x

VSS najbolji sportski savez

VSS najbolji sportski savez
Sportski savez Srbije odlučio je da najveće društveno sportsko priznanje u oblasti sporta u Republici Srbiji, Majsku nagradu za najbolji granski sportski savez dodeli ove godine Vazduhoplovnom savezu Srbije. Na svečanosti koja je upriličena u Domu Narodne Skupštine, nagradu je primio predsednik VSS-a, Labud Bulatović. 
   
"Obzirom na bogatu srpsku sportsko-vazduhoplovnu tradiciju, ovu nagradu shvatam i kao priznanje pionirima sportskog vazduhoplovstva, počev od dr. Vladimira Aleksića koji je 1909. godine konstruisao vazduhoplove i na njima leteo. Srbija je među prvim državama Evrope imala zakonsku regulativu koja se odnosila na vazduhoplovstvo i sportsko vazduhoplovstvo. Naša zemlja je i posle rata nastavila tradiciju vazduhoplovaca i danas je postala do te mere uvažena od strane Svetske vazduhplovne federacije, da je u rukovodstvu ove organizacije.
    
VSS se ponosi kako tradicijom, tako i uspesima vazduhoplovnih sportista Srbije u poslednje tri decenije, pri čemu je izuzetno važno da su rezultati ostvareni uz angažovanje sportskih stručnjaka, nastavnika i instruktora i aeroklubova, a posebno zahvaljujući podršci Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije. Izražavamo uverenje da ćemo i u budućnosti ostvarivati rezultate koji će doprinositi ugledu srpske sportske porodice", rekao je povodom dobijanja ovog prestižnog priznanja Labud Bulatović. 
   
Inače, razlozi za ovu nagradu su brojni. Broj trofeja koji su vazduhoplovni sportisti osvojili na međunarodnim takmičenjima visokog ranga tokom poslednje decenije je zaista nepregledan. Vitrine ovog saveza krasi preko 15 pehara i više od 50 medalja iz ovog perioda. Pre samo nekoliko dana, reprezentacija Srbije je postala vicešampion Evrope u preciznom sletanju paraglajderom, pokazavši da se ne planira predah u osvajanju svetskih trofeja. 
   
VSS je jedan od svega nekoliko sportskih saveza u zemlji koji izdaje svoj časopis. Jedini je savez koji je sproveo dva evropska projekta. Godine 2011. VSS je u Beogradu organizovao Generalnu konferenciju Svetske vazduhoplovne federacije koja je označena kao jedna od najbolje organizovanih u 105 godina postojanja FAI-a. Tokom poslednjih deset godina, VSS je organizovao više od 15 evropskih i svetskih prvenstava u raznim vazduhoplovnim sportovima, dovodeći na taj način više od 3000 vazduhoplovnih sportista u našu zemlju i obogaćujući i turistički aspekt Srbije. Članovi VSS-a, poput Željka Ovuka i Srđana Pelagića ostvarili su i značajan doprinos u Svetskoj vazduhoplovnoj federaciji, radeći na razvoju sporta kroz funkcije potpredsednika.
 
Datum: 21.05.2017. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...