x

Marić i Grgić novi članovi visokih sudijskih komiteta ISSF

Marić i Grgić novi članovi visokih sudijskih komiteta ISSF

Ugledne srpske sudije Nikola Marić i Mitja Grgić postali su članovi vrlo važnih izvršnih tela Svetske streljačke federacije (ISSF). Na sastanku Administrativnog saveta, održanom uoči Kongresa ISSF u Moskvi, Marić je izabran za člana Sudijskog komiteta, a Grgić za člana Komiteta za discipline pištoljem.  


Do sada nijedan sudija iz Srbije nije bio uključen u rad ovako visokih komisija Svetske streljačke federacije.


Sudijski komitet se bavi pravilima streljaštva, analizira i prihvata predloge promena pravila takmičenja, iznosi ih pred Skupštinu ISSF, zatim organizuje kurseve za sudijske licence, predlaže žirije za velika takmičenja… Komitet za pištolj takođe ima vrlo važnu i odgovornu ulogu, jer je zadužen za tumačenje i primenu pravila za takmičenja ovim oružjem. Oba tela imaju po sedam članova.


– Nismo bili veliki optimisti prilikom kandidovanja za članove komiteta, ali, činjenica da smo izabrani mnogo govori o visokom ugledu srpskog streljaštva u svetu, za šta su izuzetno zaslužni rezultati naših sportista . Ukazana nam je velika čast, a pred nama je veliki posao, jer sledeće godine bi trebalo da dođe do novih izmena u pravilima streljaštva – kaže Marić.


Marić i Grgić su sudili na nekoliko evropskih prvenstava, svetskih prvenstava i kupova. Marić je, kao član žirija na Svetskom kupu u Minhenu 2012, bio prvi srpski arbitar koji je uključen u rad najvišeg sudijskog tela na takmičenju u organizaciji ISSF.


– Uspon sudijske organizacije u Srbiji je počeo 2005. kada je u Beogradu održano Prvenstvo Evrope – podseća Marić.– Tada smo dobili prve sudije sa međunarodnim licencama. U vreme SFRJ naša organizacija je imala sudije sa međunarodnim zvanjem, ali godinama, delom i zbog sankcija, svima su licence istekle. Postepeno smo napredovali, pa danas srpsko streljaštvo ima šestoricu sudija sa najvišom “A” licencom. Uz Mitju Grgića i mene to su Goran Maksimović, Nenad Petković, Petar Podraščić i Vitomir Homan. Zahvaljujući uspesima takmičara naš sport je konstantno u svetskom vrhu, odavno je vreme da srpsko streljaštvo bude zastupljeno u organima, poput komiteta čiji smo članovi postali Mitja i ja.


Sem Marića i Grgića Srbiju u ISSF predstavlja i Zorana Arunović, koja je pre dve godine glasovima strelaca izabrana u Sportsku komisiju Svetske streljačke federacije.

Datum: 04.07.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...