x

Trijumf Italijana Kirika za žutu majicu

Trijumf Italijana Kirika za žutu majicu Foto: BSS

Posle druge etape 57. međunarodne biciklističke trke "Kroz Srbiju", koja je danas vožena od Požarevca do vrha Avale, Italijan Luka Kiriko (Luca Chirico) preuzeo je žutu majicu pokrovitelja Milana Panića  kao najbolji vozač u karavanu.


Kiriko je stazu u dužini od 146 kilometra, po jakom vetru, prešao za tri sata, 38 minuta i 48 sekudni. On je u sjajnom finišu na avalskom usponu uspeo da pretekne sve rivale i zasluženo sutra ponese znamenje najboljeg u karavanu.


Drugo mesto u etapi osvojio je Grk Haralampije Kastrantas, koji vozi za ekipu Dare Viatore Partizan, a treće Konstantin Klimianko iz beloruskog kluba Minsk.


Najbolje plasirani srpski biciklista u zahtevnoj etapi sa tri prolazna i jednim brdskim ciljem bio je Marko Stanković (OBK Beograd) koji je zauzeo 18. mesto sa zaostatkom od 55 sekudni iza pobednika etape.


Junak današnje etape bio je naš biciklista Stefan Stefanović iz čačanskog Borca, koji je osvojio sva tri prolazna i jedan brdski cilj. On je sa članovima ekipe Partizana Ognjenom Ilićem i Stevanom Klisurićem dugo bio u begu ispred glavne grupe za više od tri minuta, ali je trio na dvadesetak kilometara od cilja izgubio vodeću poziciju. Stefanović će u sutrašnjoj poslednjoj etapi voziti u zelenoj majici, koja je namenjena najboljem biciklisti na prolaznim ciljevima. Plavu majicu, kao najbolji brdski vozač nosiće Danijel Krista iz Steaue (Rumunija), a belu majicu, koja simbolizuje najboljeg mladog vozača do 23 godine, Antonov Ivaškin (Mins).


Šansu da pobede  imali su Nebojša Jovanović (Partizan) i Marko Danilović (Borac, Čačak), jer su imali vodeću poziciju pred uspon na Avalu. Kada je grupa ulovila odbegli trio kod Mladenovca, nekoliko kilometra potom „iskočili“ su Danilović i Jovanović.  Sve do tri kilometra pre vrha Avale dvojac srpskih biciklista imao je  prednost od nešto preko pola minuta, ali je tada preteća  grupa vozača nametnula jak tempo i finišu pretekla dvojicu sjajnih domaćih biciklista.


- Imali smo priliku da vidimo lepu i zanimljivu etapu. Bilo je puno taktičkih nadmudrivanja, promena ritma. U takvim uslovima naši biciklisti su se dobro snašli. Šteta je što trojica domaćih vozača nisu izdržala jak tempo. Pokazalo se, međutim. da su strane ekipe, posebno Minsk i turski Torku, došle u jakim sastavima, koji su mogli da kontrolišu svati metar trke - rekao je bivši reprezentativac i selektor Srbije, sada trener kraljevačkog CCN Metalca Radiša Čubrić.


Prema rečima Čubrića članovi četiri srpska kluba danas su pokazala punu taktičku zrelost. Vozili su veoma složno, ali to nije bilo dovoljno da se suprostave stranim vozačima.


- Sutra je na programu treća, odlučujuća etapa. Ona će, takođe, biti zahtevna, jer će se voziti preko Iriškog venca, gde će brdski vozači imati priliku da izmene generalni plasman ekipa, ali i pojedinaca. Nadam se da je današnje iskustvo dobro došlo srpskim biciklistima pred sutrašnje poslednje kilometra - smatra Čubrić.


Sutra, u nedelju, od 10,00 sati voziće se poslednja treća etapa 57. međunarodne trke ,,Kroz Srbiju" od Pećinaca, preko Novog Sada do Zrenjanina u dužini od 140 km. Na tom putu nalaziće se tri prolazna cilja sa brdskim usponom na Iriški venac.


Rezultati druge etape, Požarevac-Beograd, 146 kilometara:

1. Luka Kiriko 3:38,48

2. Haralampije Kastrantas +6 sekundi

3. Konstantin Klimjankou- isto vreme

...

18. Marko Stanković (OBK Beograd) +45 sekundi

19. Nebojša Jovanović (Partizan)

20. Stevan Klisurić (Partizan)- obojica u vremenu Stankovića,

27. Stefan Stefanović (Borac) +49

41. Marko Danilović (Borac) +2:17 minuta

42. Jovan Rajković (OBK Beograd) +2:25 itd.

.....


Generalni plasman

1. Kiriko 6:48,07

2. Antonov Ivaškin (Belorusija, Minsk) +1 sekunda

3. Kastrantas + 6

....

16. Stefan Stefanović +40

18. Nebojša Jovanović +45

24. M. Danilović +2:17

33. M. Stanković +10,36 minuta

....

U ekipnom generalnom plasmanu vodi francuska ekipa Martig, ispred turskog Torkua i Minska. Beogradski Dare Viatore Partizan je peti u konkurenciji 15 klubova.  

Datum: 17.06.2017. Autor: Info centar BSS

PROČITAJTE JOŠ...