x

Uspešni letovi na Svetkom kupu

Uspešni letovi na Svetkom kupu

Treći letački dan na Svetskom kupu u preletu paraglajdcerom u Nišu završen je sa širokim osmesima na licima pilota jer su izuzetno dobar takmičarski zadatak i odlični vremenski uslovi doveli čak 87 takmičara do cilјa. Od njih 122 koji su poleteli sa starta Fakir sa severozapadne strane Sićevačkih planina, čak dve trećine je uspešno prešlo vazdušnu rutu od 75 km. Poletanje je bilo sa 950 m nadmorske visine, dok su okretne tačke koje su piloti morali da obiđu bile u reonu Niške banje, Malošišta i Leskovca, a cilј je bio postavlјen u Lebanu.

            Prvi je u cilј ušao Jasen Savov, bugarski pilot paraglajdera koji je već ostvajao medalјe na takmičenjima za svetski kup i evropskim prvenstvima i kojem su srpski tereni za letenje izuzetno dobro poznati. Samo dve sekunde kasnije iza njega je u cilј ušao i sledeći pilot, Slovenac Primož Suša. Prva među ženama je Japanka Juki Sato Kolombe, koja je i na prvoj trci ostvarila prvu poziciju među damama. Ovo je njeno prvo takmičenje u našoj zemlјi, a došla je na preporuku, nakon što je njen muž, takođe pilot paraglajdera, učestvovao na Evropskom prvenstvu u Srbiji.

            "Jučerašnji zadatak je bio odličan. Nije bio ni previše jak, niti previše slab. Jako mi se dopada da letim u Srbiji", kaže Juko spremajući se za odlazak na današnji zadatak koji će takođe započeti sa poletišta Fakir.  

            Svetski kup u preletu paraglajderom koji organizuje Vazduhoplovni savez Srbije traje do 24. juna kada će se i zvanično proglasiti najbolјi na ovom takmičenju u Nišu.

Datum: 22.06.2017. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...