x

Dragan Marković: Ponosni na istorijske uspehe i brojnost reprezentacije

Dragan Marković: Ponosni na istorijske uspehe i brojnost reprezentacije Foto: SSS

Dobar početak, odlična sredina i fantastičan kraj. Tako bi ukratko moglo da se rezimira učešće srpske reprezentacije na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Talinu.


Kao i obično, Šampionat je otvoren takmičenjima juniora i juniorki, koji su već prvog dana stizali do finala, a na kraju, trećeg takmiarskog dana i do dve bronzane ekipne medalje, koje su bile uvertira u sjajno izdanje naše seniorske selekcije. Zlatan niz otvorio je Damir Mikec, titulom šampiona Evrope vazdušnim pištoljem, čime je izborio olimpijsku kvotu. Dan kasnije u miksu sa Zoranom Arunović je osvojio novo zlato. Fantastičan kraj bila su seniorska ekipna takmičenja poslednjeg dana, u kojima su sva četiri naša tima došla do medalja. Seniori puškom su postali prvaci Evrope, srebrne medalje su osvojile obe ženske ekipe, a bronza je otišla muškom timu pištoljem.


Pred Prvenstvo Evrope, sportski direktor SSS Dragan Marković je bio optimista i očekivao medalje, a posle šampionata u Talinu kaže:


-Srbija je već godinama među najuspešnijim reprezentacijama na prvenstvima Evrope vazdušnim oružjem, skoro uvek smo među pet najboljih u bilansu medalja. Zato sam očekivao uspehe u Talinu, jer naši strelci godinama dokazuju da su vazdušnim oružjem konkurentni u Evropi. 


Srbiju je predstavljalo 22 strelaca u Talinu.


-To je činjenica na koju smo ponosni, jer po našim kriterijumima, samo takmičari čiji je prosek rezultata takav da bi sa njim na prethodnom prvenstvu Evrope bili u gornjoj trećini plasmana mogu da se nađu u selekciji. Čak 22 strelaca iz 15 klubova je ispunilo te kriterijume, zaslužilo učešće na Evropskom prvenstvu. 


Juniori su se predstavili u dobrom svetlu, puškom su osvojili dve ekipne medalje. Imali smo strelce u pojedinačnim finalima puškom. Malo je nedostahalo da i u takmičenjima pištoljem imamo finalistu. Napredak u mlađim kategorijama pištoljem je vidljiv i ohrabruje, a to je rezulat Programa pomoći klubovima, kroz koji je klubovima omogućeno da razviju pištoljaške discipline – ističe Marković.


Visoki plasmani i medalje seniora su bili očekivani, ali i pored toga, u Talinu je postignut istorijski uspeh. Nikad do sada se nije desilo Srbija u sve četiri ekipne seniorske discipline osvoji medalje. Nijedna druga reprezentacija u Talinu nije ostvarila to dostignuće. 


-Seniorski reprezentativci su potvrdili da im je mesto u vrhu.  Damir i Zorana su nastavili niz uspeha, u finalu smo imali i Teodoru Vukojević,a daleko od plasmana među osam najboljih nisu bili ni Ivana Anđušić Maksimović i Lazar Kovačević. Tačka na odlično učešće stavljenja je istorijskim poslednjim danom, u kome smo došli do četiri ekipne medalje. 


Ekipe su malo izmenjene od onih koje su učestvovale na prošlogodišnjem prvenstvu. Dva imena su nova – jedna povratnica i jedna debitantkinja.


-Debitovala je Jelena Todorović, koja je sjajno gađala u kvalifikacijama ekipnog takmičenja vazdušnim pištoljem i dala najveći doprinos da se plasiramo u meč za zlato. U reprezentaciju se posle pauze vratila Ivana Anđušić Maksimović, i pokazala da je u odličnoj formi. Dala je doprinos ekipnoj medalji, a malo joj je nedostajalo da uđe i u pojedinačno finale.


Marković je čestitiao strelcima na plasmanima, a o nivou rezultata kaže:


-Nije bilo podbačaja. Strelci su ostvarenim rezultatima ili ispunili ili premašili očekivanja.


U prvom planu su olimpijske kvote i osam medalja, ali u senci je ostalo da su ispunjeni još neki ciljevi.


-Srbija je u Talinu izborila i četiri kvote za Evropske igre u Vroclavu, koje će biti još jedno kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre. Učešće na turniru u Poljskoj osigurali su Damir Mikec, Zorana Arunović, Teodora Vukojević, Ivana Anđušić Maksimović i Lazar Kovačević – Marković je dodao još jedan važan podatak.


Datum: 13.03.2023. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...