x

Evropska liga mladih: Srbija u finalu puškom

Evropska liga mladih: Srbija u finalu puškom

Reprezentacija Srbije vazdušnom puškom plasirala se na finalni turnir Evropske lige mladih. Našem timu vazdušnim pištoljem zamalo je izmaklo mesto na završnom takmičenju lige u kojoj učestvuju strelci kadetskog uzrasta (14-18 godina).


U poslednjem kolu kvalifikacionog turnira Regiona „Istok“, u Novom Sadu, srpski strelci puškom su izgubili od Rusije (7:17 u poenima iz tri pojedinačna duela), ali i pored poraza nisu izgubili „vizu“ za finalno takmičenje, koje će u oktobru biti održano u Osijeku. Prvog dana Srbija je trijumfima nad Ukrajinom (18:6) i Hrvatskom (16:8) obezbedila dovoljnu zalihu da izbori bar drugu poziciju. Dalje prolaze dve ekipe, a uz naš tim za finalni turnir plasirala se i Rusija, koja je upisala sve tri pobede.


Nadmetanje pištoljem imalo je dramatičnu završnicu. Srbija je u subotu pobedila Ukrajinu (14:10) , a poražena  je od Rusije (6:18). U nedelju, u trećem kolu izgubila je od Hrvatske (10:14). Rusija je ubedljivo osvojila prvo mesto sa tri pobede. Srpski, ukrajinski i hrvatski tim su ostvarili po jedan trijumf. Dalje je, kao drugoplasirana, prošla Ukrajina, jer je osvojila ukupno 34 poena u sva tri meča, samo četiri više od Srbije. Hrvatska je sa 23 poena zauzela četvrto mesto.

U poslednjem kolu, protiv Rusije za srpski tim puškom gađali su Marija Kolarević, koja je jedina ostvarila pobedu nad direktnim rivalom, Marija Malić i Aleksa Mitrović. Na turniru su još učestvovali i Đorđe Savić, Marija Zavišić.


U duelu srpskog tima pištoljem sa Hrvatskom Jelena Todorović je bila bolja od direktnog protivnika, a Katarina Maricki i Petar Adamović su poraženi. U našoj ekipi je gađao i Stefan Todorović.


U Evropskoj ligi mladih takmiče se kadeti u ekipama koje mogu da budu samo muške, samo ženske, kao i mešovite. Reprezentacije se međusobno sastaju po ligaškom sistemu, a u svakom meču ekipa prijavljuje po tri strelca. Svaki ima direktnog rivala u protivničkom timu. Gađaju  četiri serije po deset dijabola. Strelac koji skupi više krugova u seriji dobija dva poena. Za isti rezultat sleduje im po bod.  Ukupan rezultat u meču određuje se zbirom poena iz sva tri pojedinačna duela.


Najveći uspeh u Ligi mladih Srbija je postigla 2009. godine, kada je osvojila zlatnu medalju puškom


Kvalifikacije Regiona Istok, rezultati trećeg dana

Puška, treće kolo: Srbija - Rusija 7:17 (Marija Kolarević - Denis Gončarenko 6:2, Marija Malić - Grigorij Šamakov 1:7, Aleksa Mitrović - Polina Bolotkova 0:8), Ukrajina - Hrvatska 12:12 (0:1, Hrvatska pobedila u raspucavanju).

Konačan plasman:  1. Rusija 3 pobede (49 poena), 2. Srbija 2 (41), 3. Hrvatska 1 (24), 4. Ukrajina 0 (30).


Pištolj, treće kolo: Srbija - Hrvatska 10:14 (Jelena Todorović - Borna Butković 6:2, Katarina Maricki - Leon Luka Celić 2:6, Petar Adamović - Marijana Matea Štrbac 2:6), Ukrajina - Rusija 9:15.

Konačan plasman: 1. Rusija 3 pobede (57 poena), 2. Ukrajina 1 (34), 3. Srbija 1 (30), 4. Hrvatska 1 (23).

Datum: 22.05.2017. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...