x

Zlato, dva srebra i bronza za Srbiju na kraju EP u Talinu

Zlato, dva srebra i bronza za Srbiju na kraju EP u Talinu Foto: SSS

Srpska reprezentacija je učešće na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Talinu završila na briljantan način.


Sve četiri seniorske ekipe su osvojile medalje u timskim takmičenjima, kojima je završen šampionat u glavnom gradu Estonije. Srbija je jedina zemlja koja je u svakoj od četiri ekipne seniorske discipline stigla do odličja. 


Naši timovi su danas osvojili jedno zlatno, dva srebrna i jedno bronzano odličje.


Muška seniorska ekipa puškom (Milenko Sebić, Lazar Kovačević, Milutin Stefanović) je postala šampion Evrope.


Srebrne medalje su osvojili ženski tim pištoljem u sastavu Zorana Arunović, Brankica Zarić i Jovana Todorović, i ženska ekipa puškom (Andrea Arsović, Teodora Vukojević, Ivana Anđušić Maksimović).


Muškom sastavu pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov) pripala je bronza.


Damir je u sve tri discipline u kojima je učestvovao osvojio medalju. Prethodna dva dana je osvojio pojedinačno zlato i titulu šampiona Evrope u miksu sa Zoranom Arunović, koja se u Talinu okitila sa dve medalje.



Zlato i srebro puškom

 

Kvalifikacije muškog ekipnog takmičenja puškom su bile vrlo izjednačene. Srbija je do druge faze došla kao šestoplasirana sa nevelikom prednošću ispred devetoplasirane Češke. Nijanse su odlučivale i drugom delu kvalifikacione faze, ali kako je takmičenje odmicalo bilo je sve izvesnije da će se Srbija boriti za medalju. Na kraju je naš tim kao prvoplasiran ušao u meč za zlatom. Drugoplasirana Austrija je za Srbijom zaostajala minimalni jedan deseti deo kruga, a trećeplasirana Norveška je bila 0,3 kruga iza Srbije.


Posle uzbudljivih kvalifikacija, u meču za zlato, između Srbije i Austrije, neizvesnosti nije bilo. Austrijanci su bili uspešniji u prvoj seriji, a posle toga Srbija je dominirala i ubila svu neizvesnost. Kovačević, Sebić i Stefanović su u osam uzastopnih serija bili precizniji od  Austrijanaca, nisu grešili i ostvarili neočekivano ubedljiv trijumf 16:2.


Srpski muški tim puškom je, od osamostaljenja osvojio četiri evropske medalje. Posle tri srebra (2017, 2019, 2021) stiglo je i prvo zlato.

Ženska srpska ekipa puškom je do meča za zlato došla osvojivši šesto mesto u prvoj i čelnu poziciju u drugoj fazi kvalifikacija. Srbija i Norveška su u drugoj fazi postigle identičan rezultat, ali naš sastav je u meč za zlato ušao sa prvog, a Norvežanke sa drugog mesta, jer su Srpkinje bile uspešnije u poslednjoj seriji.


U finalu su Norvežanke sjajno startovale vodile su sa 6:0, 13:1 i 15:5. Nije srpski tim mnogo grešio, ali Norvežanke su blistale, imale vrlo malo oscilacija pa su vrlo brzo, vođstvom od 15:5 došle na korak od zlata, nedostajao im je samo jedan poen.. A onda se meč, za koji je izgledalo da će proteći bez uzbuđenja, pretvorio u veliku dramu. Naše takmičarke su počele da nižu odlične pogotke i napravile veliki povratak. Dobile su pet uzastopnih serija, vezale deset poena u nizu i izjednačile – 15:15!. Međutim, u 16. seriji, Norvežanke su bile besprekorne, zaradile dva poena za minimalan trijumf od 17:15.


Srbija je do sada, od osamostaljenja, osvojila tri medalje u ekipnim takmičenjima puškom za žene, ali na novo odličje je čekala skoro deset godina. Naše dame su 2012, osvojile srebro, a 2014. bronzu.



Srebro i bronza pištoljem


Naš ženski trio pištoljem, u kome su uz olimpijku Zoranu Arunović bile i iskusna Brankica Zarić i debitantkinja Jovana Todorović je polako startovala u kvalifikacijama. U prvoj fazi je bila tek peta, ali uvodnih 30 hitaca su bili samo zagrevanje i formalnost, jer učestvovalo je samo sedam timova i svi su prošli u drugu fazu (po pravilima osam najboljih iz prve kvalifikuje u drugu fazu). Međutim, kada je bilo mnogo važnije, kada je u drugoj fazi počela borba za medalje, naše takmičarke su ušle u odličan ritam i osvojile prvo mesto.  U duelu za zlato rivalke su im bile takmičarke Poljske, koje su u drugoj fazi kvalifikacija skupile jedan krug manje od Srbije


Poljakinje su odlično počele meč za zlato, vodile su 8:0 i 14:2 i neočekivano brzo došle do „meč lopte“. Međutim, Srpkinje se nisu predale. Sve tri su potom počele da gađaju vrlo dobro, najmlađa članica ekipe, Jovana Todorović, koja je bila odlična u drugoj fazi kvalifikacija, se oslobodila treme i pritiska. Srbija je uz podršku sa tribina počela da se vraća, spasila tri meč lopte, ali Poljska je ipak slavila trijumf od 16:8. Ali i srebro lepo sija, posebno zbog toga što je održan kontinuitet. 


