x

Sebastijan Leb pridružuje se Relikros timu Peugeot Hansen

Sebastijan Leb pridružuje se Relikros timu Peugeot Hansen Autor fotografije: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool
Devetostruki svetski reli šampion, rejsing vozač i Dakar avanturista Sebastijan Leb, pridružiće se timu Peugeot Hansen, kako bi ove sezone učestvovao na FIA svetskom Relikros šampionatu, koji počinje u Portugaliji 15. aprila, a završava se u Argentini 25. novembra.

Leb će ove godine biti timski kolega Timiju Hansenu u ekipi od dva automobila, a voziće 208 WRX Supercar od 550 ks. Ovo vozilo će biti kontrast u odnosu na 2008DKR zver od 350 ks koju je vozio kroz Južnu Ameriku u januaru, tokom svog debitantskog nastupa na Dakaru u kojem je držao vođstvo tokom prve polovine takmičenja.

Imajući u vidu da je Leb osvojio više reli šampionata i pobeda u automoto trkama od bilo kog drugog vozača, ovaj poslednji potez je samo potvrdio status 42-godišnjeg Red Bullovog sportiste kao kralja of roud vožnje.

„Izuzetno sam uzbuđen zbog prilike da učestvujem u celom Relikros šampionatu po prvi put,“ rekao je Leb. „Tokom godina, imao sam sreću da učestvujem u zaista sjajnim trkama, ali relikros, svojom snagom i konkurentnošću Peugeot 208 WRX, plus sama intenzivna priroda takmičenja, sve to će učiniti da ovo bude jedno zaista posebno iskustvo. Automobil i strategija za ovu vrstu trke je nešto potpuno novo za mene, tako da moram da učim, ali nadam se da ću uskoro biti konkurencija drugim vozačima i timovima.“

Iako će Leb (#9) opet biti ruki u odnosu na svog timskog kolegu Timija Hansena, svetskog vicešampiona (#21) koji je već osvojio i relikros medalju 2012. godine na X-Games u Kaliforniji, a takođe se takmičio i na domaćem terenu u Luijaku u Francuskoj 2013.

„Prošle sezone smo dokazali da imamo potencijal da nastupimo u seriji sa Timijem Hansenom i Dejvijem Dženijem,“ rekao je direktor tima Kenet Hansen. „Dodajući Sebastijana Leba u jednačinu, bićemo još jači. Relikros je jedna od disciplina u kojoj je najteže dominirati, ovde nema mesta za greške. Leb ima neverovatan kapacitet prilagođavanja i nemam sumnje da će biti jak takmičar.“

Timi Hansen i Sebastijan Leb će formirati zavidan tim vozača ove godine, s ciljem da osvoje titulu i u timskoj kategoriji i u kategoriji vozača. Timi Hansen je prokomentarisao: „Sebastijan Leb mi je bio uzor celog života. Čak sam ga jednom i upoznao kada sam mu tražio autogram. To što ću sada raditi sa njim je ostvarenje mojih snova. Još uvek imam dosta da učim, tako da će biti fenomenalno da od njega dobijem savete. Pored toga, mislim da će i on imati od mene da nauči dosta specifičnih stvari vezano za relikros. Nadam se da ćemo na taj način moći zajedno da postignemo uspeh u timu, pomerajući granice i pomažući jedan drugome da napredujemo.“

Pre početka sezone, Sebastijan i Timi su stavljeni na test u Hansenovoj rodnoj zemlji, na izazovnu ledenu stazu na zamrznutom jezeru u Areu u Švedskoj.

Datum: 02.03.2016. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...