x

Jasna Šekarić izabrana u Sportski komitet ESK

Jasna Šekarić izabrana u Sportski komitet ESK
Jasna Šekarić proslavljena srpska olimpijka izabrana je u Sportski komitet Evropske streljačke konfederacije (ESK) na glasanju u Osijeku u toku Prvenstva Evrope MK oružjem krajem jula i početkom avgusta ove godine, saopšteno je u sedištu ESK u Moskvi.

U komitet je izabrana, takođe u Osijeku, Petra Zublasing italijanska reprezentativka puškom, dok su u u toku Šampionata Evrope u gađanju glinenih golubova i trčećeg vepar u Sulu u Nemačkoj izbrani takmičar u gađanju trčećeg vepra Jožef Sike iz Mađarske i ruski strelac na glinene golubove Vasili Mosin.

Preostala tri mesta u Sportskom komitetu ESK popuniće se glasanjem strelaca na Šampionatu Evrope vazdušnim oružjem u februaru 2014. u Moskvi  i u gađanju glinenih golubova u julu u Budimpešti.

Ovo je prvi put u istoriji ESK da se bira Sportski komiteta koji će imati sedmoro članova - dva za pušku, dva za pištolj, dva za glinene golubove i jedan za trčećeg vepra.  U Moskvi će se birati drugi članovi za pušku i pištolj (mora da budu muškarci)  a u Budimpešti za glinene golubove (mora da bude žena) jer je, tamo gde ima dva mesta, uslov da budu zastupljena oba pola.

- Moj izbor  vidim i kao priznanje i streljačkom sportu Stbije koji je u veoma teškim okolnostima, bez objekata i kvalitetne opreme i municije, dostigao olimpijske visine. Pokazalo se, u toku predlaganja i usvajanja novih pravila da se se  strelaci u Međunarodnoj federaciji spotskog streljaštava-  ISSF aktivno uključili, dali mnogo opravdanih primedbi i iskazali u velikoj meri nezadovoljstvo, ali se njihov glas malo poštovao - kaže Jasna Šekatić.- Dobro je što je ESC osnovalao ovo telo, jer mislim da i na nivou Evrope ima dosta poslova  u čije rešavanje moraju da budu uključeni i strelci. Razgovaraću sa  članovima Sportske komisije ISSF da nam prenesu iskustva i da pokušamo da ne napravimo iste greške. Moraću dobro  da proučim i pravilnik komiteta da vidim kakve su naše obaveze i prava - rekla je  Jasna Šekarić.

Jasna Šekarić je sedam puta učestvovala na OI (1988-2012) i osvojila pet medalja: zlato i bronzu 1988, srebra 1992, 2000. i 2004. Ima tri svetska zlata, srebro i bronzu, a sa EŠ  pet pojedinačnih i jednu ekipnu zlatnu medalju. U finalu Svetskog kupa osvojila je šest kristalnih globusa. Sa Svetskih kupova ima 61 trofej: 37 zlatnih (prva 1986. u Minhenu, poslednja 2010. u Sidneju), 14 srebrnih (prva u Bukureštu 1986, poslednja u Minhenu 2007) i deset bronzanih (prva u Sulu 1988, poslednja u Fort Beningu 2013). Bila je i svetska rekorderka.

Petra Zublasing je evropska šamppionka 2009. i ove godine pobednica Svetskog kupa u Granadi.. Jožef Sike je trostruki svetski i sedmostruki evropski šampion u ganjanju trčećeg vepra, a Vasili Mosin je  prvak Evrope iz Beograda 2011. i bronzani sa OI iz Londona u gađanju glinenih golubova- dubl trap.
Datum: 11.09.2013. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...