Naša zemlja je jedna od najuspešnijih u istoriji ženskih ekipnih takmičenja pištoljem na šampionatima Evrope. U Talinu je osvojila 11. medalju. Srbija, koja je branila titulu prvaka osvojenu 2022, sada u ovoj disciplini ima šest zlatnuh, dve srbenre i tri bronzane medalje.


Muški tim pištoljem je u obe faze kvalifikacija zauzeo treće mesto i u meču za bronzu se sastao sa Bugarskom, šestoplasiranom u drugoj fazi. 


Bugari su u početku bili uspešniji, vodili su sa 6:2 i 8:6. Srpski tim je onda ušao u odličan ritam, dobio tri serije za redom poveo sa 12:8. Bugari su smanjili na 12:10, ali u naredne dve serije, srpski trio je bio znatno bolji i slavio trijumf od 16:10.


Srpski muški tim je osvojio devet ekipnih medalja na EP (pet u sastavu Mikec, Grgić, Petrov) – tri srebrne i šest bronzanih.




Vazdušna puška, žene: 1. Norveška , 2. Srbija (Andrea Arsović, Ivana Anđušić Maksimović, Teodora Vukojević), 3. Poljska i Nemačka


Meč za zlato: Norveška – Srbija 17:15. Mečevi za bronzu: Poljska – Mađarska 16:10, Nemačka – Švajcarska 16:12

Kvalifikacije – Prva faza: 1. Norveška 944,6, 2. Mađarska 944,5, 3. Italija 943,2... 6. Srbija 941,1... Druga faza: 1. Srbija 628,8, 2. Norveška 628,8, 3. Nemačka 627,5...


Vazdušna puška, muškarci: 1. Srbija (Milenko Sebić, Lazar Kovačević, Milutin Stefanović), 2. Austrija, 3. Švedska i Nemačka


Meč za zlato: Srbija – Austrija 16:2. Mečevi za bronzu: Nemačka – Ukrajina 17:9, Švedska – Norveška 16:12

Kvalifikacije – prva faza: 1. Norveška 945,1, 2. Mađarska 944,5, 3. Austrija 940,8... 6. Srbija 938,2... Druga faza: 1. Srbija 627,9, 2. Austrija 627,8, 3. Norveška 627,6...


Vazdušni pištolj, muškarci, ekipno: 1. Turska, 2. Nemačka, 3. Srbija (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov) i Ukrajina.


Meč za zlato: Turska – Nemačka 16:14. Mečevi za bronzu: Srbija – Bugarska 16:10 Ukrajina – Letonija  17:13

Kvalifikacije – Prva faza: 1. Turska 870, 2. Ukrajina 868, 3. Srbija 860... Druga faza:  1. Nemačka 577, 2. Turska 576, 3. Srbija 575...


Vazdušni pištolj, žene, ekipno: 1. Poljska, 2. Srbija (Zorana Arunović, Brankica Zarić, Jovana Todorović), 3. Mađarska 


Meč za zlato: Poljska – Srbija 16:8 Meč za bronzu: Mađarska – Nemačka 16:6 (zbog manjeg broja timova, u ovoj disciplini je dodeljena jedna, a ne dve bronzane medalje).

Kvalifikacije – Prva faza: 1. Italija 860, 2. Mađarska 857, 3. Poljska 856... 5. Srbija 846....Druga faza: 1. Srbija 572, 2. Poljska 571, 3. Nemačka 569...



Deoba drugog i trećeg mesta u bilansu medalja


Srbija sa osam odličja (tri zlatna, dve srebrna, tri bronzana) na deobi drugog i trećeg mesta u bilansu medalja na EP u Talinu. Isti učinak ima i Italija.


Ispred Srbije i Italije je samo Norveška, koja je takođe skupila osam odličja, ali jedno srebro više (3,3,2).



Medalje Srbije na EP u Talinu


Zlatne: Damir Mikec (seniori, vazdušni pištolj), seniorski miks pištolj Zorana Arunović/Damir Mikec, muški seniorski tim puškom (Lazar Kovačević, Milutin Stefanović, Milenko Sebić).


Srebrne: ženska seniorska ekipa pištoljem (Zorana Arunović, Brankica Zarić, Jovana Todorović) ženska seniorska ekipa puškom (Andrea Arsović, Ivana Anđušić Maksimović, Teodora Vukojević)


Bronzane (3): muški seniorski tim pištoljem (Damir Mikec, Duško Petrov, Dimitrije Grgić), ženska juniorska ekipa puškom (Ljiljana Cvetković, Aleksandra Havran, Emilija Ponjavić), muška juniorska ekipa puškom (Marko Ivanović, Aleksa Rakonjac, Petar Erdei) 


Datum: 12.03.2023. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...