x

Strelci na prijemu kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića

Strelci na prijemu kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić priredio je prijem povodom Dana državnosti, 15. februara  kome su prisustvivali, pored velikog broja drugih istaknutih sportista, sportskih radnika i strelci Zorana Arunović, Andrea Arsović, Dragana Todorović, Katarina Biserčić i Damir Mikec, kao i predsednik Streljačkog saveza Srbije Siniša Mašović.

Streljaštvo je sa 22 medalje osvojene u 2015. kao i sedam (od ukupno devet) olimpijskih viza za Rio među najtrofejnijim sportovima u Srbiji. Sa Evropskih igara, Šampionata Evorpe, finala Svetskog kupa, Svetskih kupova i Univerzijade blistaju 12 zlatnih i po pet srebrnih i bronzanih trofeja.

Na prvim Evropskim igrama u Bakuu, strelci su osvojili četiri zlatne medalje – Damir Mikec (dve), Andrea Arsović i Zorana Arunovići bili su najuspešniji sport u srpskoj ekspediciji. Na Šampionatima Evrope, pobedili su  miks tim vazdušnom puškom (Andrea Arsović i Milutin Stefanović) i Ivana Maksimović (MK puška), srebro je osvojio Damir Mikec vazdušnim pištoljem, a  bronzu muška reprezentacija vazdušnim pištoljem (Mikec, Grgić, Zlatić). Na Prvenstvima Starog kontineta blistao je i srpski podmladak, zlato je osvojila juniorska muška reprezentacija MK puškom trostav (Stevan Jovanović, Miloš Ivanović i Jovan Čičevski ), srebro juniorska ženska reprezentacija MK puškom trostav (Milica Babić, Sanja Vukašinović, Nevena Armuš) i bronzu ženska juniorska reprezentacija vazdušnom puškom (Sanja Vukašinović, Nina Radulović, Milica Babić).

U finalu Svetskog kupa Zorana Arunović je osvojila veliki kristalni globus ISSF za pobedu vazdušnim pištoljem, “bronzani” kristalni globusi pripali su  za treća mesta puškom Andrei Arsović i Milutinu Stefanoviću.

Sa Svetskih kupova strelci su doneli šest medalja, četiri zlatne (Andera Arsović, Milutin Stefanović, Damir Mikec i Zorana Arunović) i dve srebrne (Bobana Veličković i Ivana Maksmović), a sa Univerzijade dve - srebo ženska reprezentacija vazdušnom puškom (Maksimović, Todorović, Biserečić) i bronzu Ivana Maksimović (vazdušna puška).

Svečanom prijemu su prisustvovali premijer Aleksandar Vučić, ministri, predstavnici diplomatskog kora, Vojske Srbije, crkvi, kulturnog, sportskog i javnog života.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, povodom 15. februara, Dana državnosti, odlikovao i 66 pojedinca i institucija, kao i pripadnika Ministarstva obrane i Vojske Srbije. Od sportista “Zlatnom medaljom za zasluge” odlikovan je Dejan Savić selektor vaterpolo reprezentacije Srbije i posthumno legenda košarkaškog sporta proslaveni trener Ranko Žeravica.

Srbija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. kada je podignuta ustanak i počelo oslobađanje od Turaka i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni Ustav Srbije.


Datum: 17.02.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...