Najbolji srpski dugoprugaši na 30. Beogradskom maratonu

U subotu 22. aprila beogradskim ulicama i bulevarima, novim trasama, trčaće svi naši najbolji maratonci i polumaratonci u poslednjih deset godina (osim Anđelka Ristićevića, učesnika maratonske trke na Olimpijskim igrama u Riju, koji će učestvovati u neposrednoj organizaciji samog događaja), ali i dosta debitanata čiji rezultati na dugim prugama nagoveštavaju uspešne maratonske karijere, kao što je karijera Olivere Jevtić koja će predvoditi domaće elitne atletičare u maratonu i polumaratonu na jubilarnom 30. Beogradskom maratonu. 

Olivera Jevtić, petostruka olimpijka, višestruka najbolja sportistkinja Srbije, višestruka prvakinja Balkana, vicešampionka Evrope u maratonu iz 2006, šestoplasirana na Olimpijskim igrama 2004. i osmoplasirana na Svetskom prvenstvu 2003. godine, na Beogradskom maratonu trčala je 10 puta polumaraton i zabeležila osam pobeda i dva puta maraton i oba puta pobedila (2007, 2013). U subotu 22. aprila treći put će trčati maraton - kao i svi ostali - prvi put na novoj stazi.

„Spremala sam se da istrčim dobar maraton u aprilu, imala sam dobre provere na polumaratonima u Splitu, Staroj Zagori i Jagodini i to su bile trke na 1:15. Mislim da u optimalnim uslovima mogu da pretrčim maraton za 2:32, a za to potrebna je brza staza, dobri vremenski uslovi i odgovarajuća konkurencija. Dovela sam iz Kenije kvalitetnog pejsmekera da mi bude logistička podrška na treninzima i u trci. On najbolje osluškuje svoje zemljakinje, a meni je važno da završim trku i da budem malo ispred Kenijki. Malo se šalim, ali ne sasvim. Da ne verujem u sebe ne bih dolazila na Beogradski maraton” kaže Olivera Jevtić, naša rekorderka u maratonu (2:25,23) i polumaratonu (1:09,18)

O debiju na novoj stazi Olivera Jevtić je rekla:
„Ne verujem da će nova staza mnogo uticati na rezultat, pogotovo ne negativno, jer verujem da su organizatori o tome razmišljali. Meni je svaka trasa koja ide beogradskim bulevarima dobra. Beogradjani znaju da podrže maratonce kada im je teško i to očekujem i ovog puta od publike pored staze”.

Na startu maratona uz Jevtićevu naći će se i Marijana Čegar-Lukić, Nataša Ćulafić, Nora Trklja i Teodora Simović.

Marijana Čegar-Lukić je aktuelna i višestruka prvakinja Srbije u ovoj discipline, lični rekord (2:42,46) postigla je baš na Beogradskom maratonu, a početkom aprila pobedila je na prvom maratonu u Jagodini s 3:10,11. Nataša Ćulafić je prošle godine u Torinu na maratonskom debiju s 2:56,52 osvojila osmo mesto na CISM Svetskom vojnom prvenstvu u maratonu. Nora Trklja je četvrta naša maratonka u 2016. s ličnim rekordom od 3:04,55, a Teodora Simović, reprezentativka Srbije na dugim prugama debitovaće  na stazi od 42.195 m na 30. Beogradskom maratonu i od nje se očekuje dobar rezultat.

Naše elitne trkače u maratonu predvodi Darko Živanović, a tu su i Kristijan Stošić i Siniša Radivojević.

„Video sam novu stazu, mislim da je zanimljivija od prethone tako da će biti pravo osveženje za trkače, a to važi i za vremenske uslove koji su najavljeni. Završio sam devetonedeljni ciklus treninga za maraton, uglavnom sam zadovoljan urađenim i pokušaću to da prenesem na stazu” rekao je naš olimpijac iz Londona 2012. Darko Živanović, koji je lični rekord od 2:17,11 postigao u Roterdamu 2012. a prošle godine s 2:21,56 je najbolji na našoj rang-listi u 2016. Na Beogradskom martonu još nije trčao na 42.195 m, ali je tri puta pobedio u polumaratonu (2013, 2014, 2016).

Kristijan Stošić, poznat i kao ultra maratonac, je drugi na rang-listi u maratonu za 2016. s 2:29,03, pobedio je na polumaratonu u Beogradu 2012. a 2013. bio je 6. u maratonu. Siniša Radivojević je za samo dve godine treninga na maratonskom debiju prošle godine postao prvak Srbije s 2:38,35...

U ženskom polumaratonu trčaće Ana Subotić, olimpijka iz Londona, koja se trčanju vraća pošto je zbog zdravstvenih problema morala da propusti nastup u Riju za koji je normu ispunila u Roterdamu s 2:36,49 i zauzela prvo mesto na našoj rang-listi u 2016. Pobeđivala je u polumaratonskoj trci na Beogradskom maratonu 2006, 2012, 2013. i 2015. a 2014. bila je četvrta u maratonu.

U muškom polumaratonu startovaće pobednik iz 2015. Velimir Bojović, čiji je lični rekord 1:07,01, zatim Miloš Milovanović, „bronzani” s prošlogodišnjeg prvenstva Balkana u maratonu s 2:33,41, kao i Marko Ranković koji uspehe na uličnim trkama širom Srbije želi da nastavi na polumaratonu na 30. Beogradskom maratonu 22. aprila.

Datum: 16.04.2017. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...