x

Srbija se sprema za EP u vazduhoplovnom modelarstvu

Srbija se sprema za EP u vazduhoplovnom modelarstvu

Ovog leta se u Aradcu, pored Zrenjanina održava jedno od najvećih sportskih takmičenja u Srbiji. Od 13. do 20. avgusta, Vazduhoplovni savez Srbije organizuje Evropsko prvenstvo slobodnoletećih modela na kojem učestvuje oko 300 takmičara iz više od 20 zemalјa. Organizacioni tim broji oko 95 lјudi – sudija, organizatora, merioca vremena, lјudi iz logistike, volontera…

Na ovom takmičenju učestvuju modelari iz Austrije, Holandije, Švedske, Velike Britanije, Švajcarske, Italije, Francuske, Polјske, Litvanije, Danske, Slovenije, Izraela, Češke,Mađarske, Bugarske, Rusije, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Finske, Turske, Estonije, Slovačke, Latvije, Hrvatske, Ukraine i Srbije. U klasi F1A, Srbiju će predstavlјati Radoje Blagojević, Slavko Savić i Mića Tica, u kategoriji F1B Sveetozar i Bojan Gostojić i Radoje Blagojević, a u klasi F1C Branko Bijelić, Dragan Lakić i Živa Kovački.

     
Teren na kojem se održava takmičenje je u neposrednoj blizini sela Aradac, oko 6 km od Zrenjanina. „Ovo je jedan od ređih terena u Evropi koji je još pogodan za takmičenje vazduhoplovnih modelara u klasama F1A, B i C. To je livada od oko 4*6 km, na kojoj modelari vrlo rado vole da se takmiče. Sa dolaskom ovako velikog broja takmičara, ostvarićemo oko 3000 pansiona, uglavnom u hotelu Vojvodina u Zrenjaninu i hotelu Kaštel u Ečkoj. Ovo je velika stvar za Srbiju ne samo u sprotskom, već i u turističkom pogledu i stoga smo srećni što smo naišli na veliko razumevanje i podršku kod rukovodstva grada Zrenjanina“, kaže Nikola Borovac, direktor Evropskog prvenstva.

     
Svečano otvranje takmičenja planirano je za 14. avgust na centralnom trgu u Zrenjaninu, sa muzičkim programom. Na ovu svečanost će se nadovezati i druge zanimlјive manifestacije u ovom gradu, poput dana piva koji počinju već dan kasnije. U organizaciji ovog takmičenja veliku podršku su pružili Ministarstvo omladine i sporta i Sportski savez Srbije, grad Zrenjanin, Crveni krst iz Zrenjanina, volonterska organizacija koja funcioniše pri Sportskom savezu Zrenjanin i policija ovog grada.


Inače, Srbija je već godinama u generalnom plasmanu u prvih deset u klasi F1B. „Ja lično očekujem da u ovoj klasi za Srbiju bude medalјa i u pojedinačkom i u ekipnom plasmanu u ovoj klasi. Ne treba zaboraviti da smo na Evropskom prvenstvu u Rumuniji bili treći ekipno, a da je naš takmičar Svetozar Gostojić osvojio medalјu i na Svetskom prvenstvu. U klasi F1C ne bi bilo veliko iznenađenje da uzmemo ekipno bronzanu ili srebrnu medalјu“, prognozira Borovac.


Pre nego što ukrste modele na Evropskom prvenstvu, dan ranije će na istom terenu najbolјi evropski modelari imati prilike da se okušaju na takmičenju za svetski kup – Memorijalu Đorđe Žigić koji se organizuje 49. put. Oko 150 takmičara se već prijavilo i planiraju da iskoriste ovaj događaj kao jak trening i priliku za upoznavanje sa terenom.


Kako lete modeli

Model klase F1A je jedrilica koju takmičar izvlači sajlom dužine 50 m i po mogućnosti otkači iznad visine glave u termičkom stubu. Merači vremena mere vreme leta jedrilice do 3 minuta maksimalno. Broj sekundi leta daje isti broj dobijenih bodova. U prednjem delu trupa modela nalazi se tajmer kojim se podesi zadata maksimalna dužina leta, a nakon isteka tog vremena aktivira „determu“ na horizontalnom stabilizatoru te jedrilica vertikalno sleće neoštećena na zemlјu.


Model klase F1B je model na pogon gumom - specijalni snop gume namota se, postavi u trup modela i priklјuči na elisu. Takmičar model startuje iz ruke, guma se odmotava obrćući elisu koja diže model na oko 100-150 m. Kada se guma potpuno odmota elisa se zaustavlјa i sklapa uz trup modela te nakon toga leti kao jedrilica i meri vreme leta kao kod prethodnog modela.       

Klasa modela F1C je najzahtevnija. Model se startuje iz ruke vertikalno na gore, a pokreće je klipni motor od 2,5 cm3  koji radi svega 5 sekundi na 30.000 obrtaja/min. Pri tome se popne na 10-150 m i dalјe leti kao jedrilica planirajući do zemlјe ili nakon isteka 3 minute tajmer je spušta na zemlјu.

Datum: 27.07.2016. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...