđika, Evropsko prvenstvo za seniore do 23 godine biti prvo veliko međunarodno takmičenje u 2017.

– Veći deo sezone sam proveo u četvercu bez kormilara u kojem su pored mene veslali i Cvijetić, Ristić i Rajić. Međutim, ovaj čamac nije uspeo da se domogne Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine, pa sam posle toga seo u skif, disciplinu koja me je oduvek mnogo privlačila, ali kojoj se nikada nisam ozbiljno posvetio. Uspeo sam da na Izbornoj regati ispunim normu za učešće u Krušvicama i presrećan sam zbog toga. Ipak, s obzirom da imam svega mesec dana treninga u skifu i samo dve trke u ovom čamcu, i to one na Izbornoj regati, na šampionat u Krušvice putujem pre svega sa željom da proverim sebe i da eventualno napravim dobar zamajac za narednu sezonu, u kojoj ću, takođe, moći da se takmičim u ovoj uzrasnoj konkurenciji. Voleo bih da svoju poslednju godinu staža u seniorima B od početka do kraja provedem u skifu i da ceo pripremni program prilagodim njoj. Na taj način bi video koliko zaista vredim u ovoj disciplini. Međutim, odluku o tome će doneti i moj trener – kazao je Slavnić – U Poljskoj me očekuje izuzetna konkurencija. Prijavljeno je 18 čamaca, a po svemu sudeći najozbiljniji favoriti za zlato biće Rumun Enače i Bugarin Jotov, finalisti planetarnog šampionata za mlađe seniore u Plovdivu. O svom konačnom plasmanu ne razmišljam. Cilj mi je da iz trke u trku, a imaću ih četiri u dva dana, pružam sve bolja izdanja, a na kraju ću videti za koje mesto će to biti dovoljno.

Žreb i svečano otvaranje šampionata biće održani u petak. Dan kasnije na programu su kvalifikacije i repesaži, dok je nedelja rezvervisana za polufinala i finala.


Datum: 31.08.2017. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...