x

Srbija sa više od 30 strelaca na Evropskom prvenstvu u Đeru

Srbija sa više od 30 strelaca na Evropskom prvenstvu u Đeru Foto: SSS

Po završetku Vojvodina kupa u Novom Sadu, sportski direktor SSS Dragan Marković je objavio sastav reprezentacije koja će od 26. februara do 2. marta učestvovati na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u mađarskom Đeru.


Marković, selektori Dragan Donević i Jasna Šekarić, i ostali članovi stručnog štaba su se opredelili da šansu ukažu većem broju strelaca nego obično. U nekim disciplinama učestvovaće i po pet takmičara, pa je ukupan broj srpskih reprezentativaca 31.


-Po pravilima je već neko vreme dozvoljeno da jedna zemlja može da prijavi više od po tri učesnika u svakoj pojedinačnoj disciplini. Ovaj put iskoristili smo tu mogućnost, s obzirom da je veći broj kandidata za reprezentaciju postizao dobre rezultate ove sezone i u Mađarsku idemo u proširenom sastavu – kaže Dragan Marković.


U seniorskoj konkurenciji jedna zemlja može da prijavi po pet, a u juniorskoj po šest strelaca u jednoj discipini, ali neće se svi boriti za medalje. 


-Što se seniorskih pojedinačnih disciplina tiče, maksimalno po tri strelca iz jedne zemlje se bore za plasman u finale i medalje, a ostali samo za bodove za svetsku rang listu. U skladu s pravilima, po dolasku na Evropsko prvenstvo ćemo odrediti ko će se takmičiti samo za bodove za rang listu. Na licu mesta ćemo izabrati i sastave miks parova.


Svih 12 srpskih seniora i seniorki koji su učestvovali na prošlogodišnjem EP u Talinu su u ekspediciji, koja je proširena sa nekoliko novih imena. 


I u svakoj juniorskoj disciplini najviše trojica/tri reprezentativke iz iste zemlje mogu da se nadmeću u finalu, ali ograničenja su drugačija.


-Nacionalni savez može da ima do šest predstavnika po disciplini u omladinskoj konkurenciji, ali bar dva takmičara moraju da budu mlađi od 18 godina- objašnava Marković


Svi juniorski strelci u kvalifikacijama imaju isti status, bore se za medalje. S obzirom da jedna zemlja ne može da ima više od trojicu predstavnika u finalu, ukoliko se četiri člana iste reprezentacije plasira među prvih osam u kvalifikacijama, četvrti od njih će „ustupiti mesto“ devetoplasiranom.


Juniorska takmičenja će biti održana od 24. do 28, a seniorska od 29. februara do 2. marta.


Srbija će više od tri predstavnika imati u takmičenjima seniora, seniorki i juniorki puškom i u nadmetanjima seniorki i juniorki pištoljem.




Sastav Srbije na EP u Đeru


Puška, seniori: Milutin Stefanović („Čika Mata“), Lazar Kovačević (Jagodina 92), Milenko Sebić (Novi Sad 1790), Stevan Jovanović („Čika Mata“), Dušan Stojadinović (Novi Sad 1790).


Puška, seniorke: Andrea Arsović (Partizan), Teodora Vukojević („Čika Mata“), Ivana Anđušić Maksimović („Akademija Maksimović“), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790).


Pištolj, seniori: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov (Kikinda)


Pištolj, seniorke: Zorana Arunović (Olimpik 011), Brankica Zarić (Novi Sad 1790), Jovana Todorović (Novi Beograd Ušće), Jelena Todorović (Olimpik 011).


Puška, juniorke: Aleksandra Havran (Jedinstvo Stara Pazova), Emilija Ponjavić (Trstenik 1893), Ljiljana Cvetković (Niš 1881), Anja Knežević (Novi Beograd-Ušće), Iva Rakonjac (Pančevo 1813).


Puška, juniori: Uroš Aleksić („Čika Mata“), Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813), Petar Erdei (Novi Sad 1790)


Pištolj, juniori: Luka Milošević (Akademac), Marko Ninković (Pančevo 1813), Uroš Gajić (Niš 1881)


Pištolj, juniorke: Eleonora Radulović (Olimpik 011), Nađa Martinović (Partizan), Kristina Pejović (Novi Beograd Ušće), Tea Mikec (Policajac).


Za ekipni plasman će se računati zbir rezultata po tri strelca po disciplini, ali u Đeru će u sklopu EP biti održano i posebno ekipno takmičenje „Trio izazov“ sa posebnim kvalifikacijama i mečevima za medalje. Najuspešniji će osim odličja dobiti i novčane nagrade koje obezbeđuju sponzori


U stručnom štabu su sportski direktor Dragan Marković, zatim selektori Dragan Donević (puška), Jasna Šekarić (pištolj), Saša Iker, Ivan Manojlović (članovi stručnog štaba zaduženi za juniorske selekcije puškom), Stefan Višekruna (član stručnog štaba zadužen za juniorske selekcie pištoljem) i lični treneri po predlogu selektora: Jelena Arunović, Goran Mikec, Petar Nikolić, Stevan Pletikosić, Alina Sebić, Milan Armuš, Darko Jovanović, Goran Stojadinović, Lidija Mihajlović, Ljubiša Rakonjac. 


Dve olimpijske kvote po disciplini


Evropsko prvenstvo u Đeru će biti jedno od tri ovogodišnja kvalifikaciona takmičenja za Olimpijske igre.


U svakoj seniorskoj pojedinačnoj disciplini deliće se po dve kvote. 


Strelci će šansu da izbore vize za Pariz imati i na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u Osijeku i Svetskom kvalifikacionom turniru u Rio de Žaneiru. I na ova dva takmičenja, koja su na programu u aprilu, će u svakoj disciplini na raspolaganju biti po dve kvote.


Srbija za sada ima dva mesta na olimpijskom streljačkom turniru, koja su izborili Zorana Arunović i Damir Mikec.



Zajedničke pripreme juniora


U Novom Sadu su održane osmodnevne pripreme juniorskih reprezentativaca, koje su završene učešćem na Vojvodina kupu.


Streljački savez Srbije, po tradiciji, uoči svakog Evropskog prvenstva organizuje zajednčike pripreme juniorskih strelaca. Minule nedelje na okupu je, sem reprezentativaca odabranih da predstavljaju zemlju u Đeru, bilo i nekoliko kandidata za nacionalni tim za učešće u kvalifikacijama Evropske lige mladih u Osijeku u aprilu - dvoje strelaca puškom Stefan Agović, Anđelija Stevanović (oboje „Dragan Jevtić Škepo“) i takmičar pištoljem Mateja Tripković.


Pripremama je rukovodio Ivan Manojlović, a u radu su učestvovali treneri reprezentacije Saša Iker i Stefan Višekruna, kao i lični treneri Ljubiša Rakonjac, Dejan Bajkić, Nikola Božić i Goran Stojadinović.


Treneri su pohvalili zalaganje mladih strelaca tokom treninga u Novom Sadu. Mnogi su postigli vredne rezultate na Vojvodina kupu, što je bila potvrda uspešnog rada.


Datum: 12.02.2024. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...