x

Dominacija srpskih basketaša: Srbija prvi kandidat za evropski tron

Dominacija srpskih basketaša: Srbija prvi kandidat za evropski tron Autor fotografije: Predrag Vučković / Red Bull Content Pool
Basketaška reprezentacija Srbije pobedila je na kvalifikacionom turniru za Evropsko prvenstvo u Amsterdamu, uz dominaciju Dušana Domovića Buluta i Dejana Majstorovića.

Bulut je najefikasniji igrač turnira sa 39 poena, Majstorović je ubacio 37, a veliku podršku reprezentativci i članovi ekipe Novi Sad Al Wahda imali su u Marku Žderu i novopridruženom članu Nebojši Boškoviću, dvostrukom pobedniku turnira Red Bull King of the Rock.

Padale su u grupi Turska, Azerbejdžan i Nemačka, zatim u nokaut fazi Švajcarska, Rusija i Holandija, koja je u finalu deklasirana sa čak 22-7. Bilo je malih neizvesnosti samo u četvrtfinalu, gde je Švajcarska pala sa 17-13.

- Najnapetije je bilo u četvrtfinalu, to su uvek najteže utakmice. Svi koji prođu u polufinale, idu na Evropsko prvenstvo, pa je bilo i malo nervoze protiv Švajcaraca. Onda smo u finalu hteli da dokažemo Holanđanima da smo bolji, jer su nam dužnici sa početka sezone. Tu je ležala motivacija za ubedljivu pobedu – kaže kapiten Dušan Domović Bulut.

Veliki doprinos pobedi u Amsterdamu dao je i Nebojša Bošković, kog je domaća publika dobro upoznala kao dvostrukog prvaka „Red Bull King of the Rock“ turnira.

- Nebojša je jedan od najboljih basketaša na svetu, zaista nije bilo teško da se uklopi. Marko Savić je i dalje u procesu oporavka, svakako ga čekamo da se vrati. A to bi trebalo da bude skoro – dodao je Bulut.

Uspele su i košarkašice da se plasiraju na Evropsko prvenstvo, bezbolan je bio poraz od Ukrajine u polufinalu sa 20:13.

- Ovo je bilo neverovatno iskustvo, zato što su i devojke bile tu sa nama. Cilj je ostvaren, i one i mi ćemo biti na Evropskom prvenstvu. To će biti među dva ili tri najjača turnira u sezoni, znamo da nećemo biti zadovoljni ako ne osvojimo zlato – jasan je Bulut, koji će sa ekipom evropski tron napasti u Bukureštu od 2. do 4. septembra.

Datum: 04.07.2016. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...