Najbolji domaći maratonci uz svetske legende na 30. Beogradskom maratonu

U prisustvu sedam legendi svetske atletike i sporta uopšte Roze Mote, Galine Čistjakove, Boba Bimona, Lasea Virena, Majka Pauela, Kevina Janga i Havijera Sotomajora -  promotera Beogradskog maratona koji su se ove godine okupili u našem glavnom gradu u okviru projekta „Legende ponovo u Beogradu” - četvoro maratonaca učesnika jubilarnog 30. Beogradskog maratona govorilo je o svojim očekivanjima pred sutrašnju trku. 

Na susretu s medijima u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda prva je govorila Olivera Jevtić, vicešampionka Evrope u maratonu iz 2006. i petostruka olimpijka.
– Spremna sam za ovaj veliki sportski događaj, imala sam tri provere na polumaratonima u Splitu, Staroj Zagori i Jagodini i na osnovu njih vidim da sam spremna za rezultat od oko 2:34 časa, međutim niko ne može da predvidi kako će mu se organizam ponašati posle 35. kilometra. Pored toga, prvi put ćemo trčati na novoj stazi, a ja sigurno ne tugujem za starom. I danas odlično pamtim 2007. kada sam debitovala na toj stazi, pošto sam dotad samo trčala u polumaratonu, kada sam se posle starta već na Slaviji povredila, ali iako povređena stigla sam do cilja i pobedila. Jedva čekam start, za mene je Beograd najlepši u aprilu – rekla je Olivera Jevtić  (lični rekord: 2:25,23 iz Roterdama 2003), koja će sigurno imati dosta navijača na Beogradskom na manifestaciji na kojoj je učestvovala 12 puta i pobedila na osam polumaratona i na oba maratona koja je trčala.

Naš olimpijac iz Londona Darko Živanović (lični rekord 2:17,11 iz Roterdama 2012) ima tri pobede u polumaratonu, a na 42.195 m je debitant na Beogradskom maratonu.
– Ovo takmičenje je fenomenalno, upoznao sam ga kao polumaratonac, a sad ću debitovati u maratonu. Trudio sam se da se maksimalno pripremim, zadovoljan sam formom i pokušaću da popravim svoj lični rekord. Volim da trčim na Beogradskom maratonu, organizacija je izuzetna, a uz to trčim pred svojim ljudima. To će mi pomoći da dam maksimum, najavljeni su i dobri vremenski uslovi za trčanje i biće to pravo uživanje iza nas profesionalce i za trkače amatere – rekao je Darko Živanović.

Gabrijela Selin Šelin, dolazi iz Kenije i ne krije svoje ambicije:
– Nadam se da ću pobediti i to mi je prva želja. Druga želja mi je da bude povoljno vreme za trčanje. Znam da će na stazi biti mnogo učesnika, da su se mnogi dugo pripremali, ali se nadam da u ženskoj konkurenciji neće biti boljih od mene.

Njen zemljak Stiven Kipngetič Katam je prošle godine u Tel Avivu osvojio treće mesto i s 2:14,08 postavio lični rekord, a sada je spreman za bolji rezultat:
– Dolazim iz Kenije, iz Eldoreta i ako vreme bude kao što se očekuje biće to fantastičan dan. Moći ćemo da damo sve od sebe i ja se nadam da ću biti brži nego ikad do sada i da ću postići rezultat od oko 2:10  - 2:09 časa. Ali u maratonu to zavisi od raznih okolnosti...

Pored Roze Mote, Havijera Sotomajora, Kevina Janga i Galine Čistjakove, koji su se u dva protekla dana već predstavili Beograđanima, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda juče su sedeli i Bob Bimon koji je držao svetski rekord u skoku udalj od 1968. do 1991. i koji će iduće godine proslaviti 50. godinu svog olimpijskog rekorda (8,90 m), Majk Pauel koji skokom udalj vlada od 1991. kada je nadmašio Bimona skokom od 8,95 metara i Lase Viren, prvi olimpijski pobednik na 5.000 i 10.000 metara (1972) koji je odbranite titule (1976) i jedini koji je svetski rekord na 10.000 m postigao na olimpijskim igrama i to u finalnoj trci u kojoj je pao jer je sapleten...

