Jasna Šekarić izabrana u Sportski komitet ESK

Jasna Šekarić proslavljena srpska olimpijka izabrana je u Sportski komitet Evropske streljačke konfederacije (ESK) na glasanju u Osijeku u toku Prvenstva Evrope MK oružjem krajem jula i početkom avgusta ove godine, saopšteno je u sedištu ESK u Moskvi.

U komitet je izabrana, takođe u Osijeku, Petra Zublasing italijanska reprezentativka puškom, dok su u u toku Šampionata Evrope u gađanju glinenih golubova i trčećeg vepar u Sulu u Nemačkoj izbrani takmičar u gađanju trčećeg vepra Jožef Sike iz Mađarske i ruski strelac na glinene golubove Vasili Mosin.

Preostala tri mesta u Sportskom komitetu ESK popuniće se glasanjem strelaca na Šampionatu Evrope vazdušnim oružjem u februaru 2014. u Moskvi  i u gađanju glinenih golubova u julu u Budimpešti.

Ovo je prvi put u istoriji ESK da se bira Sportski komiteta koji će imati sedmoro članova - dva za pušku, dva za pištolj, dva za glinene golubove i jedan za trčećeg vepra.  U Moskvi će se birati drugi članovi za pušku i pištolj (mora da budu muškarci)  a u Budimpešti za glinene golubove (mora da bude žena) jer je, tamo gde ima dva mesta, uslov da budu zastupljena oba pola.

- Moj izbor  vidim i kao priznanje i streljačkom sportu Stbije koji je u veoma teškim okolnostima, bez objekata i kvalitetne opreme i municije, dostigao olimpijske visine. Pokazalo se, u toku predlaganja i usvajanja novih pravila da se se  strelaci u Međunarodnoj federaciji spotskog streljaštava-  ISSF aktivno uključili, dali mnogo opravdanih primedbi i iskazali u velikoj meri nezadovoljstvo, ali se njihov glas malo poštovao - kaže Jasna Šekatić.- Dobro je što je ESC osnovalao ovo telo, jer mislim da i na nivou Evrope ima dosta poslova  u čije rešavanje moraju da budu uključeni i strelci. Razgovaraću sa  članovima Sportske komisije ISSF da nam prenesu iskustva i da pokušamo da ne napravimo iste greške. Moraću dobro  da proučim i pravilnik komiteta da vidim kakve su naše obaveze i prava - rekla je  Jasna Šekarić.

Jasna Šekarić je sedam puta učestvovala na OI (1988-2012) i osvojila pet medalja: zlato i bronzu 1988, srebra 1992, 2000. i 2004. Ima tri svetska zlata, srebro i bronzu, a sa EŠ  pet pojedinačnih i jednu ekipnu zlatnu medalju. U finalu Svetskog kupa osvojila je šest kristalnih globusa. Sa Svetskih kupova ima 61 trofej: 37 zlatnih (prva 1986. u Minhenu, poslednja 2010. u Sidneju), 14 srebrnih (prva u Bukureštu 1986, poslednja u Minhenu 2007) i deset bronzanih (prva u Sulu 1988, poslednja u Fort Beningu 2013). Bila je i svetska rekorderka.

Petra Zublasing je evropska šamppionka 2009. i ove godine pobednica Svetskog kupa u Granadi.. Jožef Sike je trostruki svetski i sedmostruki evropski šampion u ganjanju trčećeg vepra, a Vasili Mosin je  prvak Evrope iz Beograda 2011. i bronzani sa OI iz Londona u gađanju glinenih golubova- dubl trap.
Datum: 11.09.2013. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...