x

Srpski piloti najbolji u Evropi

Srpski piloti najbolji u Evropi

Sportsko vazduhoplovstvo je bogatije za još pet medalja, dok je himna Srbije intonirana dva puta na Evropskom prvenstvu u preciznom sletanju paraglajderom. 

Na upravo završenom Evropskom prvenstvu u preciznom sletanju paraglajderom u Litvaniji Srbija je u ekipnoj konkurenciji između 17 zemalja osvojila evropsko zlato. Naši piloti Goran Đurković, Tamara Kostić, Milica Marinković, Ivan Pavlov, Dejan Valek, Dragan Popov i Slobodan Maletić osvojili su najsjajnije odličje pobedivši drugoplasiranu reprezentaciju Češke sa samo 15 cm razlike. Na trećoj poziciji ostala je Velika Britanija sa velikim zaostatkom u broju poena, ali je ipak uspela da spreči Litvaniju, domaćina prvenstva da se popne na podijum. Naši takmičari osvojili su u pojedinačnoj konkurenciji još četiri medalje! 

U pojedinačnoj ukupnoj kategoriji, neprikosnoven je bio Matjaž Sluga iz Slovenije, dok je Goran Đurković bio drugi, a Ivan Pavlov treći. Pavlovu je ovo prva medalja na međunarodnim takmičenjima kategorije jedan, dok je Đurković već iskusan u osvajalju medalja na svetskim i evropskim takmičenjima, kao i vazduhoplovnim olimpijadama. Pored naša dva takmičara koji su se okitili medaljama, veoma blizu tom uspehu bili su i Dejan Valek (5. mesto) i Dragan Popov (9. mesto). U ženskoj kategoriji zablistala je zlatnom bojom Tamara Kostić, ispred britanke Keti Lavrens, a bronzu je ponela naša Milica Marinković!


„Održan je maksimalan broj serija što je iziskivalo veliku koncentraciju svih nas ali pošto smo najbolji tim kojeg krasi i koncentracija i druženje uspeli smo da izdržimo do kraja i tako pobedimo. Disciplina preciznog sletanja je vidno napredovala i sve je teže izboriti se za plasman. Sve je manje razlike između timova i pojedinaca“, kaže Goran Đurković koji svedoči i da je borba za medalje trajala bukvalno do poslednjeg leta našeg reprezentativca. Iako se od sredine takmičenja videlo da će se borba za prvo mesto voditi između reprezentacija Srbije i Češke, odlučivali su santimetri u samom finišu takmičenja. Svi reprezentativci Srbije u glas hvale ostale kolege iz tima i potvrđuju kako su svi dali svoj maksimum i tako doveli do zajedničkog uspeha.


„Boreći se za tim, uspela sam da ostvarim i jedan od svojih snova, iako je ovo moje peto uzastopno zlato, uključujući poslednja četiri svetska kupa", kaže Tamara Kostić koja se popela na najviši damski podijum na ovom takmičenju.


Reprezentacija Srbije u preciznom sletanju paraglajderom još jednom je pokazala da uloženi rad i postojeći talenat uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije mogu da daju velike rezultate.


"Iza ovog uspeha stoji puno rada i odricanja. Nadali smo se zlatu, žarko ga priželjkivali  i to nam se i ostvarilo  Ovaj uspeh je najveći po broju osvojenih medalja", ističe selektor i pilot reprezentacije Slobodan Maletić.

Vazduhoplovni savez Srbije u narednih mesec dana upućuje još nekoliko reprezentacija na svetska i evropska prvenstva: u vazduhoplovnom i raketnom modelarstvu, paraglajdingu (disciplina prelet), akrobatskom paraglajdingu i u padobranstvu.  „Od naših takmičara očekujemo pre svega da bezbedno lete i skaču, a rezultat će doći sam po sebi, nakon godina uloženog truda. Najviše očekujemo od raketnih modelara koji su godinama unazad osvajali svetska odličja, a nadamo se i dobrim uspesima ostalih sportista“, kaže Željko Ovuka, generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije i dodaje kako je izuzetno ponosan na naše pilote paraglajdera koji su proslavili Srbiju. 

Povodom velikog uspeha naše reprezentacije, Vazduhoplovni savez Srbije organizuje prijem za naše zlatne pilote u četvrtak, 21. jula u 12 časova u restoranu Aeroklub (Uzun Mirkova 4/1, Beograd). Biće nam drago da nam se tom prilikom pridružite! 

Datum: 21.07.2016. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...