Srpski miks puškom Andrea Arsović i Milutin Stefanović šampion Evrope

U takmičnju „50“ u kome gađaju miks timovi, srpski par Andrea Arsović i Milutin Stefanović osvojio je zlatnu medalju vazdušnom puškom i svirana je srpska hima na Šampionatu Evrope u streljaštvu u holandskom gradu Arnhemu. Drugi srpski miks Ivana Maksimović – Milenko Sebić, borio se za bronzu ali je zauzeo četvrto mesto pošto je poražen od  Rusije 1.  Četvrto mesto osvojio je pištoljem srpski miks Damir Mikec – Zorana Arunović.

U finalu puškom Andrea Arsović i Milutin Stefanović su savladalii hrvatski miks Snježana Pejčić – Petar Gorša sa 5:3. U meču za bronzu Rusija 1 je bila bolja od Srbije 2 sa 5:2.  U prvoj polufinalnoj grupi prva dva mesta pripala  su Srbiji 1 i Srbiji 2 sa 250,7 i 246,7 krugova. U drugoj polufinalnoj grupi  prva je bila Hrvatska, druga Rusija 1. 
 
Kvalifikacije je Srbija 1 zarvšila na drugom mestu sa 520,6 krugova (Arsović 262, Stefanović 258,6). Prva je bila Norveška 1 a 521,8 krugova, treća Švajcarska 1 sa 519,7 krugova.  Osmo mesto koje je vodilo u polufinalnu grupu osvojila je Srbija 2 sa 518,8 krugova ( Ivana Maksimović 259,9, Milenko Sebić 258,9).

U gađanju pištoljem, Srbija 1 (Damir Mikec, Zorana Arunović) je osvojila četvrto mesto. U meču za bronzu poraženi su od Rusije 1 sa  5:0.  U prvoj polufinalnoj  grupi Srbija 1 je bila druga i borila se sa drugoplairanim iz druge polufinalne grupe Rusijom 2. Pobednici polufinalnih grupa Portugalija i Rusija 1 odlučivali su o zlatu. Portugalija je pobedila sa 5:2. U pobedničkom timu bili su Žoa Košta i Žoana Kastelao. 

U kvalifikacijama Srbija 1 je bila druga sa 483 kruga (Mikec 244, Arunović 239) iza Rusije 1 koja je imala 486 krugova i ispred Portugalije sa 480. Srbija 2 je bila sedma sa 476 krugova (Grgić 238, Veličković 238) i prošla je u polufinalnu grupu gde je zauzela četvrto mesto.

Revija „50“ će ove godine biti zvanična disciplina na prvim letnjim Olimpijskim igrama Evrope u Bakuu i u Arnhemu su prvi put podeljene medalje. Učestvuju miks timovi puškom i pištoljem i svaka zemlja može da prijavi po dve ekipe. U kvalifikacijama svaki član gađa po pet serija od pet dijabola (ukupno 50 po čemu je disciplina i dobila ime) i na osnovu ukupnog rezulata dvoje strelaca (pištoljem se ocenjuju na pun krug, puškom se osenjuju na dicimalu) osam najboljih mikseva ide u dve polufinalne grupe. U polufinalu se pogotci ocenjuju na decimalu  i pobednici grupa gađaju za zlato, drugoplasirani za bronzu. U mečevima za trofeje, takmičar i takmičarka opaljuju po dijabolu, rezultat se sabira i pobednik dobija jedan poen. Pobeđuju ekipa koja prva sakupi pet poena. Takmičenje je uz glasnu muziku, navijanje i upotrebu svih mogućih navijačkih rekvizita. 

Prošle godine na EŠ u Moskvi, gde je takmičenje bilo revijalno (za nagrade) drugi tim Srbije pištoljem (Damir Mikec i Bobana Veličković) osvojio je dugo mesto.

Uz ovu zlatnu medalju u miksu, srpski strelci su u Arnehmu osvojili još jedno srebro i dve bronze. Damir Mikec  postao vicešampion Evrope vazdušnim pištoljem, a dve bronzane osvojili su  ženska juniorska reprezentacija puškom (Sanja Vukašinović, Nina Radulović, Milica Babić) i muška seniorska reprezentacija pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić i Andrija Zlatić).

Datum: 08.03.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...