x

Dve medalje na olimpijskoj probi prava mera

Dve medalje na olimpijskoj probi prava mera

“Operacija olimpijska proba” je za srpske strelce završena. Danas se u Beograd vratila i poslednja grupa naših reprezentativaca, učesnika Svetskog kupa u Rio de 

Žaneiru, održanom na strelištu na kome će se u avgustu deliti odličja na Olimpijskim igrama.


U poslednjoj grupi, uz sportskog direktora Srećka Pejovića, bili su strelci puškom Stevan Pletikosić, Milenko Sebić i Milutin Stefanović. U prtljagu je bila i jedna od dve medalje koje su naši asovi osvojili u Brazilu. Stevan Pletikosić je iz Rija doneo bronzu “upucanu” malokalibarskonm puškom iz ležećeg stava. Nekoliko dana ranije u Beograd je stigao Damir Mikec, koji se okitio srebrom vazdušnim pištoljem. 


Sportski direktor Srećko Pejović je zadovoljan učinkom srpskih reprezentativaca u Riju:


–Imali smo dva finala, dve medalje. Još nekoliko naših strelaca bilo je vrlo blizu plasmana među osam najboljih, a nijanse su odlučile da se ne plasiraju u finale. Bitno je da se u Riju, u najjačoj mogućoj konkurenciji, videlo da gotovo svako od naših reprezentativaca u ovom trenutku može da se bori visok plasman. Praktično u svakoj disciplini imamo po dvoje kandidata za finale.  Ohrabruje to što su mnogi i pored toga što u Riju nisu pucali idealno bili pri vrhu.


Dve medalje su prava mera.


–Ne bih bio oduševljen da smo se sa predolimpijskog turnira vratili sa velikim brojem odličja. Reprezentativci bi u tom slučaju u nastavak sezone ušli sa velikim pritiskom favorita. Medalje i visoki plasmani su i ovaj put, kao i uvek, cilj, ali sada je bilo najvažnije da svi osete strelište na kome će se takmičiti na Olimpijskim igrama – nastavlja Pejović.


Sumirajući utiske o olimpijskom strelištu Pejović kaže:


–Ima još detalja koje treba doraditi, pre svega na malokalibarskom strelištu. Treba, između ostalog, poboljšati vidljivost meta. Verujem da će kada se sve sredi, strelište ispunjavati sve uslove za postizanje dobrih rezultata.


Jedan od naših najiskusnijih strelaca Stevan Pletikosić je u Riju osvojio svoju desetu medalju u Svetskim kupovima, prvu posle sedam godina. Zanimljivo je, za sada, poslednju zlatnu je „ubio“ baš na strelištu za OI, na Svetskom kupu 2008, kada je pobedi upravo MK puškom iz ležećeg stava.

–Posle dužeg perioda ponovo osvojio medalju na Svetskom kupu, što je veliki uspeh za mene. Iza medalje stoji veliki rad. Pre tri meseca promenio sam malokalibarsku pušku. Drugi Svetski kup mi je bilo prvo takmičenje novim oružjem, a medalja je pokazatelj da je promena puške bila dobra odluka – ističe Pletikosić.


Pletikosićev put do bronze u finalu je bio velika drama. Tri puta je bio na pragu eliminacije, ali kad je bilo najvažnije gađao je odlično, prestizao rivale i izbacivao ih iz trke za medalje.


–Nisam mnogo pratio  druge rezultate, nisam mnogo obraćao pažnju na zaostatak za drugim strelcima. Bio sam maksimalno koncentrisan na svoj rezultat i takvo, disciplinovano gađanje me odvelo do medalje.


Stevan Pletikosić, veteran srpskog streljaštva (44 godine), doživljava „drugu mladost“. Sem medaljom, takmičenje MK puškom ležeći je obeležio i odličnim rezultatom  u kvalifikacijama, samo 0,1 krugom slabijim od vlastitog državnog rekorda. Nije bio daleko ni od finala u trostavu, zauzeo je 12. mesto.


–Imali smo izuzetno naporan program, skoro svakog dana smo izlazili na strelište, što zbog treninga, što zbog takmičenja. Na kraju me je sustigao umor. Ali, s obzirom da sam u Rio otišao sa ciljem da uđem bar u jedno finale malokalibarskom puškom, a vraćam se sa medaljom nemam razloga da budem nezadovoljan što i u trostavu nisam ušao u borbu za odličja – zaključio je Pletikosić.


Damir Mikec, koji je pre nekoliko dana stigao u Beograd, je sa sličnim ambicijama otputovao na drugi Svetski kup.


-Priželjkivao sam da ću i vazdušnim i malokalibarskim pištoljem stići do finala. Malim kalibrom nisam uspeo, ali medalja je mnogo veća satisfakcija za propušteno finale. Krivo mi je što sam ispustio plasman među osam najboljih MK pištoljem, iako nije bio potreban mnogo visok rezultat. To je pokazatelj da do Rija treba još dosta da radim – objektivan je Mikec.


Svi naši strelci su u Riju prvi put ove sezone gađali u Svetskom kupu, izuzev Ivane Anđušić Maksimović, koja je na prvom SK 2016, ušla u oba finala. kako vazdušnom, tako i MK puškom. Ovaj put znatno bolji plasman postigla je malim kalibrom, zauzela je 17. mesto. Vazdušnom je bila daleko od finala.


–Ivaninim rezultatom vazdušnom puškom ne mogu da budem zadovoljan, iako je dobro gađala na treninzima – kaže Ivanin otac i trener Goran Maksimović.–. Što se tiče malog kalibra, nije ušla u finale, ali nije ni razočarala. Finale je izgubila zbog samo dve greške, zbog dva loša hica ležećim stavom, koji joj nije slaba strana. U svakom slučaju učinak malokalibarskom puškom u Riju je nagoveštaj da će na narednim takmičenjima biti sve bolja.


Sledeći Svetski kup na programu je od 21. do 25. maja u Minhenu.


Datum: 27.04.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...