x

Srpski miks puškom Andrea Arsović i Milutin Stefanović šampion Evrope

Srpski miks puškom Andrea Arsović i Milutin Stefanović šampion Evrope
U takmičnju „50“ u kome gađaju miks timovi, srpski par Andrea Arsović i Milutin Stefanović osvojio je zlatnu medalju vazdušnom puškom i svirana je srpska hima na Šampionatu Evrope u streljaštvu u holandskom gradu Arnhemu. Drugi srpski miks Ivana Maksimović – Milenko Sebić, borio se za bronzu ali je zauzeo četvrto mesto pošto je poražen od  Rusije 1.  Četvrto mesto osvojio je pištoljem srpski miks Damir Mikec – Zorana Arunović.

U finalu puškom Andrea Arsović i Milutin Stefanović su savladalii hrvatski miks Snježana Pejčić – Petar Gorša sa 5:3. U meču za bronzu Rusija 1 je bila bolja od Srbije 2 sa 5:2.  U prvoj polufinalnoj grupi prva dva mesta pripala  su Srbiji 1 i Srbiji 2 sa 250,7 i 246,7 krugova. U drugoj polufinalnoj grupi  prva je bila Hrvatska, druga Rusija 1. 
 
Kvalifikacije je Srbija 1 zarvšila na drugom mestu sa 520,6 krugova (Arsović 262, Stefanović 258,6). Prva je bila Norveška 1 a 521,8 krugova, treća Švajcarska 1 sa 519,7 krugova.  Osmo mesto koje je vodilo u polufinalnu grupu osvojila je Srbija 2 sa 518,8 krugova ( Ivana Maksimović 259,9, Milenko Sebić 258,9).

U gađanju pištoljem, Srbija 1 (Damir Mikec, Zorana Arunović) je osvojila četvrto mesto. U meču za bronzu poraženi su od Rusije 1 sa  5:0.  U prvoj polufinalnoj  grupi Srbija 1 je bila druga i borila se sa drugoplairanim iz druge polufinalne grupe Rusijom 2. Pobednici polufinalnih grupa Portugalija i Rusija 1 odlučivali su o zlatu. Portugalija je pobedila sa 5:2. U pobedničkom timu bili su Žoa Košta i Žoana Kastelao. 

U kvalifikacijama Srbija 1 je bila druga sa 483 kruga (Mikec 244, Arunović 239) iza Rusije 1 koja je imala 486 krugova i ispred Portugalije sa 480. Srbija 2 je bila sedma sa 476 krugova (Grgić 238, Veličković 238) i prošla je u polufinalnu grupu gde je zauzela četvrto mesto.

Revija „50“ će ove godine biti zvanična disciplina na prvim letnjim Olimpijskim igrama Evrope u Bakuu i u Arnhemu su prvi put podeljene medalje. Učestvuju miks timovi puškom i pištoljem i svaka zemlja može da prijavi po dve ekipe. U kvalifikacijama svaki član gađa po pet serija od pet dijabola (ukupno 50 po čemu je disciplina i dobila ime) i na osnovu ukupnog rezulata dvoje strelaca (pištoljem se ocenjuju na pun krug, puškom se osenjuju na dicimalu) osam najboljih mikseva ide u dve polufinalne grupe. U polufinalu se pogotci ocenjuju na decimalu  i pobednici grupa gađaju za zlato, drugoplasirani za bronzu. U mečevima za trofeje, takmičar i takmičarka opaljuju po dijabolu, rezultat se sabira i pobednik dobija jedan poen. Pobeđuju ekipa koja prva sakupi pet poena. Takmičenje je uz glasnu muziku, navijanje i upotrebu svih mogućih navijačkih rekvizita. 

Prošle godine na EŠ u Moskvi, gde je takmičenje bilo revijalno (za nagrade) drugi tim Srbije pištoljem (Damir Mikec i Bobana Veličković) osvojio je dugo mesto.

Uz ovu zlatnu medalju u miksu, srpski strelci su u Arnehmu osvojili još jedno srebro i dve bronze. Damir Mikec  postao vicešampion Evrope vazdušnim pištoljem, a dve bronzane osvojili su  ženska juniorska reprezentacija puškom (Sanja Vukašinović, Nina Radulović, Milica Babić) i muška seniorska reprezentacija pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić i Andrija Zlatić).

Datum: 08.03.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...