x

Igor Kovačić dobio Majsku nagradu Sportskog saveza Srbije

Igor Kovačić dobio Majsku nagradu Sportskog saveza Srbije

Igor Kovačić, reprezentativac Srbije u kuglanju jedan je od dobitnika ovogodišnje “Majske nagrade” Sportskog saveza Srbije, najvišeg društveno sportskog priznanja u Republici.

Na svečanosti u Domu Narodne Skupštine Srbije, nagradu je primio njegov otac,  Predrag Kovačić, član Upravnog odbora Kuglaškog saveza Srbije u prisustvu brojnih uglednih zvanica i veterana srpskog sporta.

- Presrećan sam zbog ovog priznanja, to je veliki podstrek da istrajem u kuglanju  i da beležim još dobrih rezultata. Žao mi je što nisam mogao da prisustvujem  svečanosti i da je primim “Majsku nagradu” – rekao je Igor Kovačić, koji je na Šampionatu sveta u nemačkom Detenhajmu sa reprezentacijom Srbije, trostrukog šampiona sveta.- Kažu da je uvek teže braniti nego osvajati titulu i  na ovom šampionatu sveta  imaćemo velike protivnike, ali je za mene to i izazov i motiv da pružim najviše. Atmosfera u reprezentaciji je, kao i uvek sjajn i to mnogo pomaže da se izdrže napori.

Igor Kovačić je u maju 2016. na kuglaškom Šampionatu sveta u istarskom Novigradu (Hrvatska) osvojio sedam seniorskih i juniorskih medalja i bio najtrofejniji učesnik. U seniorskoj konkurenciji postao je šampion sveta u pojedinačno – za kombinaciju i pripale su mu još dve bronze pojedinačno- klasik i pojedinačno – sprint.  Na juniorskom ekipnom i pojedinačnom Šampionatu sveta, takođe u Novigradu, osvojio je četiri medalje i oborio je jedan svetski rekord: ekipno zlato, tri srebra: u tandemima sa Bojanom Kličarićem uz svetski rekord, pojedinačno - klasik i pojedinačno – za kombinaciju.

Kovačić ima ukupno u karijeri dva seniorska zlata (pojedinačno - za kombinaciju u Novigradu 2016. i ekipno iz Špajherzdorfa 2015), jedno srebro (pojedinačno – za kombinaciju u Brnu 2014) i tri bronze ( pojedinačno - klasik u Novigradu 2016, pojedinačno -sprint u Novigradu 2016. i u Brnu  2014).

Ima još četiri juniorska zlata,  četiri srebra i jednu bronzu.

Kao kadet osvojio je dva svetska zlata i jednu bronzu. Sa juniorskog Svetskog kupa 2013. u Zalaegersegu doneo je zlatnu medalju.  Sa klubom Segedin osvoji je Ligu šampiona 2016.

Seniorski Šampion Srbije pojedinačno – klasik bio je 2014, a pojedinačno – za kombinaciju 2013.

Bio je najbolji kadet SD Crvena zvezda 2011.

Trenutno je drugi na svetskoj rang listi iza Vilmoša Zavarka najboljeg kuglaša sveta, reprezentativca Srbije.


MAJSKE NAGRADE 2017.

Sportista u olimpijskom sportu: Tijana Bogdanović, Mihail Dudaš, Duško Pijetlović.

Sportski funkcioner: Ana Joković, Milorad Krivokapić, Slobodan Branković.

Sportski stručnjak: Dragan Donević, Milorad Dokmanac, Neven Dondur

Sportista invalid: Laslo Šuranji

Sportista u neolimpijskoj disciplini: Saida Bukvić, Igor Kovačić

Sportska organizacija: OK Vojvodina

Granski sportski savez: Vazduhoplovni savez i Rvački savez

Pedagoški radnik: Milan Pašić

Životno delo: Velizar Đerić, Miomir Mrvaljević, Velimir Aleksić, Branislav Simić, Đorđe Perišić.


Datum: 21.05.2017. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...