x

Teški protivnici za Srbe na Svetskom kupu u kuglanju

Teški protivnici za Srbe na Svetskom kupu u kuglanju
U celini, žreb  na 21. seniiorskom i 13. juniorskom  Svetskom  kupu u nemačkom gradiću Hiršau od oko 6.000 stanovnika (na oko 100 km od Regenzburga), nije bio naklonjen srpskim kuglašicama i kuglašima.

U seniorskoj konkurenciji, Vilmoš Zavarko igraće sa Slovencem Janžeom Lužanom, a Daniel Tepša nije mogao da dobije po imenu jačeg protivnika: Tamaša Kiša (Mađarska) svetskog šampiona u kombinaciji! Seniorka Livia Santo je izvukla nemačku reprezentativku Korinu Kastner.

U juniorskoj  konkurenciji Maja Đukić će se sastati sa najboljom češkom omladinkom Natali Topicovom. Dva srpska juniora, Igor Kovačić i Robert Ernješi, koji su pre dve godine osvojili zlato i srebro na Svetskom kupu u Zalaegersegu, dobili su  jake rivale. Kovačić, koji brani titulu, igraće sa Čehom Mihalom Pitlihom, dok će Ernješiju protivnik biti Poljak Kristijan Šulc. Zavarko i Tepša su pre dve godine osvojili bronze, ove godine su u istom delu žreba i mogu da se sastanu u polufinalu.
- Ako je kuglana  takva da ne „daje“ čunjeve od pozadi, onda je Kiš imao lošu sreću sa Tepšom u žrebu, u suprotnom, Tešu nije pogledala boginja sreće – komentar je Miloša Ponjavića selektora seniorske reprezentacije Srbije.- O Zavarku ne treba trošiti reči,  on je najbolji kuglaš sveta. Šteta je što se nisu našli u dva suprotna dela kostura... Po prijavama ovo je ubedljivo najjači Svetski kup do sada, nema lakih rivala.

Selektor  seniorki Dragan  Fatović je istakao: 
- Biće teško, i Livia Santo i Maja Đukić su dobile jake protivnice. Dobro je, jedino, jer Santo uvek igra najbolje u prvim utakmicama. Ima dve jake kuglašice, ako pregrmi Kastnerovu igraće sa Mađaricom Meheš. Topicova je najbolja češka juniorka, možda i među tri najbolje u svetu. Ali, ne pobeđuje se imenom,  već kako igraš. 

Selektor srpskih juniora, trostrukih šampiona sveta, Vojko Pavlović je zadovoljan jedino zbog činjenice da Kovačić i Ernješi nisu u istom delu „kostura“:
- Sa te strane, imamo pravo da se nadamo reprizi iz Zalaegersega i srpskom finalu. Rivali su im, sa druge, strane poznata imena svetskog juniorskog kuglanja, Pitlih i Šulc nisu ni u kom slučaju autsajderi.

Maja Đukić izlazi na staze u petak u 9,15.  Igor Kovačić će igrati u 11,35, dok  će Ernješi „bacati“  od 13,55.  Đukićeva bi u drugom krugu igrala sa pobednicom duela Zajec (Hrvatska) - Hofer (Austrija), Kovačić ide na  boljeg iz meče Brancek (Mađarska) - Dubrava (Slovačka), dok Ernješi na uspešnijeg iz susrete Rumuna Todoria sa  pobednikom kvalifikacionog meča između Estonca Tamlaka i Jantola iz Slovenije.

Kuglana je smeštena u sportskom centru u sred polja, pa je žreb pratila  kroz veliki stakleni prozor i jedna lisica koja je tu prolazila svojim lovačkim  poslom. Ima šest staza, ali nema „ploče“, već livenu plastiku. 

Datum: 06.02.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...