x

Srbiji šest medalja za vikend

Vazduhoplovni savez Srbije i aeroklub "Franjo Kluz" organizovali su za vikend na poznatom modelarskom "letilištu" kod sela Aradac, 45. Memorijal Đorđe Žigić, a srpski takmičari osvojili su čak šest medalja na ovom takmičenju za svetski kup vazduhoplovnih modelara. Takmičari iz čak deset zemalja nadmetali su se u kategorijama slobodno letećih modela klase F-1-ABC u  juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

Memorijal >Đorđe Žigić< je  najstarije vazduhoplovno takmičenje na prostorima Srbije. Memorijal se održava u kontinuitetu 45 godina. Organizator takmičenja Aero klub >Franjo Kluz< je takođe jedan od najstarijih klubova u Srbiji. Osnovan je 1950. godine od strane vazduhoplovnih entuzijasta. U svom dugogodišnjem radu razvijao je sve  grane vazduhoplovnog sporta.
Seniori su u klasi jedrilica (F1A) i gumenjaka (F1B) tek nakon dodatnih letova rešili pitanje pobednika, a kod juniora situacija nije bila ništa lakša. Naš junior, Filip Marković osvojio je bronzanu medalju u kategoriji F1B.

Velika borba među seniorima se vodila za 3. mesto i tek nakon drugog fly offa odlučeno je kome pripada 3. mesto. U konkurenciji 28 takmičara, naš takmičar, Slavko Savić uspeo je da osvoji treće mesto u kategoriji F1A (seniori), dok je u kategoriji F1B do šestog turnusa vladala napeta situacija. Petorica takmičara bili su izjednačeni, ali je u finalu Svetozar gostojić uspeo da se izbori za prvo mesto.


Među seniorima u kategoriji F1C najbolji su bili srpski takmičari koji su osvojili sve medalje - 1. mesto  Bijelić Branko, 2. mesto  Lakić Dragan , 3. mesto  Živa Kovački.
Datum: 25.06.2012. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...