Svi oni prvo su pogledali film „Legende ponovo u Beogradu” a zatim se pridružili gradonačelniku Siniši Malom i direktoru Beogradskog maratona Dejanu Nikoliću, koji su o realizaciji ovog projekta počeli da razmišljaju još pre 16 meseci, a najavili ga krajem prošle godine.

– Zahvalan sam legendama koje su obeležile sport i atletiku što su ponovo došli u Beograd zbog promocije sporta, zdravog načina života, maratonskog trčanja, jer time promovišemo i naš grad, koji postaje centar sportskog sveta. Oni su nam omogućili da Beograd dobije još jedan spektakl, imaćemo rekordan broj od više od 7.000 maratonaca i polumaratonaca, a nadamo se da ćemo u trci zadovoljstva imati više od 20.000 nasmejanih lica. Zahvalan sam i Beogradskom maratonu i svima koji učestvuju u organizaciji, a moto „Maraton spaja”, najbolje se video juče na Javnom času atletike kada su legende svetskog sporta i atletike držale prvi čas mališanima. Tako će biti i sutra u sve tri trke u kojima će učestvovati trkači svih generacija, tako će biti i na novoj stazi za polumaraton i maraton koja novim mostom na Adi spaja stari i novi deo Beograda još čvršćom vezom. Ovaj grad će nastaviti da raste, a maraton će rasti uz njega – rekao je Siniša Mali, gradonačelnik Beograda.

Beograđanima i atletskim legendama video porukom obratio se Sergej Bubka, svetski rekorder po broju svetskih rekorda (35), petostruki svetski prvak i olimpijski šampion koji zbog brojnih obaveza nije mogao da dođe u Beograd, a on je trenutno potpredsednik Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF), član MOK i predsednik Olimpijskog komiteta Ukrajine.

Njegove reči pohvale Beogradskom maratonu i podršku IAAF ovoj manifestaciji, kao i obraćanje svojim prijateljima sa sportskih borilišta nagrađeno je aplauzom, a zatim su reč dobili Bob Bimon, Majk Pauel i Lase Viren.

– Pre 27 godina, 1990. zahvaljujući Dejanu Nikoliću, koji je imao viziju da na maraton dovede jednog svetskog rekordera, bio sam prvi put u Beogradu i uživao u manifestaciji. Tako je bilo i 2007. kada sam bio s Majkom Pauelom, ali kada sam dobio poziv da ponovo dođem u Beograd, zajedno s ovim velikim sportistima, koji su učinili važne stvari za naš sport - osetio sam se posebno počastvovanim. Grad se ovih 27 godina mnogo premenio ali ljudi su ostali isti - divni i sjajni, a maraton je za mene majka svih disciplina – rekao je Bob Bimon.

Majk Pauel je bio u Beogradu pre deset godina.
– Drago mi je što sam ponovo dobio šansu da dođem u Beograd, da sretnem stare prijatelje i da obavljam ovu ulogu. Nisam se dvoumio ni čas. Uspomene koje su mi ostale bile su divne i s nestrepljenjem sam čekao na ovaj povratak. Velika mi je čast što sam ovde s ovim asovima, evo sedim pored Lase Virena, velikog asa iz vremena kada se ja još nisam takmičio, i za to sam veoma zahvalan što sam u Beogradu – rekao je Majk Pauel.

Legendarni finski trkač Lase Viren je treći put u Beogradu.
– Imam lepe uspomene iz 1996. kada sam prvi put bio u Beogradu, i drugi put 2009. kada sam takođe uživao jer je Beograd lep grad i jer sam se sreo sa starim prijateljima koji sede ovde...

Datum: 22.04.2017. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...