x

Streljački savez Srbije gleda ka Tokiju

Streljački savez Srbije gleda ka Tokiju

Na redovnoj godišnjoj Skupštini Streljačkog saveza Srbije, održanoj u Skupštini opštini Novi Beograd, usvojeni su svi predloženi izveštaji za prošlu godinu i planovi za predstojeći period. Sednicu je prvi put vodio dr Nenad Putnik, koji je u februaru izabran za predsednika SSS, a kao najvažniji dokument koji je Skupština prihvatila izdvaja se Plan i program razvoja za period od 2017. do 2020. godine

 

Plan i program razvoja za tekući četvorogodišnji period podrazumeva više segmenata organizacije rada u SSS, vezanih kako za sportski sektor, tako i za rad na obezbeđivanju materijalno-tehničkih uslova, aktivnosti u normativnoj delatnosti... Krajnji cilj je da Olimpijske igre u Tokiju budu vrhunac četvorogodišnjeg ciklusa.

 

Pravilnik o stručnom radu u okviru Plana razvoja treba da reguliše tačne pozicije svih učesnika u obavljanju stručnog rada u Savezu: sportskog direktora, Stručne komisije, Sudijske komisije, Trenerske komisije i stručnih saradnika.

 

U okviru plana i programa takmičenja SS Srbije, najvažnije promene biće usklađivanje Pravilnika takmičenja sa novim pravilima Svetske streljačke federacije, na osnovu agende „Tokio 2020“ , odnosno uvođenje i koncept razvoja novih olimpijskih disciplina (Međunarodni olimpijski komitet je nedavno mikseve vazdušnom puškom i pištoljem uvrstio u zvaničan program).

 

Posebna pažnja biće posvećena mlađim kategorijama, odnosno razvoju juniorskih i  kadetskih disciplina.

 

U okviru planova razvoja reprezentativnih selekcija i vrhunskog kvaliteta predviđeno je formiranje reprezentativnih selekcija na više nivoa: A selekcije u olimpijskim disciplinama,  B seniorske selekcije (takmičari koji nisu dostigli nivo za A selekciju), juniorske, kadetske (za sportiste koji po uzrastu konkurišu za Olimpijske igre mladih) i selekcije perpsektivnih sportista. Planirano je i podmlađivanje seniorske reprezentacije.

 

Među zadacima stručnog štaba reprezentacije je i izrada čevorogodišnjih planova rada i takmičenja nacionalnog tima, sa jasno definisanim ciljevima.

Što se materijalno-tehničkih uslova, Savez će se uglavnom osloniti na finansiranje iz budžeta, ali i značajno pokrenuti aktivnost za obezbeđivanje generalnog sponzora ili sponzora i donatora za pojedine akcije.

 

Važna stavka je pitanje sportskih objekata, pa Savez nastavlja sve započete aktivnosti u vezi rešavanja pitanja strelišta: podrška izgradnji novih ili rekonstrukciji postojećih objekata.

 

Poseban akcenat stavljen je na preciznost po pitanju poštovanja vremenskih rokova. U Planu razvoja je jasno navedeno da će se realizacija programa odvijati sa preciznom dinamikom po rokovima za svaku godinu olimpijskog ciklusa

 

Skupština je jednoglasno usvojila izveštaje o radu za 2016. godinu i planove za 2017.

 

Prilikom obraćanja delegatima, pod tačkom razno Nenad Putnik je čestitao strelcima na uspesima postignutim prošle godine i onima kojima u 2017. nastavljen trofejni niz (10 medalja u zvaničnim i dve na nezvaničnim na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem, četiri medalje na Sveskim kupovima...).  Govoreći o aktivnostima Saveza Putnik je naglasio:

 

-  Božidar Maljković, novi predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, zajedno sa saradnicima nedavno je posetio SSS, Između ostalog, razgovarali smo o izmenama pravnih akata koji treba da doprinesu boljem funkcionisanju svih sportova, ne samo streljaštva.

 

Putnik je delegate obavestio da je Nenad Petković, generalni sekretar SS Srbije, reizabran u Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije i da je, odnedavno i član Odbora za hitna pitanja OKS.

 

Kao i obično, jedan od gostiju na sednici bio je i dr Dane Korica, u ime Sportskog saveza Srbije, koji je uz čestitike strelcima na uspesima istakao da su se od njih uvek očekivali dobri rezultati i da će tako biti i ubuduće.


Datum: 23.06.2017. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...