x

Zavarku srebro, Đukićevoj i Ernješiju bronze na Svetskom kupu

Zavarku srebro, Đukićevoj i Ernješiju bronze na Svetskom kupu
Srpsko kuglanje postiglo je veliki uspeh osvajanjem tri medalje – srebra i dve bronze na Svetskom kupu u nemačkom gradiću Hiršauu. Seniorsko srebro pripalo je Vilmošu Zavarku, dok su juniorske bronze osvojili Maja Đukić i Robert Ernješi.

Vilmoš Zavarko osvojio je srebrnu medalju pošto je u finalu koje će se dugo pamtiti poražen od mađarskog reprezentativca Norberta Kiša sa 683:694 (2:2). Po setovima je bilo 172:174, 169:190, 162:168 i 180:172. Zavarko je u polufinalu savladao Branislava Bogdanovića (Hrvatska) sa 674:629 (4:0).

U juniorskoj konkurenciji Maja Đukić i Robert Ernješi su osvojili bronzane medalje. 
Robert Ernješi je u polufinalu poražen od Austrijanca Martina Ratmajera sa  628:670 (1:3). U setovima je bilo 167:154, 163:172, 148:170, 147:163. Maja Đukić je posle izvanredne igre u polufinalu izgubila od Nemice Saskije Bart sa 620:622 u čunjevima i 1:3 u set poenima. U setovima je bilo 150:151, 155:159, 158:162 i 157:140. 

Ernješi je u karijeri osvajao juniorsko zlato 2011. i srebro 2013. kao i  dva kadetska zlata 2010. i 2012. Zavarko ima seniorsko srebro 2011. i juniorsko zlato 2009. Đukićevoj je ovo prvi trofej sa Svetskih kupova.

U kombinaciji za Kup nacija (sabiraju se najbolji rezultati kuglašice i kuglaša) u juniorskoj konkurenciji Srbija je prva ispred Nemačke i Austrije, dok je kod seniora treća iza Mađarske i Hrvatske.

- Nemam reči, prezadovoljan sam rezultatima . Svi su na najbolji način predstavili srpsko kuglanje i opravdali visok ugled koje ono uživa u svetu. Za sjajnija odlčija bilo je potrebno i malo sreće, nije bila baš svaki put na našoj strani ali se nadam da će osmeh biti širi već na seniorskom ekipnom Prvenstvu  sveta u Špajhersdorfu u Nemaćkoj u maju – rekao je Uroš Dragojlović predsednik KS Srbije i zahvalio se Ministarstvu omladine i sporta Srbije i Sportskom savezu Srbije na podršci programima KSS. - Hvala i prijateljima srpskog kuglanja  “Vodi Vrnjci” i kragujevačkom “Pak prometu” kao i Lasti koja se već navikla da joj autobusi budu puni medalja… 

Vilmoš Zavarko je sa Norberom Kišom odigrao finale za antologiju svetskog kuglanja! Kišu su prdnost donele pet devetki u “čišćenju” na drugoj stazi i tri u poslednjem setu kada se “lomio” rezultat. Zavarko je igrao kao mašina, ali mu nije pala ni jedna!

- Kada izgubiš finale sa rezultatom od 683 čunja, ne možeš da budeš nezadovoljan, pogotovo što je igra bila vrhunska, nisam napravio ni jednu grešku. Pogađao sam odlično u čišćenju, padale su osmice  ali nije bilo devetki. Kiš je bio odličan – pričao je Zavarko koji je imao četiri izvanredna  rezultata (683, 653, 674 i 683). -  Imao sam težak meč sa Bogdanovićem, opustio sam se u čevrtom setu kada je sve bilo rešeno.  Drago mi je što sam bio akter ovakvog finala. Dugo ću ga pamtiti.

