x

Srbija na Svetskom Esports Šampionatu 2023 u Jašiju

Srbija na Svetskom Esports Šampionatu 2023 u Jašiju

Zahvaljujući Srpskom Savezu Elektronskih Sportova i Esportova (SESE), Srbija će se i ove godine takmičiti na jednom od najprestižnijih svetskih esports šampionata - IeSF World Championship.


Ovogodišnji Svetski Esports Šampionat u organizaciji Međunarodne Esports Federacije (IeSF) će se održati u Rumuniji, u gradu Jašiju od 24. avgusta do 4. septembra, gde će se najbolji esportisti sveta takmičiti za impozantnu novčanu nagradu od pola miliona dolara. Svetske esports reprezentacije će se takmičiti u 6 esports naslova - Counter-Strike: Global Offensive, eFootball 2023, Tekken 7, Dota 2, PUBG Mobile i Mobile Legends: Bang Bang. Ali to nije sve, jer IeSF na ovogodišnjem šampionatu organizuje i ženski CS:GO turnir.


Sa 120 nacija, 15. po redu Svetsko Esports Prvenstvo biće najveće izdanje IeSF-ovog vodećeg događaja, nadmašujući Svetsko Esports Prvenstvo 2022. godine na Baliju, u Indoneziji, na kojem je učestvovalo preko 600 sportista iz 106 zemalja.


Smešten u valovitim brdima severoistočne Rumunije, Jaši je skriveni dragulj koji samo čeka da bude otkriven. Bilo da vas zanima istorija, kultura ili samo ukus rumunskog života, ovaj grad ima ponešto za svakoga. Ovaj grad se može pohvaliti bogatim nasleđem istorijskih znamenitosti, sa 500 godina starim crkvama, manastirima i savremenom arhitekturom, od kojih su mnoge prepoznate u Nacionalnom registru istorijskih spomenika. Jaši nudi i uzbudljivu destinaciju za entuzijaste esporta iz celog sveta. Upravo će se IeSF šampionat održati u jednoj od najznamenitijih građevina Jašija i cele Rumunije – Palati kulture.


Kao i svake godine, SESE je organizovao nacionalne kvalifikacije za srpske esportiste. Posle sjajnog uspeha na regionalnim kvalifikacijama, Srbija je dobila četiri predstavnika, u igrama Counter-Strike: Global Offensive, eFootball 2023, Tekken 7 i PUBG MOBILE.


Među našim reprezentativcima ističe se eFootball virtuoz Marko ”Roksa” Roksić, koji će po drugi put uzastopno predstavljati našu zemlju na ovom prestižnom turniru. Već godinama unazad Roksa važi za jednog od najboljih, ne samo u regionu, već i u celom svetu. Tokom svoje karijere nastupao je za neke od najboljih svetskih klubova, kao što su Roma, Barselona i Arsenal. Ipak, možemo reći da je najviše uspeha ostvario u dresu reprezentacije, kada je zajedno sa Stefanom ”Kepa” Slavkovićem postao šampion UEFA eEuro šampionata 2021. godine.


Prošle godine je ponovo postao šampion Evrope na evropskom šampionatu u Podgorici, ali nažalost na svetskom prvenstvu na Baliju učešće je završio bez medalje, kao četvrtoplasirani. Sjajnu formu preneo je u 2023. godinu, pošto je početkom jula uspeo da se vrati kući sa bronzom oko vrata sa evropskih igara u Katovicama. Sada je vreme da nadmaši rezultat iz prošle godine i da se ovoga puta iz Jašija vrati sa peharom!


Tu su i naši CS:GO reprezentativci i veterani, Ivan ”choiv” Živković, Nikola ”Dragon” Bošković, Vladan ”VLDN” Radević, Vladan ”kind0” Mandić, Aleksa ”Impulse” Stankić, koji će po treći put predstavljati Srbiju na svetskom šampionatu. U Tekken 7 će se takmičiti dugogodišnji Tekken igrač Nikola "Void" Đurović, a u PUBG MOBILE četvorka koju čine Vladimir ”BISKE” Biševac, Aleksandar ”Coa77” Cvijanović, Marko ”MAKŠA” Makša i Marko Antoni ”Melas” Melas.


Srbija se na Svetskom Esports Prvenstvu takmiči od njegovog osnivanja, čak 12 godina. Najveći uspeh je zabeležila 2015. godine kada je u Koreji odnela titulu svetskog prvaka u ukupnom ekipnom plasmanu. Verujemo da će naši reprezentativci i ove godine uspeti da Srbiji donesu zlato!


Sve aktuelne informacije o IeSF šampionatu i prenosu mečeva pratite na sajtu RUR i SESE, kao i na FB i Instagram stranici SESE Saveza.


Datum: 25.08.2023. Autor: Nikola Jordanoski

PROČITAJTE JOŠ...