x

Miloš Vasić i Nenad Beđik peti u Evropi

Miloš Vasić i Nenad Beđik peti u Evropi Foto: FISA

Srpski dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik zauzeo je peto mesto na Evropskom prvenstvu za seniore u Brandenburgu. U finalu ove discipline naš čamac je ostvario vreme 7:09.90. Na veliko iznenađenje evropski šampioni postali su Mađari Adrijan Juhas i Bela Šimon (7:05.70) koji su zahvaljući sjajnom finišu stigli do zlata. Srebro je pripalo Britancima Alenu Sinkleru i Stjuartu Inesu (7:06.28), a bronza Holanđanima Roelu Brasu i Mičelu Stenmanu (7:06.68). Četvrti kroz cilj prošli su Česi Jakub Podražil i Lukas Helešic (7:07.66), a šesti Belorusi Dimitrij Furman i Djanis Suravets (7:45.93).

Vasić i Beđik su najbolje povukli u okršaju za medalju na stazi Becze, na kojoj su i u nedelju, 8. maja 2016, vladali izuzetno teški uslovi za takmičenje, sa jakim vetrom i talasima. Posle prvih 500 metara naš čamac je bio prvi sa nešto manjeod sekunde prednosti u odnosu na posadu Holandije. Vasić i Beđik su sigurno veslali i držali čelnu poziciju i u trenutku prolaska kroz prvu „hiljadarku“. Na polovini staze u odnosu na, u tom trenutku, druge Britance Sinklera i Inesa imali su oko pola sekunde prednosti koji su uvećali na gotovo dve sekunde na ulasku u poslednju četvrtinu finalnog okršaja. Sve do zadnjih 200 metara naš čamac je bio u konkurenciji za postolje, ali ga je tada jedna tehnička greška izbacila iz koloseka. Počeo je da pada, što su su iskoristile protivničke posade koje su, jedna po jedna, preticale Vasića i Beđika koji su na kraju prošli kroz cilj kao peti.

– Uprkos tome što nisu stigli do medalje Vasić i Beđik su pokazali klasu u Brandenburgu. Bili su lideri finala od prvog pa sve do 1.800-tog metra, ispred posada Velike Britanije i Holandije koje će biti među najozbiljnijim kandidatima za olimpijsko odličje u Riju. Međutim, na 200 metara pred cilj napravili su tehnički grešku. Udarili su u talas koji ih je izbacio iz staze, a na žalost nije bilo vremena za ispravku jer je bio sam finiš trke. Prava šteta. Do tada su imali apsolutnu kontrolu nad situacijom i bili na dobrom putu ka najsjajnijem odličju. U Brandenburgu, koji je uostalom poznat po teškim uslovima na stazi, danas su uslovi bili ekstremni, na ivici regularnosti. Osim kvaliteta odlučivalo je i to ko se bolje snađe, pa je tako zlato osvojila Mađarska, a četvrta bila Češka koje se nisu ni kvalifikovale za Igre u Riju, dok čamac Francuske, koji je lane u Poznanju osvojio srebro, nije ni stigao do finala. Međutim, ovakvi ekstremni uslovi su sastavni deo našeg sporta, a i nama je bilo kao i svima ostalima. Ostaje da se u budućnosti još bolje pripremimo i za teške vremenske okolnosti, koje mogu da nas očekuju na stazi, kao što je bio slučaj ovih dana u Brandenburgu – kazao je trener srpskog dvojca bez kormilara i član Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić.

Na Evropskom prvenstvu za seniore za odličja se borilo 520 veslača i veslačica iz 34 zemlje. Srbiju je predstavljao samo dvojac bez kormilara Vasić, Beđik, koji će braniti boje naše zemlje i na Olimpijskim igrama u Riju. Ostali srpski čamci propustili su ovaj šampionat zbog priprema za Olimpijsku kvalifikacionu regatu u Lucernu od 22. do 24. maja.


Datum: 09.05.2016. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...