Selektor Miloš Ponjavić je  istakao da je u Hiršauu napravljen  korak napred u odnosu na pre dve godine kada su Kovačić i Ernješi osvojili zlato i srebo, a Tepša i Čongor Baranj dve bronze.
- Ovo je najjači Svetski kup u istoriji, to slobodno tvrdim. Sa druge strane održan je na kuglani koju ovakvi asovi ne zaslužuju i pednost su imali oni koji su se bolje snašli a ne koji su obejektivno bolji. Oba Kiša su na drugoj stazi imali preko 190 i više čunjeva što iluistruje moju tvrdnju. Za drugu stazu  mi nismo imali leka. Na neki način smo taoci međunarodne federacije FIK NBC koja nas tera da igramo na ovakvim objektima . Siromašnije zemlje su naterali još pre pet godina da moraju da igraju na pločama, a Austrijanci i Nemci su do prošle godine igrali na “livenim” plastičnim stazama…

Dragan Fatović, selektorn seniorki je izuzetno  zadovoljan igrom Livie Santo i poebno Maje Đukić.
- Obe su odlično igrale. Đukićeva nam je donela i prvo mesto u Kupu nacija za junirske kategorije. Imala je u polufinalu samo tri greške u finišu setova i ishod je sva tri puta išao na ruku Nemici. Treba joj iskustvo i to joj je donelo ovo takmičenje. Mnogi su  je osporavali, kritkovali me što sam je pozvao u reprezentaciju. Sve ih je demantovala, sa Bartovom je očitala lekciju juniorima koji su igrali u tom bloku! Obe si imala bolje rezultate. Od nje mnogo očekujem u seniorskoj reprezentaciji, ono što smo uočili da ne valja ispravićemo već na prvim pripremama.

Maja Đukić je lane na SP osvojila zlato u miksu sa davidom Lainščakom. U Hiršauu je osvojila prvu „veliku“  pojedinačnui medalju!
- Nedostajalo  mi je malo sreće u meču sa Bartovom da uđem u fianle.  Ona je kasnije sa mnogo slabijim rezultatom  osvojila titulu.  Posebno mi je drago što sam prvi put na nekom  velikom takmičenju prešla granicu od 600 čunjeva i to na kuglani na kojoj nisam navikla da igram. I zbog nje je Nemica bila u prednosti.

Vojko Pavlović, selektor juniora je  uz čestitke Zavarku, Ernješiju i Maji Đukić, posebno naglasio:
-Prva smo nacija Svetskog kupa za juniore, treća za seniore i to je dokaz koliko se visoko  kotiramo.  Ernješi je izgubio od igrača koji nije bolji do njega, ali je igrao u neverovatnom nadahnuću, jednostavno  je „imao dan“. Ostaje jedino žal zbog Kovačića koga je Mađar Brancek eliminisao u drugom kolu uz mnogo preokreta i dosta sreće. Uveren sam da bi Kovačić odbranio zlato. 

Robert Ernješi, pre dve godine „srebrni“, ove godine se vraća sa bronzom:
- Zadovoljan sam rezultatima, u tri meča imao sam 641 čunj i dva puta po 628. Ratmajer je igrao izvanredno, odigravao je sve pozicije i bilo mi je veoma teško parirati. Nisam se snašao  u trećem setu kada sam na 96 čunjeva u pune „očistio“ samo  52 čunja a on na 98 u pune  čak 72 i tu je meč bio rešen.

FINALA – SENIORI: Norbert Kip (Mađarska) – Vilmoš Zavarko (Srbija) 694: 683 (2:2). Dve bronze su pripale  Lukasu Huberu (Autrija) i  Branislavu Bodanoviću (Hrvatska).
SENIORKE: Nataša Ravnić Gašparin (Hrvatska) – Anita Meheš (Mađarska) 621:592 (2:2). Dve bronze pripale su  Hani Vidermanovij (Češka) i Anji Kozmus (Slovenija).
 JUNIORI: Fabijan Luc (Nemačka) – Markus Ratmajer (Austrija) 599:591 (3:1). Dve bronze su pripale Robertu Ernješiju (Srbija) i  Janošu Branciku (Mađarska).
 JUNIORKE:  Saskija Bart (Nemačka) - Urša Mejač (Slovenija) 566:541 (4:0). Dve bronze pripale su Maji Đukić (Srbija) i Kristini Nojdorfer (Nemačka).
Kup nacija – juniori: Srbija 1.287 (Maja Đukić 620, Igor Kovačić 667), 2. Nemačka 1.259, 3. Austrija 1.219 (“čišćenje” 459), 4. Mađarska 1.219 (407) itd.
 Seniori: 1. Mađarska 1.309, 2. Hrvatska 1.275, 3. Srbija 1.271 (Livia Santo 588, Vilmoš Zavarko 682).

Datum: 09.02.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...