x

Grk pobedio na 57. Trci kroz Srbiju

Grk pobedio na 57. Trci kroz Srbiju Foto: Info centar BSS

Biciklista iz Grčke Haralampos Kastrantas, koji je vozio za beogradski Partizan Dare Viator, pobednik je trodnevne 57. međunarodne biciklističke trke "Kroz Srbiju". On je posle tri etape, od Požarevca, preko Beograda, Pećinaca do Zrenjanina, sa ukupnom dužinom od 426 kilometara ostvario najbolje vreme - 10 sati i 49 sekundi.

 

Drugo mesto u generalnom plasmanu pripalo je Luki Kiriku (Italija, Torku, Turska), koji je sekudnu imao slabiji rezultat, dok je treće mesto osvojio Anton Ivaškin (Belorusija, Minsk), zaostavši šest sekudni iza pobednika trke.

 

Najbolje plasirani domaći vozač bio je Stefan Stevanović (Borac, Čačak), koji je zauzeo 16. mesto zaostavši 40 sekundi.

 

U današnjoj poslednjoj etapi, koja je vožena od Pećinaca preko Novog Sada i Iriškog venca, do Zrenjanina u dužini 140 kilometara prvo mesto osvojio je Ahmet Orken (Turska, Torku) u vremenu tri sata, 12 minuta i 42 sekunde. Drugo i treće mesto pripala su Kastrantasu (Partizan) i Leonidu Krasnovu (Rusija, Tušnad, Rumunija) u vremenu pobednika etape.

 

Belu majicu kao najbolji mladi vozač u karavanu osvojio je Anton Ivaškin, plavu (brdski ciljevi) Rumun Danijel Krista, a zelenu (prolazni ciljevi) Stefanović.

Današnja etapa, koja je vožena po hladnom i kišovitom vremenu, bila je veoma zanimljiva, jer je razmak između dvojice najboljih iznosio samo- sekundu. Od starta, izdvojila se grupa od četiri vozača, među kojima je bio i naš Stefan Stefanović, koji je nosio zelenu majicu. Pobedio je na  prolaznom ciau u Novm Sadu i bio drugi i treći na ostala dva „leteća cilja“.  Ulovljeni su posle Šajkaša i velika grupa biciklista došla je u Zrenjanin. U izuzetnom finišu, kada je grupa bila kompaktna, pobedio je turski biciklista Orken ispred Kastrantasa, kome je to bilo dovoljno da osvoji trku na osnovu boljeg plasman u ranijim etapama (negativni bodovi). Nosilac žute majice u drugoj etapi Luka Kiriko stigao je na cilj četvrti, ali to nije bilo dovoljno da bi bio najbolji i u generalnom plasmanu.

 

- Osvajanje zelene majice je veliki uspeh za mene i srpski biciklizma. Ovo će mi puno značiti u daljoj karijeri, jer sam u protekla dva dana stalno bio u begu i tako sam proverio svoje mogućnosti - rekao je najbolji srpski vozač u karavanu Stefan Stefanović.

 

Pobednik trke Grk Kastrantas je bio presrećan:

 

- Do sada sam imao uspeha u jednodnevnim trkama u Francuskoj i Grčkoj, ali mi je ovo prva pobeda u etapnoj trci, iako sam 2102. na „Oko Grčke“ pet dana nosio žutu majicu Dobro sam se osećao na celoj trci i da nije bilo nesporazuma u prvoj etapi u Požarevcu, kada  me je pred ciljem ,,isekao“ beloruski biciklista i slomio mi pedalu,  verovatno bi moja pobeda bila još ubedljivija - rekao je Kastrantas.

   

Direktor trke Branko Banović na cilju u Zrenjaninu sumirao je rezultate trodnevne drumske borbe dobrih ekipa i pojedinaca.

 

- Zadovoljan sam kako se trka odvijala i završila. U tri dana smo videli veliku borbu, mnogo begova i velikih taktičkih nadmudrivanja. Drago mi je zbog uspeha člana naše ekipe Partizana, ali još više zadovoljstva imam kada sagledam učinak svih naših biciklista - smatra Branko Banović. - Zahvaljujemo se gradovima domaćinima Požarevcu, Pećincima i Zrenjaninu na podršci, kao i Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Milanu Paniću, Sekretarijtu za sport i omladinu Beograda, firmama Nektar, AFS, Kapriolo i Medigrupu ... i posebno našim sjajnim saradnicima iz MUP Srbije, ekipi saobraćajne policije koja će brinuti o bezbednosti učesnika.

Bivši veliki as srpskog biciklizma Aleksandar Nikačević, vodja ekipa Partizan Dare Viator,  pohvalio je viteštvo naših vozača na drumu.

- Primetio sam da su srpski biciklisti posle dužeg vremena bili veoma složni. To me raduje pred nastavak sezone, jer to pokazuje rešenost momaka da se ozbiljnije uključe u međunarodnu konkurenciju - smatra Nikačević.   

 

Rezultati treće etape Pećinci - Zrenjanin, 140 km

1. Ahmet Orhen (Turska, Torku)   3:12,42

2. Haralampos Kastrantas (Grčka, Partizan Dare Viator)

3. Leonid Krasnov (Rusija, Tušnad)

4. Luka Kiriko (Italija, Torku)

5. Dušan Kalaba (Partizan Dare Viator)

6. Natan Perno (Francuska, Martig)

...

13. Marko Stanković (OBK Beograd)  

17. Antonio Barać (Hrvatska, CCN Metalac, Kraljevo)

19. Dimitrije Žarković Đolai (CCN Metalac)

21. Borut Ramšak (Slovenija, CCN Metalac)

24. Goran Antonijević (Borac, Čačak)

30. Stevan Klisurić (Partizan)   u vremenu pobednika

 

Trku je završilo 67 vozača, od 91 biciklista koliko je startovalo u Požarevcu.

 

Generalni plasman

1. Kastrantas 10:00,49 časova,

2. Kiriko isto vreme, pobednika odlučili negativni poeni.

3. Anton Ivaškin (Belorusija, Minsk) + 1 sekunda

4. Konstantin Klimianko (Belorusija, Minsk) +6

5. Barać +6

6. Ruben Gabrijel Ramos (Argentina, Tušnad)

...

16. Stefanović +40

17. Nebojša Jovanović (Dare Viator Partizan) +51

24. Marko Danilović (Borac) +2:23

31. Stevan Klisurić (Dare Viator Partizan) +10,33

32. Stanković +10,36

 

Plasman prolaznih ciljeva

1. Stefanović 24 boda

2. Tim Roškar (Slovenija, Bled) 10

3. Ognjen Ilić (Dare Viator Partizan) 9

 

Plasman brdskih ciljeva

1. Danijel Krista (Rumunija, Steaua)  6 bodova

2. Marko Danilović (Borac) 5

3. Roškar 5

Plasman ekipa:

1. Martug Francuska

2.Torku Turska,

3.Tušnad Rumunija

4. Tablver Grčka

5. Dare Viator Partizan Srbija

6. Minsk Belorusija

7. Borac Čačak

8. Bled Slovenija

9. CCN Metalac Kraljevo

10. Faldbinder Austrija

11. OBK Beograd

12. Neseber Bugarska

13.Makedonija nacionana

Startovalo 15 ekipa.


Datum: 19.06.2017. Autor: Info centar BSS

PROČITAJTE JOŠ...