x

ŠK Alkaloid sa maksimalnim učinkom posle četiri kola

ŠK Alkaloid sa maksimalnim učinkom posle četiri kola

Ziguli - Alkaloid 2.5 : 3.5

GM    Sjugurov Sanan      2664       -    GM  Andreikin, Dmitry     2736          0.5 : 0.5     
GM    Oparin Grigory       2621       -        GM  Elyanov Pavel            2757              0 : 1
GM   Predke Alexandr             2579           -        GM  Jakovenko Dmitry    2709           0.5 : 0.5
GM    Froylanov Dmitry      2539      -         GM  Yu, Yangyi            2721             0 : 1     
GM   Geiiel Jakov                  2488      -         GM  Kryvoruchko, Yuriy  2702          0.5 : 0.5
GM   Brodsky Michail      2523      -         GМ  Nedev Trajko             2480              1 : 0     

U krajnje neizvesnom meču Alkaloid je ostvario minimalnu, ali izuzetno značajnu pobedu protiv Žiguli-ja. Nakon tri sata igre situacija u meču nije bila u prilog Alkaloidu, ali u četvrtom i petom času igre, naši igrači  su uspeli da osvoje dragocenih 3,5 poena potrebna za pobedu.

Meč je bio rešen u trenutku kada je Andreikin na prvoj tabli, crnim figurama, posle pet časova igre remizirao protiv svog sunarodnika, velemajstora Sjugirova. Andreikin nije najpreciznije odigrao otvaranje i dospeo u inferiornu poziciju, nakon čega se cela partija igrala na jedan go. Ipak, dugom i strpljivom odbranom uspeo je da zaštiti tešku poziciju.

Prvu pobedu za Alkaloid u današnjem meču je doneo kinez Yu Yangji. Iskoristio je bele figure i ostvario malu prednost, da bi postepeno nadigrao svog protivnika, posebno svojom savršenom tehnikom u završnici partije.

Sledeći je dobio svoju partiju velemajstor Pavel Eljanov. U varijanti Najdorfa, Sicilijanske odbrane, Eljanov je najprije prihvatio žrtvu piona, da bi zatim isti vratio u povoljnom trenutku i pri tome ostvario jasnu prednost. Koristeći cajtnot protivnika, povećao je prednost i izvojevao pobedu.

Jakovenko je na trećoj tabli odigrao solidno, i crnima održavao prvenstvo tokom cele partije.

Veoma značajnih pola poena doneo je Jurij Kryvoruchko, koji je uspeo da odbrani tešku poziciju. Na kraju se partija završila remi ponavljanjem poteza.

Na šestoj tabli velemajstor Brodsky je iznenadio našeg Trajka Nedeva, odigrao retki nastavak. Nedev nije odreagovao najbolje i zapao u tešku poziciju. U nastojanju da iznađe šanse za spašavanje partije, žrtvovao je figuru za 3 pešaka, ali i pored duge borbe to mu nije uspelo.

Prvorangirana ekipa na turniru „Sibir“ odigrala je nerešeno 3:3 sa azerbejdzanskim „Odlar Yurdu”. Od ostalih favorita, „Mednyi Vsadnik” je izvojevao neočekivano visoku pobedu od 5:1 nad domaćom ekipom VŠK „Sveti Nikolaj Srpski“. Posle četiri odigrana kola, izdvojile su se samo dve ekipe sa maksimalnim učinkom, „Alkaloid“ i „Mednyi Vsadnik”. U petom kolu sledi njihov međusebni duel. U ostalim mečevima favorita, susreću se „Sibir“  i izraelski „Ashdod” (obe ekipe imaju po 7 bodova i dele 3-4 mesto).

Više detalja o Evropskom Klupskom Kupu 2016 godine, na: www.chessclubalkaloid.org ili na facebook strani šahovskog kluba „Alkaloid“.


Datum: 10.11.2016. Autor: Jelena Garić

PROČITAJTE JOŠ...