Stanojević u četvrtfinalu, četverac sa kormilarom u B finalu na SP u Roterdamu

 
 
U ponedeljak, 22. avgusta 2016, na Svetskom prvenstvu za seniore u neolimpijskim disciplinama, seniore do 23 godine i juniore nastupila su tri srpska čamca. Jedini srpski predstavnik u seniorskoj konkurenciji Miloš Stanojević uspešno je startovao na šampionatu. Naš reprezentativac je s vremenom 7:19.70 zauzeo treće mesto u trećoj grupi kvalifikacija skifa za lake veslače i tako se plasirao u četvrtfinale koje je na programu u sredu, 24. avgusta od 15,55 č. Pored našeg “lakića” direktan plasman među 24 najbolja iz ove grupe kvalifikacija ostvarili su i prvoplasirana Republika Irska (7:11.73), drugoplasirani Japan (7:16.87) i četvrtoplasirana Kina (7:23.04), dok je petoplasirani čamac Holandije (7:30.12) otišao u repesaž.
Stanojević, koji u ovoj disciplini brani svetsku bronzu sa prošlogodišnjeg planetarnsog šampionata u Ožibeleu, posle prvih 500 metara bio je treći, sa gotovo dve sekundi prednosti u odnosu na čamce Republike Irske i Japana koji su najbolje povukli. Sa tim plasmanom ušao je i u drugu polovinu trke, a na njemu je ostao sve do prolaska kroz cilj. Iz prve grupe kvalifikacija direktno u četvrtfinale plasirali su se čamci Švajcarske (7:17.66), Španije (7:21.35), Poljske (7:24.63) i Finske (7:25.90), iz druge Nemačka (7:04.36), Slovenija (7:07.37), Mađarska (7:18.19) i Rusija (7:36.78), iz četvrte Italija (7:20.26), Hrvatska (7:22.06), Peru (7:22.92) i Tajland (7:23.10), a iz pete Slovačka (7:11.54), Austrija (7:16.54), SAD (7:21.44) i Češka (7:29.25).
U konkurenciji mlađih seniora u ponedeljak su se na stazi našla dva naša čamca koja su veslala repesaže. Nikola Cvijetić, Aleksandar Marinkovski, Uroš Marinković, Lazar Lazović i kormilar Boško Kostić u četvrtak, 25. avgusta, od 12,50 č veslaće u B finalu. Naš četverac sa kormilarom je u drugoj grupi repesaža ostao za dlaku bez finala pošto je kroz cilj prošao kao treći s vremenom 6:15.89. Prva dva mesta koja su donosila borbu za odličja osvojile se posade Velike Britanije (6:14.63) i Francuske (6:15.14). Četvrta je bila Kanada (6:16.40), a peta Austrija (6:37.47) i one će se, poput Srbije, boriti za plasman od sedmog do 12. mesta. Naši momci su bili četvrti posle prvih 500 metara, sa zaostakom za prvoplasiranim Britancima od oko tri sekunde. Isti plasman su imali i na prolasku kroz prvu “hiljadarku”. U tim trenucima veliku borbu su vodili sa čamcima Kanade i Francuske za drugo mesto. I u poslednju četvrtinu trke ušli su kao četvrti, krenuli su u jak finiš, ali su na kraju za svega 75 stotinki ostali bez plasmana u finale. Prošli su kroz cilj kao treći, iza čamaca Velike Britanije i Francuske. Iz prve grupe repesaža u finale, u koje su se direktno iz kvalifikacija plasirali čamci Italije i Australije, otišle su posade Novog Zelanda (6:15.47) i SAD (6:17.15).
– Još jedna jaka i neizvesna trka. Na žalost, u jakom finišu naši momci nisu uspeli da prestignu ekipu Francuske. Loša sreća prilikom žreba za staze za jučerašnju trku, donela nam je situaciju da juče za par desetinki izgubimo od Nemaca četvrto mesto, koje bi nas danas stavilo u drugu repesažnu grupu iz koje bi, ako uporedimo vremena, sigurno prošli u A finale. Iako je ove godine u četvercu sa mnogo jača konkurencije nego lane, ni jedna ekipa do sad nije pokazala da je jasno brža od ostalih, i mislim da bi nas četverac sa kormilarom, da je ušao u finale, imao realne sanse da se bori za zlato. Ovako ostaje šansa da se popravi utisak najboljim mogućim plasmanom u B finalu – kazao je trener četverca sa kormilarom Miloš Tomić.
Četverac bez kormilara Uroš Dimitrijević, Marko Ristić, Dušan Slavnić, Zoran Rajić nije uspeo da se iz drugog pokušaja stigne do 12 najboljih na šampionatu na kojem je debitovao u konkurenciji mlađih seniora. Naš čamac je u neizvesnom repesažu s vremenom 6:05.61 zauzeo četvrto mesto čime je ostao bez polufinala, a prvenstvo u Roterdamu završio na ukupno 13. mestu. Prva tri mesta, koja su osiguravala nastavak takmičenja, osvojili su čamci Hrvatske (6:03.59), Češke (6:05.18) i Italije (6:05.21). Dimitrijević, Ristić, Slavnić i Rajić posle prvih 500 metara bili su treći, a sa tim plasmanom ušli su i u drugu polovinu trke. U narednih 500 metara pali su na četvrto mesto. U neizvesnom finišu i fanatičnom borbom sa čamcima Češke i Italije ostali su na toj poziciji i tako završili svoje učešće na šampionatu. U polufinale direktno iz kvalifikacija plasirale su se posade Velike Britanije, Nemačke, Kanade, Austrije, Rumunije, SAD, Novog Zelanda, Argentine i Rusije.
– Nivo i brzina četverca bez kormilara bolji su nego što je sam plasman u Roterdamu. Obe trke u kojima je ovaj čamac nastupio bile su "guste". Naši momci su bili u trci sa mnogo ekipa, što na kraju nije bilo dovoljno da nastave takmičenje. Mislim da je ovo veliko iskustvo za njih i nemam šta da im zamerim. Ovo im je bio prvi nastup na svetskim prvenstvima za mlađe seniore i sigurno im je posle ovoga jasnije koliko rada treba da ulože da bi preskočili tih par sekundi koje su im nedostajale – kazao je trener ovog čamca Dušan Kobačević, član Selektroske komisije Veslačkog saveza Srbije i koordinator rada mlađih seniora.
U utorak u Roterdamu od srpskih posada jedino će nastupiti dubl skul za lake veslače u konkurenciji mlađih seniora, koji se u polufinale ove discipline plasirao direktno iz kvalifikacija. Marko Jošić i Petar Jovanović od 16,50 časova boriće se za plasman u finale, a rivali u prvoj polufinalnoj grupi biće im Belgija, Francuska, Španija, Danska i Mađarska. U drugom polufinalu su Hrvatska, Italija, Nemačka, Slovačka, Južnoafrička Republika i Kina.

Satnica srpskih čamaca na SP u Roterdamu u utorak, 23. avgusta
Polufinale – BLM2x Marko Jošić, Petar Jovanović – Belgija, SRBIJA, Francuska, Španija, Danska, Mađarska – 16,50 č
Datum: 23.08.2016. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...