Vazduhoplovni spektakl u Nišu

Najprestižnije takmičenje u paraglajdingu, u disciplini prelet uskoro stiže u Niš! Od 17. do 24. juna, Vazduhoplovni savez Srbije organizuje Svetski kup u paraglajdingu zbog kojeg će 130 najiskusnijih pilota sveta iz 30 zemalјa posetiti Srbiju.

       
Naša zemlјa je jedna od pet destinacija na kojoj se u 2017. godini organizuje ovo prestižno takmičenje, zajedno sa Francuskom, Švajcarskom, Brazilom i Ekvadorom. Organizacija ovakvih događaja se od strane Svetske federacije dodelјuje samo najiskusnijim organizatorima, što je Srbija već dokazala kroz organizaciju predsvetskih kupova, svetskog kupa i evropskog
prvenstva.

       
Tokom ovog takmičenja, piloti će iz pravca Niša leteti prema Pirotu, Zaječaru, Leskovcu, Vranju i Dimitrovgradu. U letelicama koje nemaju motore nadmetaće se u vazdušnim trkama od 70-100 km koje traju od dva i po do četiri sata. Svaki od pilota prati se satelitski iz štaba takmičenja i u svakom trenutku se zna njegova tačna pozicija. Ovo se prenosi preko sajta takmičenja u realnom vremenu tako da trku prati oko 50.000 gledalaca.

"Putem Telenor mreže omogućena je i komunikacija sa pilotima paraglajdera koji su na ovako velikim takmičenjima opremlјeni sa "live-tracker" uređajem koji u sebi ima SIM karticu. Taj uređaj prima signal sa satelila i putem GPRS-a ga šalјe na specijali veb sajt kojeg prati spasilačka helikopterska ekipa, a istovremeno se prati i kompletna trka u celom svetu", objašnjava Želјko Ovuka, direktor takmičenja.

       
I onima koji ne budu pored ekrana biće podjednako zanimlјivo ako se nađu u regionu u kojem se održava takmičenje i pogledaju put neba. Videti 130 pilota paraglajdera u vazduhu je prelep prizor i treba zaista imati sreće biti na mestu na kojem postoji prilika da se vidi ovako nešto. Inače, Niš je jedan od najbolјih centara u jugo-istočnoj Evropi za ovu vrstu letenja.

       
Srbiju će na ovom takmičenju predstavlјati šest pilota: Vladimir Bačanin, Srđan Ristanović, Dragan Martinović, Predrag Dudić, Srđan Kesić i Milan Stević.

Takmičenje su podržali Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Sportski savez Srbije, grad Niš i opština Pantelej, a velika pomoć u organizaciji došla je i sa strane Gorske službe spasavanja, helikopterske jedinice Vojske Srbije, Telenora, Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore...

       
Svečano otvaranje takmičenja je 17. juna u 19 časova, u Oficirskom domu u Nišu, u kojem će inače biti smešten štab takmičenja.

       
Letovi su planirani svakodnevno, u zavisnosti od vremenskih prilika, najverovatnije u periodu između 12 i 19 časova, pa građani mogu doći na poletište Višegrad iznad Niša i uživati u takmičenju.
Datum: 13.06.2017. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...