x

Pet srpskih čamaca u poslednjoj borbi za olimpijsku vizu

Pet srpskih čamaca u poslednjoj borbi za olimpijsku vizu Foto: VSS

Lucern biti poprište poslednje veslačke borbe za plasman na Olimpijske igre u Riju početkom avgusta. Na Olimpijskoj kvalifikacionoj regati od 22. do 24. maja 2016. na regatnoj stazi na jezeru Rutsi učestvovaće 379 posada iz 47 zemalja. Među njima biće i pet čamaca iz Srbije koji će pokušati da se u olimpijskom timu Srbije pridruže dvojcu bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik koji je “vizu” za Rio obezbedio bronzanom medaljom na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu. Tri muške posade činiće dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić, četverac bez kormilara četverac bez kormilara Zoran Rajić, Dušan Bogičević, Veselin Savić, Radoje Đerić i četverac bez kormilara za lake veslače Marko Jošić, Filip Prodanović, Nikola Cvijetić, Miloš Stanojević, dok će u ženskoj konkurenciji nastupiti dvojac bez kormilara Jovana Arsić, Ivana Filipović i Iva Obradović u skifu.

Marjanović i Šljukić se za Lucern pripremaju na Bledu, Rajić, Bogičević, Savić i Đerić završne pripreme odradiće od danas na Srebrnom jezeru, Jošić, Prodanović, Cvijetić i Stanojević bruse formu u Parizu, dok će ženski deo ekipe formu za Lucern tempirati u Beogradu. Svi oni će se okupiti u našem glavnom gradu u petak, 20. maja, odakle istog dana kreću put Švajcarske.

Dubl skul Marjanović, Šljukić će se za dve poslednje karte za Rio boriti sa posadama Argentine, Kine, Češke, Španije, Estonije, Letonije, Norveške, Poljske, Rusije, Ukrajine i SAD. Isti broj (2) olimpijskih kvota u Lucernu namenjeno je i teškim i lakim četvercima. Četverac bez kormilara Rajić, Bogičević, Savić, Đerić će za rivale imati čamce Argentine, Češke, Španije, Francuske, Novog Zelanda i Južnoafričke Republike, dok će se četverac bez kormilara za lake veslače Jošić, Prodanović, Cvijetić, Stanojević boriti za posadama Austrije, Španije, Nemačke, Grčke, Mađarske, Indonezije, Japana, Poljske, Rusije i Uzbekistana. Ženski dvojac bez kormilara Arsić, Filipović će se za četiri mesta koja vode na OI ogledati sa čamcima Argentine, Čilea, Kine, Hrvatske, Češke, Španije, Italije, Norveške, Poljske, Rusije i Ukrajine, dok će se Obradovićeva za prva tri mesta koja donose olimpijsku „vizu“ boriti sa skifiskinjama Belorusije, Danske, Španije, Velike Britanije, Nemačke, Republike Irske, Italije, Letonije, Norveške, Novog Zelanda, Rusije i Ukrajine.

Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u subotu, 21. maja. Dan kasnije na programu su kvalifikacije. U ponedeljak će biti veslana polufinala i repesaži za finala, dok su finala zakazana za utorak.

Datum: 13.05.2016. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...