x

Novi međunarodni uspesi srpskih juniorki u badmintonu

Novi međunarodni uspesi srpskih juniorki u badmintonu
Srpske reprezentativke u badmintonu, Anja Velemir i Lena Janić, u uzrasnoj kategoriji do 13 godina, zabeležile su veliki međunarodni uspeh osvajanjem dve bronzane medalje na Prvenstvu Balkana koje je upravo završeno u Istanbulu (Turska).
U jakoj konkurenciji takmičara iz Turske, Bugarske, Rumunije, Grčke i Moldavije, naši mladi reprezentativci su nastupali u ekipnoj i svim pojedinačnim konkurencijama. Srpski badminton su predstavljali: Luka Filimonović, Matija Cupara, Sergej Lukić, Đorđe Stepanović, Pavle Mitrašinović, Anja Velemir, Lena Janić i Milica Sokolović (takmičari), Marija Bulatović (trener), Ivan Budja (sudija) i Zoran Stepanović (tim menadžer).

Najiskusnije reprezentativke u kategoriji do 13 godina, Anja Velemir i Lena Janić, u individualnom delu takmičenja nastupile su u kategoriji ženskih parova sa takmičarkama iz Bugarske i Moldavije. U paru sa Marijom Delčevom, Velemirova je posle pobeda nad turskim i grčkim takmičarkama zaustavljena od najboljeg domaćeg para u neizvesnom meču prvog polufinala. Moldavsko - srpski par Gynga / Janić je, takođe, bio ubedljiv u meču osmine odn. četvrtfinala. U dva seta su nadigrane igračice iz Turske a zatim iz Bugarske. Prema scenariju sličnom prvom polufinalu, Lena Janić i moldavska koleginica su, posle odličnog početka meča, izgubile. Taktika domaćeg para je presudila te je Lena, kao i Anja, ostala bez finala. Na korak do osvajanja medalja zaustavljeni su mladi badmintonci u ekipnoj, odnosno konkurenciji ženskog singla.

Imajući u vidu izuzetno jaku konkurenciju,  prisustvo čak šest balkanskih država i prednost turskih takmičara igranjem na domaćem terenu, za srpski badminton bronzane medalje mladih reprezentativki imaju zlatni sjaj. Kao i prethodnih godina, želja Badminton federacije Turske za osvajanjem odličja bila je izraženija od potrebe za fer plejom i ostavljanjem utiska dobrog domaćina.

Treća srpska reprezentativka, Milica Sokolović, pružila je dobre partije. Podmlađenom muškom delu reprezentacije je takmičenje u Turskoj poslužilo za sticanje prvih značajnijih međunarodnih iskustava.

Vlada Republike Srbije - Ministarstvo omladine i sporta, doprineli su u značajnoj meri učešću reprezentativaca Srbije na navedenom međunarodnom događaju obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava.
Datum: 19.06.2012. Autor: Predrag Vuković

PROČITAJTE JOŠ...