x

Na putu za Jerusalim – Srbija sa 18 atletičara na EP

Na putu za Jerusalim – Srbija sa 18 atletičara na EP Foto: SAS

Danas je u prostorijama Atletske dvorane na Banjici, održana Konferencija za medije Srpskog atletskog saveza kao najava naše reprezentacije pred Evropsko prvenstvo za starije juniore i juniorke u Jerusalimu.

Evropsko prvenstvo održava se od 7. do 10. avgusta na međunarodnom atletskom stadionu u Givat Ramu koji je deo sportskog centra Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu. 

Boje naše zemlje braniće 10 atletičarki i 8 atletičara, zajedno sa preko 1000 takmičara iz 44 zemlje. 

Angelina Topić TJB Vis i Dalj; Adriana Vilagoš SEN Koplje; Saima Murić NOP 1500m; Mejra Mehmedović NOP 3000m i 3000m stipl; Milica Tomašević CZB 3000m ; Zorana Rokavec MLZ Vis ;  Teodora Boberić TJB Troskok i Dalj; Natalija Dragojević OAK Troskok ;Aleksandrija Mitrović NBG Troskok ; Dunja Sedlaček NBG Dalj ; Miloš Nisić TJB 200m ; Nikola Kostić KOŠ 400m pr ; Strahinja Radaković VNS 110m pr ; Bojan Novaković NBG 110m pr ; Mihajlo Katanić MSO 400m pr ; Aldin Ćatović NOP 3000m ; Jovan Stranić VNS Kladivo; Stefan Jovanov CZB Kugla

Na konferenciji medijima se obratio savezni selektor Edin Zuković:

- Hvala sportistima, trenerima i klubovima, Srpski atletski savez sa ponosom može da objavi da ima 18 učesnika prvenstva Evrope za starije juniore i juniorke. Izuzetno jak i velik broj za naše sportiste i za državu Srbiju. Sa velikim očekivanjima idemo na ovaj šampion. Imamo pet sportista koji su prvi na evropskim rang listama pred ovaj šampionat. Obe devojke koje su pored mene imaju dobre najave, Adrijana je prva u koplju, Angelina uvis i udalju, Nikola Kostić na preponama, Aleksandar Mitrović u troskoku i Jovan Stranić u bacanju kladiva. Ne umanjuje i da su sa nama osvajači medalja u18 Natalija Dragojević i Teodora Boberić koje će se potruditi da se naša reprezentacija vrati sa više odličja. Zahvaljujem se svima koji su verovali u nas, u ove devojke, ne bismo bili ovde bez podrške i ne bismo mogli da se predstavimo u najboljem svetlu - kazao je Zuković.

Angelina Topić je na Evropskom prvenstvu za mladje juniore u Izraelu, osvojila  zlatnu medalju u skoku uvis rezultatom 1,92 m. Na Svetskom prvenstvu za starije juniore u Kaliju, osvojila je bronzanu medalju rezultatom 1,93 m. Prvi veliki uspeh u seniorskoj konkurenciji ostvarila je na Evropskom prvenstvu 2022. godine u Minhenu, kada je osvojila bronzanu medalju skokom od 1,93 m.

U 2023. godini oborila je državni rekord Srbije preskočivši 197 cm na Mitingu Dijamantske lige u Parizu.

- Očekujem što bolji rezultat i plasman. Spremam se za jedan novi izazov, skakaću u dve discipline. U tri dana ću imati četiri skakanja. Idem da reprezentujem sa svojim kolegama našu zemlju, radujem se što će ponovo biti u Jerusalimu jer je to poznati teren gde sam ostvarila veliki uspeh. Velika je čast skakati pored velikih svetskih zvezda. Trudiću se da svoje iskustvo koje sam pokupila u prošlih godinu, godinu i po dana iskoristim i primenim, rekla je Angelina.


Adriana Vilagoš osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu za juniore 2021. godine u Najrobiju sa 61,46 m. Na Evropskom prvenstvu za juniore 2021. godine u Talinu, zauzela je drugo mesto hicem od 60,44 metara. U avgustu 2022. godine stigla je do drugog svetskog zlata u Kaliju novim nacionalnim rekordom za starije juniorke – 63,52 m. Najveći uspeh u seniorskoj konkurenciji ostvarila je na Evropskom prvenstvu 2022. godine kada je osvojila srebrnu medalju hicem iz poslednje serije od 62,01 m. 

- Ovo takmičenje će biti u jedno od najbitnijih takmičenja za mene. I pre dve godine sam uspela da uzmem srebrnu medalju, ove godine ću ići da se borim za zlato. Očekujem jedno dobro takmičenje i nadam se da ću moći da bacam opušteno i da ostvarim rezultat koji sam isplanirala. Lakše je ići kao favorit kad bacamo na svom nivou, kada sam među seniorima, onda se takmičim sa boljima od mene ili sa onima koji su nam mom nivou. Biće teško, ali ću dobiti iskustva i biće mi vetar u leđa za ubuduće - zaključila je Vilagoš.


Sajt takmičenja nalazi se na sledećem linku - https://jerusalem2023.org.il/ .

Datum: 02.08.2023. Autor: Katarina Stevanović

PROČITAJTE JOŠ...